懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

想分享下餵母乳同坐月心得大家討論下

我就有兩位小朋友既媽媽。第一次生完BB呢果時就同老公商量到底應該用d咩方式去坐月,咁因爲奶奶就比較傳統不斷同我老公講叫我要中式坐月呀。但係我睇過中式坐月既資料啦真係好多野唔可以做列如唔可以飲白開水又唔可以沖涼又唔可以刷牙、梳頭,又唔可以吃水果和蔬菜等等。其實真係唔係好想 但係奶奶又好多說話講咁都係照跟啦。

但係坐月果三十日後真係覺得好痛苦 覺得自己好唔衛生,因為覺得唔衛生即使好想見個仔,有時都覺得自己咁唔衛生好膽心影響到佢。 過左坐月之後個心情終於平靜翻d可以開始做翻d想做既野 果排坐月真係好唔自在心情好唔好。

到在有第二個小朋友又到左諗坐月方式既時候,今次聽到好多朋友都講話西式坐月既方式,我都同老公做左好多research。西式坐月百無禁忌基本上冇咩野要遵守主要都係想你盡快可以過翻平常生活過得開心做翻自己。不過我就覺得有d野都係要小心既列如吹風果d都係盡量避免,因為岩岩生完身體狀況未可以即刻回復到最好,易病d所以都小心d好。 經過一翻同老公一齊既研究都決定左用西式,不過就過奶奶果關就辛苦d。 好在坐月既時候奶奶都好體諒我見我心情都好開朗個人都越來越精神所以就冇咩話我。

最後有關餵人奶既問題都困擾左我好耐第一胎餵人奶果時真係好辛苦又出血 又量小 最後都放棄左。
去到第二胎朋友就帶坐我去一個餵奶班就開始有好轉 開始有正常奶水 發覺完來個餵奶姿勢同立式工具都幾重要。
近排上網見到條片分享坐月同餵母乳都幾好都想比大家睇下 同我既情況都有啲相似

https://bit.ly/2EeArb9

一齊傾下計\"\"

複式洋房

kassielolol 發表於 18-12-5 13:08

我就有兩位小朋友既媽媽。第一次生完BB呢果時就同老公商量 ...

你好,想請教如何增加奶量?

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

Wongsc 發表於 18-12-6 03:33
你好,想請教如何增加奶量?

bb幾大?
增奶都係靠多埋身刺激乳房造奶,俾身體知道唔夠bb食、造多d。多飲水多休息同放鬆心情,壓力會抑制左乳汁分泌。
產後愈早多埋身,愈快上奶。

EstrellaDamm    發表於 18-12-8 14:23
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

水晶宮

我就有兩位小朋友既媽媽。第一次生完BB呢果時就同老公商量 ...

我都係兩胎媽媽。唔同嘅係我一開始已經堅持唔會跟某啲習俗,尤其與衛生同飲食有關嗰啲。我奶奶較傳統但因唔同住,我唔使向佢交代。我媽好新潮,佢自己都唔跟坐月禁忌。就算係生完第一胎,我作為新手媽媽自己湊、餵人奶,但因為冇壓力,冇人煩我坐月要點點點,我日日沖涼隔日洗頭(呢點對身心健康好重要),得閒出街行下飲下嘢同曬太陽,就算唔夠瞓,心情都好好亦好精神。第二胎我雖然有請陪月,但仍大致上一樣咁坐月,只不過係有陪月睇細B,我可以行開下落街同大B下午茶,等佢唔覺我冷落佢。

同意餵奶姿勢好重要。不過我嗰時只參加咗健康院餵奶班。另外,有餵母乳嘅親友支援都好大幫忙。有咗第一胎餵母乳經驗,第二胎真係順利咗。

大宅

Hello! 我都有兩個小朋友,坐過兩次月,第一次情緒比較差,有時會喊,壓力好大,唔夠人奶最終放棄咗。奶奶幫我坐月,佢好盡責差唔多日日都嚟幾個鐘幫手做家務,煮嘢畀我食,但老人家嗰套始終唔同,我產後情緒波動,有時對佢面色唔好,好內疚,之後加倍錫返佢!我阿媽就成日有意無意暗示我唔識湊,餵人奶有幾難呀?畀佢啜咪有囉,我話好痛,佢話個個都係咁㗎啦,搞到我好傷心,自己媽咪都唔瞭解自己。只可以話長輩真係比較捱得苦!

生第二胎時我已移居外國,嗰度華人都重視坐月,但就科學啲衛生啲,醫生話一定要沖涼洗頭,接觸初生嬰兒要保持乾淨,我日日沖涼隔日洗頭,用月子沖涼包煲水。奶奶飛咗過嚟幫我坐月同湊大B,今次我識做,經常表示感恩,兩個月以嚟相處得好開心,好唔捨得佢返香港,送佢去機場嘅時候我一路喊呀。

第二次坐月開心過第一次,依家追緊第三胎,都會繼續用傳統加科學方法坐月,個人會舒服輕鬆啲。

首頁

尾頁

跳至