1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我小朋友26個月開始起濕疹,初起時在手摺位痕下,未紅,開始日日同佢查cream,到27個月紅到好大達,仲r到流血(己每日查n次cream,試過幾款都唔得)。
之後看皮膚科,查左藥膏後,查左一星期收晒口,keep 住每日查幾次油或cream,試下停藥高,又紅返,咁我再查多幾日藥膏同轉cream, 皮膚變返正常我又停藥膏,但又紅返,佢無r我就照查cream 無查藥膏,但過幾日,即今日(快29個月)又r到流血,我今日又查返藥膏,唔知點算好。未揾到隻cream 係啱用
(用過oilatum cream 和lotion, 月見草油,大麻籽油,allergy care, 沙棗油,自制濕疹膏,保特加,蘆薈gel,aveeno 都係唔得

大宅

chanchanling 發表於 18-12-5 14:15
我小朋友26個月開始起濕疹,初起時在手摺位痕下,未紅,開始日日同佢查cream,到27個月紅到好大達,仲r到流 ...

我女本身食得少野,好瘦,唔通真係要介蛋奶包?佢細個冇敏感而家敏感?咁會雪上加霜)
我想問,如果我停查藥膏後,keep住油果隻cream,都照越來越紅又痕,係咪姐係果隻cream 唔啱佢呀?

大宅

chanchanling 發表於 18-12-5 14:15
我女本身食得少野,好瘦,唔通真係要介蛋奶包?佢細個冇敏感而家敏感?咁會雪上加霜)
我想問,如果我停查 ...

試下Derma+Care 3號果隻cream?? 我女用完幾好~

佢間中都仲會起濕疹,用一排呢隻cream又無事~ 不過濕疹呢d都真係難完全斷尾,因為呢d過敏反應同本身免疫系統都有關系~唔係好似一般病咁塗下藥、食下藥就無事。 (有錯請更正)

我女果d濕疹係主要轉天氣,冬天乾燥就會發作~ 但本身唔算嚴重~有時都會r損~

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

濕疹系好多原因導致既,可能你小朋友既濕疹搽cream系無效果?

複式洋房

我小朋友26個月開始起濕疹,初起時在手摺位痕下,未紅,開始日日同佢查cream,到27個月紅到好大達,仲r到流 ...

如果你實在太擔心的話,建議帶BB 去做敏感測試,知道結果之後就可以避免好多致敏食物致敏物質,可以減小濕疹復發吧

大宅

hil_hy_c211 發表於 18-12-5 16:05
試下Derma+Care 3號果隻cream?? 我女用完幾好~

佢間中都仲會起濕疹,用一排呢隻cream又無事~ 不過濕疹呢 ...

這支在初起時用過,3號同4號都唔得,謝謝分享

大宅

我要做媽媽 發表於 18-12-5 16:11
濕疹系好多原因導致既,可能你小朋友既濕疹搽cream系無效果?

我都諗緊,想同佢睇中醫調理

大宅

immaa 發表於 18-12-6 09:26
如果你實在太擔心的話,建議帶BB 去做敏感測試,知道結果之後就可以避免好多致敏食物致敏物質,可以減小濕 ...

謝謝你的意見,考慮下,好驚佢咩都唔食得

男爵府

慘痛嘅經驗分享

我又係聽父母兄弟姊妹同身邊所有朋友講,千祈唔好幫個女搽類固醇, 花咗好多好多錢買晒巿面上所有防敏, 防止濕疹嘅護膚產品,結果都係徒勞無功

有次女女塊面濕疹嚴重,我搽咗某隻非常出名嘅防濕疹潤膚膏, 結果瞓醒之後塊面爛到出水, 即時同佢去睇醫生, 醫生話要即時服用抗生素, 當時十萬個唔願意,但係真係無辦法

*** 後尾去睇皮膚科醫生, 皮膚科醫生好詳細咁解釋話, 濕疹基本上使用類固醇才可以對付到, 當然亦都要尋找致敏嘅源頭, 但係我花咗好長時間同埋金錢, 做過無數嘅測試, 結果都係搵唔到致敏源頭, 皮膚專科醫生話比我聽,世人對類固醇有好大誤會, 其實類固醇係分咗十級, 大陸最出名嘅999皮炎平, 就係最猛烈嘅一級類固醇藥膏, 香港基本上係禁止使用這種非常猛烈類固醇, 如果使用第十級最輕量嘅類固醇,基本上對bb皮膚,絕對唔會有任何影響, 皮膚科醫生講好多人,情願花幾千蚊買啲冇效嘅產品,都唔寧願去睇醫生,結果越整越衰
, 自從聽咗醫生建議之後,每逢天氣轉變,每次見到佢塊面一開始有問題,直接搽類固醇之後,就已經非常有效咁控製到

KiKi0806    發表於 19-6-26 11:47

洋房

回覆樓主

年紀夠大可以做下敏感測試

複式洋房

chanchanling 發表於 18-12-6 09:53
謝謝你的意見,考慮下,好驚佢咩都唔食得

吾使驚,濕疹五歲前係復發高峰期,等BB大小少會慢慢接觸返啲食物就無咁易復發了

大宅

baby1628 發表於 18-12-6 12:10

慘痛嘅經驗分享

請問你小朋友發濕疹時幾大,你第一次查藥膏查左幾耐,停左有冇即刻發?我個醫生都話係好少類固醇,但佢又加埋抗生素一齊。我一停就起,好擔心唔知查到幾時

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

藍尾巴 發表於 18-12-6 15:36
有無新衫新家品,唔會咁大先突然食物敏感。藥是類固醇吧!?醫生開多少%比你?咁細唔好用咁重。
藥唔可以用 ...

家品冇喎,新衫就周不時有,我都唔知點解。下...係咁架,我查左一星期好左,我就本來每日兩次變一次,又紅返,咁我又查返兩次,見佢又好左好聽人講唔痕唔查,我又停晒,但又起得好快,咁我又查返一次,又轉下cream, 又停下,咁佢又r到流血我又查返...咁隻.....唉.....好迷惘唔知點做好
我之後加去問,佢話係類固醇加抗生素,類固醇係好輕咁話,但抗生素都驚拉

已刪除用户

大宅

藍尾巴 發表於 18-12-6 16:27
有無轉洗衣液/食過新野?新既調味料(添加劑)?一定有野誘發,細心唸下,搵到避開係最有效
...

等我諗返果陣用咩洗衣粉先,同埋食既野,謝謝提醒

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 chanchanling 的帖子

系亞,而且你都試過咁多隻cream喇

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

小朋友仲細,又忍唔到要R,最好CHECK敏感源。

別墅

有冇除蟎?塵蟎都係好常見嘅致敏原。
同埋我都試過好多隻cream, 暫時覺得真係有效嘅,係一隻只可以醫生處方嘅Physiogxl, 街無得賣,一定要去醫生度配。

首頁

尾頁

跳至