自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

小朋友月尾6歲,
照xray發現門牙痛隻多生齒倒生,
一定要界一刀拎出黎先唔會阻到恆齒出黎,
同埋恆齒太大隻迫到兩側既牙神經都開始斷,
同埋門牙成日出牙瘡,
一係牙保麻醉針剝另一個方法就係排醫院全身麻醉剝,
有無jm可以分享下經驗?
牙保係咪都安全有經驗?
同埋做完會唔會痛到食唔到野?
唔該大家!

大宅

andyan324 發表於 18-12-5 15:17
小朋友月尾6歲,

幫推~

珍珠宮

Shekyan 發表於 18-12-5 16:32
幫推~

thanks

大宅

andyan324 發表於 18-12-5 16:32
thanks

希望你的小朋友搵最佳的治療方法和最好的醫生

大宅

回覆 andyan324 的帖子

我小朋友都有兩隻多生齒係上顎, 一隻係倒生, 第一次係牙科保健介一刀, 阿仔不停講野, 結果醫生缝埋傷口, 無脫到,話等年紀大D先, 到第二年我地再問牙科保健, 佢地先至寫醫生紙俾我地排期入醫院做, 係醫院全身麻醉做.

男爵府

小朋友月尾6歲,

我小孩七歲,上月剛在牙保脫多生齒1隻,大約1小時完成......其實要看你小孩合作與否,合作的話,問題不大,小朋友説不太痛,只是打針時有㤐害怕。

子爵府

回覆樓主:

主要都係睇小朋友合唔合作
Mok多生齒其實唔係話好難好恐怖
但有d小朋友連mok BB牙都郁黎郁去
或者喊哂又唔合作唔肯張開個口
呢類型小朋友如果仲要開刀mok多生齒
難度係極高而且開刀亂咁郁都好危險
全麻個小朋友就會易控制好多

侯爵府

小朋友月尾6歲,

如果有錢的話,我會去私家做,牙保冇得指定牙醫,牙醫做得好唔好真係冇保証,我有朋友响牙保剝牙,有人成功,有人有問題,要出去搵私家再攪,睇彩數

水晶宮

畀面勳章

ckfamily 發表於 18-12-5 17:15
如果有錢的話,我會去私家做,牙保冇得指定牙醫,牙醫做得好唔好真係冇保証,我有朋友响牙保剝牙,有人成 ...

早個星期有個帖講去私家剝多生齒,洗了6萬8點知影響到旁邊牙齒要杜牙根私家也看彩數

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 18-12-5 18:13
早個星期有個帖講去私家剝多生齒,洗了6萬8點知影響到旁邊牙齒要杜牙根私家也看彩數
...

我都同意既,呢到好出名既兒童專科牙醫
我睇完都覺得仲衰過出去睇普通牙又貴醫!

珍珠宮

yuenhenry1113 發表於 18-12-5 16:55
我小孩七歲,上月剛在牙保脫多生齒1隻,大約1小時完成......其實要看你小孩合作與否,合作的話,問題不大 ...

多謝分享呀!
之後可以正常食野嗎?

男爵府

andyan324 發表於 18-12-5 18:47
多謝分享呀!
之後可以正常食野嗎?

他是中午前做的,午餐只能吃粥(要放涼一點),晩餐可以吃通粉,到第二天晚餐可吃飯了

子爵府

lovelybaby2015 發表於 18-12-5 18:13
...

嘩,好貴呀,好複雜嗎?其他醫生可能幾千至一萬以內吧!

珍珠宮

yuenhenry1113 發表於 18-12-5 18:52
他是中午前做的,午餐只能吃粥(要放涼一點),晩餐可以吃通粉,到第二天晚餐可吃飯了
...

都係上面兩隻門牙嗎?
甘我都無甘擔心,唔該哂!!

子爵府

JoJoLeung7 發表於 18-12-5 16:48
回覆 andyan324 的帖子

我小朋友都有兩隻多生齒係上顎, 一隻係倒生, 第一次係牙科保健介一刀, 阿仔不停講 ...

請問係醫院排全麻排左幾耐? 我大仔又係要mok多生齒, 牙保未必攪得掂。

男爵府

andyan324 發表於 18-12-5 18:55

都係上面兩隻門牙嗎?

他脫1隻,門牙後面,我小時候也有脫兩隻,也是門牙後,牙保脫的,不用太擔心,脫後可吃雪糕......最緊要脫前跟小孩多溝通,讓他不害怕及合作,應該問題不大的

水晶宮

畀面勳章

思澄爸爸 發表於 18-12-5 18:52
嘩,好貴呀,好複雜嗎?其他醫生可能幾千至一萬以內吧!

呢個帖
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22108928
係4萬8先啱

珍珠宮

hnh_mami 發表於 18-12-5 19:16
請問係醫院排全麻排左幾耐? 我大仔又係要mok多生齒, 牙保未必攪得掂。

你仔幾大呀?我仔本身都牙質麻麻
細個成日捉住補而家大個左好好多

子爵府

andyan324 發表於 18-12-5 21:00
你仔幾大呀?我仔本身都牙質麻麻
細個成日捉住補而家大個左好好多

大仔差不多8歲,啲牙好好,無蛀牙,係換乳齒時發現隻多生齒,係門牙後面仲要打直生,攪到對門牙好大條牙“lar”. 我又驚再唔mok 換大牙時唔夠位生,大個要箍牙

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我仔都有多生齒, 都係門牙上面位置, 當時牙保都唔知我仔有多生齒, 係我帶小朋友出去普通牙醫照X光先發現到.之後再去返牙保, 佢話可以即場攪掂, 我小朋友話唔制, 話怕痛, 最後開醫生紙俾我地排期入威記做, 當時都講緊係緊急case, 但都要係排四年後先有得做. 最後去左金鐘兒童專科牙醫果度做, 萬幾蚊攪掂, 唔駛全身麻醉, 我仔仲話一D都唔痛

首頁

尾頁

跳至