意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 3|主題: 77867

跳至
樓主: Alicham
濕疹問題今年嚴重左,入左冬仲係又痕又躁

男爵府

國民生產總值:7697

2019新春慶豚圓 2019勳章

For information.

Dr.東:濕疹童常戒錯口 或影響智商發育
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20531912
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

別墅

國民生產總值:894

2019新春慶豚圓

Ben2003 發表於 19-1-15 19:25

Dr.東:濕疹童常戒錯口 或影響智商發育

多謝分享!我冇俾佢掂蛋,牛肉,奶製品果D,應該營養唔夠,佢愈黎愈瘦

複式洋房

國民生產總值:432

2019勳章

Alicham 發表於 19-1-16 11:07
多謝分享!我冇俾佢掂蛋,牛肉,奶製品果D,應該營養唔夠,佢愈黎愈瘦
...

好似樓上jm 個post咁,咁樣一味戒口對小朋友唔好,吸收唔到營養,所以咪話食物只係其中一個原因

別墅

2019新春慶豚圓

yanproud 發表於 19-1-16 15:06
好似樓上jm 個post咁,咁樣一味戒口對小朋友唔好,吸收唔到營養,所以咪話食物只係其中一個原因
...

咁點做先搵到致敏原?

複式洋房

2019勳章

Alicham 發表於 19-1-16 16:23
咁點做先搵到致敏原?

屋企既塵蟎 都有影響

別墅

國民生產總值:533

回覆樓主:

類固醇只係搞到出面果浸架咋,搵唔到致敏源一樣會翻發,治標唔治本

別墅

2019新春慶豚圓

yanproud 發表於 19-1-17 11:33
屋企既塵蟎 都有影響

屋企有打理開呀

別墅

2019新春慶豚圓

yying829 發表於 19-1-17 15:01
類固醇只係搞到出面果浸架咋,搵唔到致敏源一樣會翻發,治標唔治本

咁仲有冇其他方法搵?

複式洋房

2019勳章

Alicham 發表於 19-1-17 16:50
屋企有打理開呀

可以試下用漂白水俾你小朋友浸浴

複式洋房

國民生產總值:351

Alicham 發表於 19-1-16 11:07
...

除非真係試到佢對果樣食物敏感,如果唔係應該要俾佢食多D唔同既食物,反而有機會減少敏感問題

別墅

國民生產總值:906

2019新春慶豚圓

yanproud 發表於 19-1-18 11:01
可以試下用漂白水俾你小朋友浸浴
真心,呢d偏方唔好亂試,正正經經去搵中醫調理同接受治療好過

複式洋房

2019勳章

zukieem 發表於 19-1-21 12:37

聽D朋友講佢地試過係ok,但落既份量要好小心,不過俾著我都唔太敢試,睇中醫係最正路

別墅

國民生產總值:906

2019新春慶豚圓

yanproud 發表於 19-1-21 15:18
聽D朋友講佢地試過係ok,但落既份量要好小心,不過俾著我都唔太敢試,睇中醫係最正路
...
中醫角度睇,係要由脾胃著手,清除體內濕氣,皮膚外面就要保濕,內外都要接受適當既治療。

別墅

Alicham 發表於 19-1-17 16:51
咁仲有冇其他方法搵?

你可以試下帶你囡囡做敏感測試,同埋天氣都好大影響架

別墅

2019新春慶豚圓

zukieem 發表於 19-1-21 12:37

我聽完都唔係好敢試......

別墅

2019新春慶豚圓

yying829 發表於 19-1-22 14:50
你可以試下帶你囡囡做敏感測試,同埋天氣都好大影響架

一天氣好似呢排咁乾燥就嚴重左

別墅

2019新春慶豚圓

zukieem 發表於 19-1-22 12:20
中醫角度睇,係要由脾胃著手,清除體內濕氣,皮膚外面就要保濕,內外都要接受適當既治療。

...

我試左再去睇中醫啦,希望今次得啦真係

別墅

Alicham 發表於 19-1-22 15:39
一天氣好似呢排咁乾燥就嚴重左

係架皮膚一乾燥會爆得更加勁,要幫佢搽lotion,同埋唔好沖熱水涼

男爵府

濕疹患者用漂白水浸浴是西醫的方法。

漂白水紓緩濕疹大法 分量一定要跟足
https://www.sundaykiss.com/301069/%e5%81%a5%e5%ba%b7/%e6%bc%82%e7%99%bd%e6%b0%b4%e7%b4%93%e7%b7%a9%e6%bf%95%e7%96%b9/2/

But….

【慎】醫生建議漂白水治濕疹 澳洲女98%身體嚴重燒傷
https://m.sina.com.hk/news/article/20150828/0/1/49/%E6%85%8E%E9%86%AB%E7%94%9F%E5%BB%BA%E8%AD%B0%E6%BC%82%E7%99%BD%E6%B0%B4%E6%B2%BB%E6%BF%95%E7%96%B9-%E6%BE%B3%E6%B4%B2%E5%A5%B398%E8%BA%AB%E9%AB%94%E5%9A%B4%E9%87%8D%E7%87%92%E5%82%B7-5139040.html?p=2

現年29歲的澳洲女薩拉·科爾(Sarah Cole)自出生以來,一直都受到濕疹問題困擾。而在日前前往皮膚科診所求醫的時候,出乎意外地,醫生竟向科爾建議以漂白水洗澡治療身上的濕疹。怎料在按建議洗澡過後,科爾的身體就在兩天後出現嚴重後遺症,令全身不能動彈,最終更被診斷身上98%的皮膚都被燒傷。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....

男爵府

溫馨提示:

有些濕疹患者看中醫後病情更差,甚至大爆發。

中藥治療濕疹,如果對症下藥,是會一路一路好,萬一看中醫後 (say 用了 9日藥) ,病情不但沒有好轉,還比以前更差,速轉中醫。

中藥治療濕疹,是不用 ”發出來” 才好。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.