自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

brindlewin 發表於 18-12-5 18:55

咁唔使一定要附和鼓勵嘅。
本來諗住朋友互相鼓勵嘛,宜家知啦!

珍珠宮

Yibu 發表於 18-12-5 18:01
話說 whatsapp 群組內, 計埋我有5位朋友. 識左好多好多年.

有時大家會 share 一D野出來, 好似當中有人 一t ...

妒忌人

男爵府

回覆樓主:

樓主我明你,唔覺得你小器
佢永遠唔應人
但又share自己d野出來 而又希望得到回應的話,我就真係唔想彩佢了
朋友互動是相向的,咁樣我會覺得好無癮

學會放下    發表於 18-12-6 01:08

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

真係好小氣喎,咁小事都要計較

珍珠宮

環保接龍勳章

Yibu 發表於 18-12-5 18:18
其實我對整野食無興趣, 不過, 我習慣禮貌上會讚吓佢, 以示鼓勵.

同妳諗法一樣
放得出group都是想朋友回下、讚下啦
冇反應咁駛乜放出黎
不如自己欣賞算啦

珍珠宮

我又覺得樓主小氣喎
開得呢啲咁嘅group, 你依幾個朋友關係應該好好,應該要互動,朋友應該互相鼓勵,只有人哋讚你你又唔讚人,其實好冇癮 咁又唔使次次出聲嘅,我相信唔止一次發生,樓主先咁講,你有冇私底下同其餘的朋友提過這件事?

侯爵府

畀面勳章

你其他朋友應唔應A?

珍珠宮

回覆樓主

我平時在群都好少回應!

珍珠宮

好媽媽勳章

choiyan05 發表於 18-12-5 19:21
樓主我明你,唔覺得你小器
佢永遠唔應人
但又share自己d野出來 而又希望得到回應的話,我就真係 ...

同意呀!我都唔覺得樓主小氣,如果阿A 次次都係已讀不回,其實佢留喺個group 有咩意思,交朋友係雙向嘅,如果永遠只得單向,交嚟做乜

Yibu    發表於 18-12-6 10:59

子爵府

回覆樓主:

唔想咪唔俾反應囉!咁都要諗一餐做人好辛苦啫

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有人係覺得唔比反應無問題

反而吓吓都要為比反應而比有時我覺得幾無聊吓

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Yibu 發表於 18-12-5 18:57
本來諗住朋友互相鼓勵嘛,宜家知啦!

如果真係熟朋友, 一切隨心喇! 唔駛計較邊個有無覆!
放下自在

象牙宮

話說 whatsapp 群組內, 計埋我有5位朋友. 識左好多好多年.
有時大家會 share 一D野出來, 好似當中有人 一t ...

每次都需回應, 是比個面 je。 沒什么很大意義。。

對有興趣回應, 是較為合理。 人人做返自己。 也不是什么問題。

share/ forward / 純個人行為。 未必期望對方 response lol.

其实 回應也好, 不回也好。 意義不大。對不? 給你一个贊又如何?

你还是你, 她还是她。朋友还是朋友。

群組內, 每人行為, 模式, 表達方式都不會是一樣的。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

樓主意思係平時傾計交流A 都冇反應?定只係你share d 相,想有人讚吓時唔比反應?係兩回事嚟。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我唔覺得小器,我都會覺得果個人老套。夫妻,朋友,親人都要彼此互動維繫,一個group 幾個人,唔係話下下要個個比反應,大家都唔會無時無刻得閒,但總要耐不耐比吓反應啩,到佢自己share 野,0 反應咁佢會覺得點先?都沒趣啦。雖然我都唔會次次回,但有時對果件事冇興趣都會比吓反應或問吓問題。

我有個朋友,約會佢總係遲到早走,佢解釋話既然約左喺一個地方,你地坐住食住飲住或唱住k , 我一個影響唔大遮。另外有個朋友既朋友,一班人約會佢實話到時睇吓點,例如燒野食,咁佢就乜都唔駛做囉。

呢個諗法都幾自私,覺得總有人會做,冇乜責任感,係有少少離題,但我都覺得係果"庭"人。

珍珠宮

我唔會咁做囉,佢次次唔理人其實有d冇禮,我仲點會學佢呢!
都係俾隻emoji 啫,好多時d emoji 代表read,唔代表like既。

水晶宮

好小學雞feel

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

隨心

子爵府

樓主仍是獨生吧!?如果有家庭,小朋友就乜都會化,冇時間去計較了

伯爵府

樓主有呢個反應好正常喎,如果自己post野個個冇反應,甘開呢個group有咩意思呢?群組內有個長期唔比反應,其實佢係咪對你地幾個都冇興趣呢?樓主反而要諗下其實大家關係如何?正常黎講唔會一次回應都冇羅,相反佢post上去你地群組佢都想得到你地回應,甘佢自己又唔將心比己,所以我唔覺得樓主你小氣,我反應同你一樣。

首頁

尾頁

跳至