3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Angel12512 發表於 18-12-14 13:01
明白,你都等左10個月了,我都希望趕得切入到明年K1 i位啦

社工話本來無咁快到我,係有家長放棄學位先咁快畀我。

伯爵府

Angel12512 發表於 18-12-14 13:02
請問1月中註冊日過後係邊度可以睇到有無offer架?

其實我果陣真係好驚佢無學校收,好怕跨區返學,於是send 5封求位信去面試過的學校,結果有3間有response。佢地話要再見多次我仔,
註冊日一過,我立即打電話問其中一間(本來後備list都無份,係reject左的),原本老師話要再見多次才決定是否出offer,但過左唔夠半日又話已經批左位畀我仔(唔駛再in),仲可以揀全日班,立即去交留位費。
交留位費當日又要再in另一間second in,但這間沒有即時通知收唔收,我等左差不多2星期才突然收到老師通知話收我仔讀下午班。但因為已註冊屋企附近的全日班就推左了。呢間遠d,但感覺好d。

伯爵府

Angel12512 發表於 18-12-14 13:02
請問1月中註冊日過後係邊度可以睇到有無offer架?

教育局網頁有
定期更新

洋房

ipcs 發表於 18-12-14 13:09
其實我果陣真係好驚佢無學校收,好怕跨區返學,於是send 5封求位信去面試過的學校,結果有3間有response。 ...

我仔無學校收個陣都好驚,連讀緊n班都唔收都好唔開心,於是都打去學校求校長收我個仔,尋日先得到回應收下午班,起碼都有學校讀住等i位,我先放下心頭大石咋,之前驚到喊左出黎

洋房

ipcs 發表於 18-12-14 13:10
教育局網頁有
定期更新

好呀,多謝

大宅

Angel12512 發表於 18-12-14 13:00
我都明白N班幫唔到d咩,但因為我地兩個都要返工,小朋友向屋企又悶先俾佢讀N,我都盡量放工返屋企同佢練習 ...

你n 班幾多錢? 我都住北區, 粉嶺有間協康會家長資源中心,佢有啲密集班 4500-6000 都有,但佢就真係針對性處理小朋友既問題等佢可以快速準備入k1, 你可以睇睇
Screenshot_20181214-134826_Adobe Acrobat.JPEG

洋房

monictw 發表於 18-12-14 13:50
你n 班幾多錢? 我都住北區, 粉嶺有間協康會家長資源中心,佢有啲密集班 4500-6000 都有,但佢就真係針對 ...

評估左係言語發展遲緩都係報呢種班架?

大宅

Angel12512 發表於 18-12-14 15:46
評估左係言語發展遲緩都係報呢種班架?

如果只係言語,上言語治療班啦,我仔係上水上過,都ok, 一個星期一堂,平日係屋但企自己練

洋房

monictw 發表於 18-12-14 15:58
如果只係言語,上言語治療班啦,我仔係上水上過,都ok, 一個星期一堂,平日係屋但企自己練
...

依家都有上堂,一星期一堂,岩岩開始,希望有改善

首頁

尾頁

跳至