自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

joannakwanb 發表於 18-12-6 13:30
作為一個媽媽,最想見到嘅就係小朋友幸福成長,見証住佢每一日嘅轉變
但係為左供層樓,一定要公一份婆一份 ...

唔需要擔心,小朋友大佐自己會變,不要心多。努力加油

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

近日新識一個六十歲既女人
佢一邊話自己工作幾拾年 從未睇過個女成長
甚至未幫個女紮邊。佢有後悔 今時今日已經補常唔到 唯有望孫仔孫女出世去填補過去。

有頭髮邊個想做癩痢

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Kumikumiso 發表於 18-12-13 15:01
點都好過親奶奶

如果你老公話點都好過親你阿媽咁得唔得

男爵府

加油(emoji)加油

複式洋房

同樓主一樣為左供樓要做wm。。仲要經常ot。。唔同嘅係呀b會係呀婆湊,係埋呀婆屋企瞓。。星期六、日先返屋企。。呢個情況如果ot個日連呀仔都無得見。。其實真係好sad。。唔可以做ftm為有努力搵下有無得轉份唔洗咁多ot嘅工。。

大宅

我仔仔又係好痴姐姐,但我慶幸代表我工人姐姐對仔仔好好,所以我都唔會諗太多!

大宅

maynjune 發表於 18-12-13 09:35
全中 ! 非常同意

生仔女就要付責任
但唔使話為佢地而活
大左佢地有自己的生活
老公都係
緣份冇左講咩都冇用
到最後都係自己最重要

大宅

回覆樓主:

細個時經歷過上一代為生活而無乜親子活動,好希望可以好似同學仔咁,假期可以同家人去茶樓飲茶。所以我有左大仔後,就只搵返五日嘅工,大仔頭六年,我搵到份低人工但準時收工嘅工,每日堅持自己講故事,氹佢訓,一齊去公園玩,幾攰都好,每日放工後嘅時間同星期六日都陪足個仔,同佢一齊做功課,教佢寫字,等佢入睡後我先做自己嘢。係超攰,但時間無白過,我仔最痴我,最聽我話,但我要返工,佢同時都接受左白天由唔同人湊佢,所以個個都跟,仔唔聽話時大人(包括工人)就會打畀我,由我教訓佢。

到仔上小學,基礎打好,我先搵份人工高D同困身D嘅工。幼稚園後先用錢最多。

水晶宮

Kumikumiso 發表於 18-12-13 15:01
點都好過親奶奶

多個人錫不是好事嗎

侯爵府

ice_blue 發表於 18-12-13 16:05
生仔女就要付責任
但唔使話為佢地而活
大左佢地有自己的生活

好唏噓, 但無奈是事實
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

男爵府

樓主,其實每個在職媽媽都會有難受嘅時候,由其係佢地病而自己又要ot 嗰陣,我個細女都好痴嫲嫲同姐姐,但唔代表佢唔痴我,只要放假陪實佢地,佢地會明你亦都錫佢地,我大仔已經讀中學,由小學開始,放得學食下嘢沖埋涼,我都差唔多放工,所以就算你做ftm,佢都要返學啦,我每晚都會陪仔做功課,宜家中學都會陪,我ot 佢有功課唔識做就what’s app 我,佢唔肯去補習,書都係我同佢溫,下年阿妹升小學,都會係咁嘅模式過,我已經冇再惗做ftm ,因為我兩個仔女話媽咪返工好,日日夜夜對住大家都會有壓力,反而佢地覺得媽咪好叻,讀書又幫倒佢,又搵倒錢,放假可以周圍去旅行,樓主你要加油啊!

首頁

尾頁

跳至