1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

今朝帶佢落樓下食早餐,餐廳好好,借左盒立筆同張紙比佢油顏色,佢枝枝筆都拎哂出來,我話唔好,唔用擺返去杯杯度(立筆用杯裝住)。佢唔肯,我唔理佢擺返落去,佢就痴左,一手掃哂台面嘅立筆同杯,係度樓計!我好嬲,打左佢手,又打埋佢面(嬲到控制唔到)。佢係咁喊著話唔敢,我勁嬲,勁大聲喝佢(同我收聲),我感覺到周圍嘅眼光望過來,可能我比人笑緊!有個癲婆係度鬧仔! 喊左一陣。佢話唔敢再掉野。轉頭又來想掉。只好拎手機比佢睇。起碼我兩母子無咁比人指點。我當時都嬲到喊左出來(emoji)

大宅

回覆樓主

我個仔就㴝21個月,又係成日掉野,每次去餐廳都要掉到成為所有人既焦點唔俾野玩又嘈,又唔可以不停咁俾餅仔佢食,我都想知點搞

大宅

sakurawings85 發表於 18-12-6 18:14
我個仔就㴝21個月,又係成日掉野,每次去餐廳都要掉到成為所有人既焦點唔俾野玩又嘈,又唔可以不停 ...

平時會比電話佢睇youtube,但見餐廳好好。拎野比個仔玩,點知佢會咁!

返到屋企換片。佢自己除襪。然後奶手掉左去。我真是餘怒未消。我好嬲話我唔要你。你唔好嗌我媽媽。我冇你啲咁嘅仔,佢一聽見唔要佢。又爆喊。喊左差不多十分鐘。眼淚鼻涕成面都係。我先問佢仲敢唔敢掉野。佢當然答我唔敢。我先呵返佢。 但唔知佢可以忍到幾耐

大宅

askachu 發表於 18-12-6 14:59
今朝帶佢落樓下食早餐,餐廳好好,借左盒立筆同張紙比佢油顏色,佢枝枝筆都拎哂出來,我話唔好,唔用擺返去 ...

可能係因為你唔比佢拎晒出來,所以發脾氣故意掉落地。但我唔會打佢,亦唔建議喺街打佢,保持番佢&你互相喺公眾地方既尊重。加油,我明好嬲既係

大宅

askachu 發表於 18-12-6 18:42
平時會比電話佢睇youtube,但見餐廳好好。拎野比個仔玩,點知佢會咁!

返到屋企換片。佢自己除襪。然後奶 ...

你可以講 :

“做乜唔開心發脾氣呀?”

“媽咪錫番你好唔好?錫番就要自己執返對襪架啦,你做唔做到先?”

大宅

mrs.3845 發表於 18-12-6 18:49
你可以講 :

“做乜唔開心發脾氣呀?”

佢唔係發脾氣。佢係鍾意掉野。

大宅

askachu 發表於 18-12-6 19:05
佢唔係發脾氣。佢係鍾意掉野。

同佢落街踢波掟下波等佢知道除咗波,其他野唔可以掟

大宅

mrs.3845 發表於 18-12-6 19:07
同佢落街踢波掟下波等佢知道除咗波,其他野唔可以掟

佢知唔掉得。佢挑戰我呀!

大宅

askachu 發表於 18-12-6 19:10
佢知唔掉得。佢挑戰我呀!

咁佢 trouble two 緊

水晶宮

回覆樓主:

兩歲係中意挑戰大人,測試你底線。呢個係正常架喎。甘即係佢有思考,唔係一舊飯。
但係點嬲都唔可以 "打面", "大喝收聲", "講mama 唔要你" 等說話。
我女都會掟野同唔聽話,佢好有自己主見的。通常我係嚴厲地講"唔甘甘甘就唔比去playground (其他佢喜歡既野)" so far 我無試過喺街到發癲。

大宅

唔好覺得小朋友突登咁做,我女1歲3個月時就開始慣性掉野,因為小朋友係無要放返好既概念既,我女掉野我唔會打唔會鬧亦唔會發脾氣,我會笑住咁同我女講唔可以掉野,跟住教佢張掉落地既野執返好,我示範張啲嘢放返好跟住鼓勵佢跟住做,或者捉住佢手仔教佢做,做好就拍手掌讚佢,到1歲9個月就好好多啦,宜家2歲基本上無掉野啦,但有時太順手都會掉既,但掉咗會自己執返好.

大宅

Kapo1021 發表於 18-12-6 20:48
唔好覺得小朋友突登咁做,我女1歲3個月時就開始慣性掉野,因為小朋友係無要放返好既概念既,我女掉野我唔會 ...

咩都試過,每次都叫佢執返,每次都問佢唔要應該要點做,但係淨係講嗰次睇住佢先做,一唔為意佢又開始掉野,已經比佢哋咬爛左好多玩具,都唔知點搞

大宅

sakurawings85 發表於 18-12-7 18:11
咩都試過,每次都叫佢執返,每次都問佢唔要應該要點做,但係淨係講嗰次睇住佢先做,一唔為意佢又開始掉野 ...

我女初初都係咁㗎,不過我會成日睇住佢,一見到就即時教佢執返,每日係要教好多次,真係教咗幾個月佢先開始無乜掉野,小朋友唔係突登掉野,係因為順手,唔要就掉,所以每一次每一次就算幾煩都好,都要教佢執返,等小朋友慢慢習慣掉完要執返,唔想執就唔會再掉啦.

別墅

呢位媽媽,你睇黎要學習控制一下自己情緒先,其實打面真係好差嘅教仔方法,好吾尊重人!小朋友都有尊嚴,你尊重佢佢先會聽你講。
呢個時期小朋友係鍾意掉野,就算係故意都好正常,佢覺得好玩嘛,但你當眾打罵佢,肉酸係自己咋。我女都好百厭,但我吾會當眾鬧,會黑面堅持要佢執返,迫佢面對,佢通常企係度吾出聲望住地下知衰,吾肯去執就話佢執返媽媽就吾嬲,媽媽同你一齊執,試多幾次就會肯執。呢樣真係要比心機耐性慢慢教。

複式洋房

我覺得教細路其實反而是訓練自己控制情緒的最佳方法。最初我也用打駡,但發現原來是沒有用的,反而令他更容易暴躁;你發癲時他也會發癲。有一天當你能控制到自己的時候,你就會發現原來你也能控制到小孩。其實大家是同步成長的。不要灰心。慢慢來。慢即是快。
不過我絕對不贊同用手機來哄細路。

大宅

askachu 發表於 18-12-6 14:59
今朝帶佢落樓下食早餐,餐廳好好,借左盒立筆同張紙比佢油顏色,佢枝枝筆都拎哂出來,我話唔好,唔用擺返去 ...

你細個時有比父母打過嗎?覺得有冇效果?我細個成日被打,冇錯當下會認錯,但長遠只會親子關係疏離,反其道而行。希望你除左教育小朋友,亦反省下自己既教養行為。

珍珠宮

回覆樓主:

你知唔知點解仔仔脾氣咁暴躁同控制唔到情緒?
因為媽咪都係暴躁同控制唔到情緒
你自己都做唔到但要求兩歲仔要做到,你覺得合理嗎?
小朋友行為係大人一面鏡,小朋友情緒同行為係模仿照顧者
加上研究指出電子奶咀亦會到幼兒情緒不穩,電子產品影片過度刺激幼兒大腦誘發情緒同行為問題
平日出街帶件小玩具/故事書已經可以,根本唔應該用電子奶咀

幼兒掉野真係好普遍,有時小朋友係覺得好玩係同緊你玩、有時係故意挑戰大人.....我女兩歲半仲掉緊,掉完叫佢自己執返,有時我執先再請佢一齊幫手,佢願意執我會講聲唔該晒~或者讚佢做得好

其實兩歲開始想自主係正常,佢唔想擺顏色筆落杯其實好小事,唔一定要強迫佢擺

掉顏色筆你可以話:
顏色筆係餐廳姨姨借比你用,你掉落地下會整爛,姨姨會唔開心

仔仔除襪周圍掉都好小事,你可以讚佢返到屋企識自己除襪好好,但要擺返好,對襪著完平時擺邊架?我地一齊擺返好

同幼兒溝通、指令要清晰同易明
唔應該問仲敢唔敢掉野

應該講:
掉野係唔啱,掉落地下會整爛
自己用完嘅野要擺返整齊,好似爸爸媽媽咁先乖

平日多同仔仔睇圖畫故事書,借故事書教仔仔點樣係好行為,仔仔有好行為多d讚佢
教仔仔分辨點樣係唔好嘅行為會令周圍嘅人唔開心

唔好再打仔仔同講唔要佢,實在太傷害仔仔
慢慢教~切勿動手同動粗

大宅

大家話得我好啱,我真是無耐性又燥底。我相信佢依家咁燥底多多少少都係來自父母嘅身教。我自己都要反省一下。多謝你地鬧我。我會改善下自己情緒

珍珠宮

askachu 發表於 18-12-8 16:28
大家話得我好啱,我真是無耐性又燥底。我相信佢依家咁燥底多多少少都係來自父母嘅身教。我自己都要反省一下 ...

小朋友兩歲仲細,而新手媽媽都係剛做咗兩年媽媽,唔識處理同唔理解幼兒成長發展都正常
可以多睇育兒書同育兒節目,了解幼兒成長發展好重要

衛生署育兒資料,教家長處理幼兒問題
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/30035.pdf

你的 0 – 5 歲孩子需要電子屏幕產品嗎?
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/30047.html

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 sillyoldman 的帖子

你講系好啱,要控制自己情緒,我都儘量做緊,多謝分享。

首頁

尾頁

跳至