意見反饋
義工

0-6個月 今日: 3|主題: 28292

母乳轉配方奶

FB體驗帳戶

國民生產總值:5

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
BB依家兩個月,埋身餵緊母乳,由於本人過段時間要身體檢查,之後可能會吃埋藥,唔想奶水影響到BB,呢排有俾佢試飲配方奶,但佢一啖都唔肯飲,依家有時泵啲奶出來俾佢習慣下奶樽先,但都係飲得1安(emoji)我以為佢肚餓自然會飲多啲,有一次五粒鍾先俾佢飲,最後都係飲咗40ml,仲係要分兩次飲(emoji)都唔知點算好(emoji)

王國熱話
轉左工好有壓力
開心傾~~Part 128
我想呻下only...
開開心心做個friend~Part 27

伯爵府

國民生產總值:18880

佢可能唔鍾意個奶樽啊, 有D 初生BB 都要試好多個奶樽先同BB 夾到

民房

國民生產總值:17

可能係奶樽唔夾bb,我個b都係一飲奶粉就喊,唔肯食。試過轉奶粉都唔得,之後試下轉奶樽,點知一轉就ok,終於肯安靜飲奶

複式洋房

國民生產總值:369

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
食慣人奶可能唔慣奶粉, 比少少時間佢適應
我b由人奶轉illuma都用左個幾2個星期先完全習慣

珍珠宮

國民生產總值:36614

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
有無試過母乳實感既奶咀,pigeon牌子,咁樣bb會混淆。

翡翠宮

國民生產總值:87229

BB防敏心得分享勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
回覆 RubyYu07 的帖子

我細B用過幾隻,都系用pigeon習慣。

珍珠宮

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
haha748494 發表於 18-12-9 13:34

我細B用過幾隻,都系用pigeon習慣。

我地一向都係買開pigeon,無轉過

複式洋房

國民生產總值:296

Mavisccc 發表於 18-12-6 20:00
可能係奶樽唔夾bb,我個b都係一飲奶粉就喊,唔肯食。試過轉奶粉都唔得,之後試下轉奶樽,點知一轉就ok,終於 ...

請問你bb個奶樽係咪一路都食開突然唔鍾意,然後轉左另一隻就肯食呀?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

睇黎好多有用pigeon,你系咪用寬口。

珍珠宮

發表於 前天 15:20 |顯示全部帖子
haha748494 發表於 18-12-10 21:22

睇黎好多有用pigeon,你系咪用寬口。

係啊!一開始用寬口,之後就用窄口

複式洋房

國民生產總值:384

發表於 前天 20:23 |顯示全部帖子
可能奶粉唔岩囅,我都試過比bb 試幾隻先揀岩s26 比佢,擰啲試用裝黎試下先

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

發表於 前天 23:10 |顯示全部帖子

窄口就要用奶粉格倒入奶粉,如果系直接筆奶粉就會漏出黎。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.