自由講場

跳至

首頁
12345...26

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大力大力 發表於 18-12-6 22:11
老實講,如果畀我是年青人,沒有父蔭也一定能上到車,非常有信心~

我之前同過一個中學畢業的。21歲住公屋 ...

老實講!真係廢話少講!你仔畢業之後,你叫佢自己還grant loan,唔可以比任何錢佢,仲要佢每月比家用,睇下佢幾時上到車先再講

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Mrs.Luckycat 發表於 18-12-6 22:25
好心你啦!成日都詆毀依家嘅年輕人錬精學懶,攪到無錢買樓。而家啲樓閒閒地五、六百萬元,一個月薪二萬以 ...

我有話全部年青人,都練精學懶嗎?

我姨甥女大學畢業後幾年便買樓..... 她讀大學時已經自己開補班~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

大力大力 發表於 18-12-6 22:28
我同仔講,第日你要買樓自已去奮鬥,两夫婦慳家努力便能夠儲到首期買樓,父母的樓是養老的..........
...

你個仔應該好本事!

我d小朋友應該唔得la...........!我同老公已有心理準備要幫佢地一把

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wcandtt 發表於 18-12-6 22:29
啊,明白!是等樓價下跌的機會。

但等左好耐,年輕人就算儲緊首期,都會好灰心的!我身邊朋友有唔少例子 ...

我好假設他儲不到首期, 但這也可能是他自己創業的基金呢?

70年代日本的樓價,也是比天高 ,那時說要供三代的,反觀今天日本的樓價已下跌了20年了~

經濟是一定有週期的,如果永遠自怨自艾,不抓緊機會,機會便會流走了~

任何時候都一定要儲蓄, 而且要從年青時開始,否則到中年才醒覺已經太遲~

facialchung    發表於 18-12-7 21:01
sonet    發表於 18-12-7 11:25
knifesheep    發表於 18-12-7 10:39

象牙宮

2024年龍年勳章

Poyau 發表於 18-12-6 21:30
劏房呎數屢創新低

新樓都係劏房 size.

Poyau    發表於 18-12-7 12:11

伯爵府

stkyo 發表於 18-12-6 22:24
其實你可唔可以唔好成日講埋D咁不切實際既野呢?咩交換年齡唔交換腦袋比你年輕20年又點?去個外國 ...

只知成功既男人真係唔会蒲係BK廢嗡

eggcake    發表於 18-12-8 01:59
toromama    發表於 18-12-7 12:44
toromama    發表於 18-12-7 12:44
親子皇帝    發表於 18-12-7 11:42

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

manfatcentre 發表於 18-12-6 22:37
只知成功既男人真係唔会蒲係BK廢嗡

很多版主見過我,這裡有超過十個會員知道我真身.....

完~

公爵府

大力大力 發表於 18-12-6 22:31

我姨甥女大學畢業後幾年便買樓..... 她讀大學時已經自己開補班~

咁你姨甥女叻囉,識得搵呢條財路,不過邊個打本俾佢做生意呀?唔係個個年輕人都有後盾。
就算「唔賭唔吹」都未必買到樓。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

大力大力 發表於 18-12-6 22:11
老實講,如果畀我是年青人,沒有父蔭也一定能上到車,非常有信心~

我之前同過一個中學畢業的。21歲住公屋 ...

講緊今時今日喎!你咁叻計數, 不如計下要多少年先儲到首期?
放下自在

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Sumyeema1 發表於 18-12-6 22:37
新樓都係劏房 size.

你要明白, 香港由於特殊的地理位置,貨幣政策(同美國掛鈎) 失去調節利率能力,使樓價成為全世界最高的,我們就站在世界頂峰........

但根本就是一個超級大泡沫~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

大力大力 發表於 18-12-6 22:31

咁你仔有無? 可以一邊讀書一邊搵到錢又有幾多? 你姨甥女係邊年上車?
放下自在

禁止訪問

象牙宮

a328 發表於 18-12-6 22:05

同意,每日150個D有部份一心黎等我地地接濟點計,仲要係咁生添 ...

咁又唔好成日拎果150人黎講!
家陣係講緊後生仔點先可以上樓嘛!
放下自在

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

CHANYINTING 發表於 18-12-6 22:48
689 不斷濫派香港身分證比毫無貢獻香港既大陸人
港人港地最終一樣係形同虛設
...

150個單程證名額, 不是689 發明的 ,是談了十年的中英聯合聲明, 而寫入基本法裏面~

退一步,理性地想一下,香港今時今日最基層勞力的工作, 我估計90%都是新移民做的,如果沒有這批勞動力 ,香港的通脹相信比現在高很多~

買基金真係好傷

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

CHANYINTING 發表於 18-12-6 22:52
我都覺得呢 D 希特拉式奮鬥口吻好煩
樓價同收入中位數比例係有科學數式
而家呢代後生仔,的確唔係去少幾次 ...

香港樓價不會永遠在世界頂峰的, 睇一下日本樓價便知道了~

買基金真係好傷

用戶要求終止服務

大力大力 發表於 18-12-6 22:24
很多年青人推說樓價太貴,但每年就去十次八次廉航旅行,他們完全沒有儲蓄, 就算樓價跌了一半,也沒有首期 ...

十次八次旅行,呢批人應該唔使做有父蔭先岩喎

禁止訪問

禁止訪問

首頁
12345...26

尾頁

跳至