自由講場

跳至

首頁
56789...26

尾頁

大宅

IloveJJ 發表於 18-12-7 00:11
佢哋用又點?關我咩事?

佢地用咪係你找數囉,交税啦仲發夢!
拿你咪話我聽你住私樓睇私家讀私小但唔使交税呀下

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

大力大力 發表於 18-12-6 21:55
很多人年青時,不去奮鬥努力工作, 嫖賭飲蕩吹樣樣齊 ,老來便要政府救濟~
...
我認同你,社會上的確有一班人不思進取,搵一元使十元,完全無目標同做人計劃,講真,樓價幾平都唔關佢地事,因為呢批人只好食懶非,一元儲蓄都無,有D仲問返父母攞。。。。。

大宅

洋洋 發表於 18-12-6 23:12
如果你$15000一個月,比$5000家用,自己用$3000,每月剩$7000,一年儲$84000,點上車?
...

仲要交稅

禁止訪問

大宅

IloveJJ 發表於 18-12-7 00:17
仲有,我話讀津小,學卷幼稚園,你睇清楚啦!唔好再發夢!

如果冇雙非,D税用返係香港人身上,你一個唔好彩要做大手術私家冇得做要去正䒷,不過而家冇啦,去哂雙非日日150度,醫療budget樣樣cut,你咪知咩叫等死囉

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kk2079 發表於 18-12-7 00:16
講到尾最大問題都系樓價問題,再加上有新移民

大陸夠多人,但地方大,D樓價點升都唔會好似香港甘痴線

係!其實係樓價問題,唔可以一概而論否定年青人嘅努力,以前嘅年代,慳少少真係可以上到車,借貸又唔難,而家樓價太高,借貸也相對不易

大宅

IloveJJ 發表於 18-12-7 00:16
我老公係有交稅。但從來都係要交稅架啦!以前無雙非唔駛交既咩?
究竟邊個發夢呢?
...

原來係c9仔,唔怪之得諗野咁井底蛙,真係失覺哂

子爵府

大力大力 發表於 18-12-6 23:55

你認為唔捱,可以喺十年間做到判頭, 年收入220萬嗎? :qu ...

其實, 佢揾咁多, 我懷疑佢係黑工頭囉!

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

大力大力 發表於 18-12-6 21:55
很多人年青時,不去奮鬥努力工作, 嫖賭飲蕩吹樣樣齊 ,老來便要政府救濟~
...

你到底有冇真正了解而家果班沒有父蔭既後生仔女?

男爵府

我記得當年96/97,啲樓炒到6-8百萬(3房市區),但一個幼師月薪只有$6000。不過當年冇咁多大學,個個都只係大專畢業。當年啲人都係覺得上唔到車,不過以前啲後生好肯同屋企人住,而家就難啲。同埋機會真係少咗,因為學歷高咗,工種又小咗,同埋大陸教育程度都高咗,以前要請好多香港專材返大陸,而家係調返轉。有啲辛苦但搵到錢嘅,好似地盤咁,唔係好多後生肯去做。
無聊閒在家

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

頂不順了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

禁止訪問

首頁
56789...26

尾頁

跳至