意見反饋
義工

親子旅遊 今日: 11|主題: 150525

[歐洲] 帶82歲爸爸去英國

大宅

國民生產總值:1177

想6月帶爸爸去英國睇亞仔大學畢業禮,預留14日,會帶輕便輪椅,可行嗎?請各位提㸃重要事項

王國熱話
account question
舉報賣廣告
有無妯娌關係
iphone睇bk好侄

珊瑚宮

國民生產總值:103441

2018勳章 開心吸收勳章

你要check 番airline 網頁, 多數有講坐輪椅既注意事項.

6月係熱, 但早晚有時都可能要著外套. 你幫世伯拎定大氈, 有時大風或涼起上黎都可以遮一遮對腳.

侯爵府

國民生產總值:24803

2018勳章

yhma 發表於 18-12-7 01:25
想6月帶爸爸去英國睇亞仔大學畢業禮,預留14日,會帶輕便輪椅,可行嗎?請各位提㸃重要事項
...

如果能夠負擔,幫世伯出商務位啦,真係差好遠,尤其咁長程,我媽都係咁上下呢個年紀,佢呢幾年坐經濟位超過 5 個鐘就會腳腫,要幾日先恢復得到

wcpcelia    發表於 18-12-7 12:03

版主

國民生產總值:137949

2018勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mugtaitai 發表於 18-12-7 07:50
如果能夠負擔,幫世伯出商務位啦,真係差好遠,尤其咁長程,我媽都係咁上下呢個年紀,佢呢幾年坐經濟位超 ...

係呀老人家血氣唔好,可以的話最好能夠訓平,否則落機有排痛

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-12-7 09:22
係呀老人家血氣唔好,可以的話最好能夠訓平,否則落機有排痛

佢唔肯自己坐商務

別墅

國民生產總值:941

yhma 發表於 18-12-7 12:51
佢唔肯自己坐商務
淡季直航 $5~5.5K左右.
如果坐 BA 或 VS Premier Econ, 6月淡季 $13~14K 應該得
如果去 Gatwick, 中華 CI 台北轉機, 商務 $23K 左右.

大宅

國民生產總值:4549

2018勳章

上年朋友發生的, 比你作參考 &以防萬一....... 去每個落腳點都要搵定最近的醫院, 因上年朋友正是帶80幾歲爸爸去英國睇孫行畢業禮, 可能坐機辛苦加上食物方面唔太啱, 最後因透氣唔順 + 水腫入左院, 仲有肺積水, 在醫院住了5日, 最大獲係買平機票冇得改, 所以洗多很多錢. 幸好平安出院再買機票回港.
(不過佢爸爸身體不是太強壯, 都有一舨老人病的)

大宅

國民生產總值:2123

佢唔肯自己坐商務

咁你都要陪佢坐,不肯自己一人坐好正常,佢都會怕不識講,有事不識叫空姐,愛回家有一集是好似。

珍珠宮

國民生產總值:31041

不是飛開,很精靈,都係避下好。孫畢業唔係大件事

別墅

國民生產總值:941

youhello507 發表於 18-12-7 17:29
不是飛開,很精靈,都係避下好。孫畢業唔係大件事
可能順便見埋未來孫新抱 & 親家.

大宅

nancyli 發表於 18-12-7 16:25
上年朋友發生的, 比你作參考 &以防萬一....... 去每個落腳點都要搵定最近的醫院, 因上年朋友正是帶80幾歲爸 ...

多謝各位意見,爸爸舊年跟團去過大阪都可以,佢除咗唔行得耐,其它都ok ,我哋會一日一至二㸃,盡量 hea 遊,希望出發順利

侯爵府

國民生產總值:22990

王國教室勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
佢唔肯自己坐商務

我有個長輩都係咁,好明你。佢已9x歲,香港,英國,澳洲咁飛去探孫探親戚,我地每次有人同佢一齊,佢唔肯坐business class ,如果你買左佢都唔坐仲會嬲爆。
成日同佢飛的親戚話CX係對老人家好好,其實機場已ready 輪椅俾佢地,crew 飛機上對老人家都非常好。
要注意係扶下佢起身,郁下腳,少少按摩下腳,唔好食咁咸易腫,飲下水又扶下佢去toilet 咁,唔好飲茶。帶定頸枕同圍巾

侯爵府

國民生產總值:22990

王國教室勳章

yhma 發表於 18-12-7 17:55
多謝各位意見,爸爸舊年跟團去過大阪都可以,佢除咗唔行得耐,其它都ok ,我哋會一日一至二㸃,盡量 hea ...

有人接機嘛?
記得帶雨具,唔好濕腳嘅鞋,外套,六月無太陽之後對香港人會好凍,所以帽同頸巾要帶,帶定暖水壺。

大宅

Ashleycorina 發表於 18-12-12 21:48
有人接機嘛?
記得帶雨具,唔好濕腳嘅鞋,外套,六月無太陽之後對香港人會好凍,所以帽同頸巾要帶,帶定暖 ...

多謝各位關心,已買輪椅,又買咗本英國旅遊書畀佢睇,希望一切順利

大宅

國民生產總值:4533

發表於 前天 20:14 |顯示全部帖子
...

建議自己租7人車,英國公共交通工具車箱很小很迫的

別墅

國民生產總值:757

發表於 前天 22:18 |顯示全部帖子
...

英國地鐵tube好多站係無lift, 這注意

伯爵府

國民生產總值:16855

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

發表於 前天 23:56 |顯示全部帖子
yhma 發表於 18-12-7 17:55
多謝各位意見,爸爸舊年跟團去過大阪都可以,佢除咗唔行得耐,其它都ok ,我哋會一日一至二㸃,盡量 hea ...
要注意香港飛英國需要時間比去大板唔同呀!
老人家呢次飛比較長時間會幾辛苦。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.