意見反饋
義工

3歲或以上 今日: 2|主題: 5873

請問各位媽媽會唔會介意或讚成補習學校打小朋友手板?

民房

國民生產總值:17

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我係一個part time 補習老師,外國放暑假返嚟.

事源:補習社有個學生(三年級),平時都好唔專心做功課(會玩筆,lad係枱底,搞其他學生,同發岀好多無謂聲音).今日對功課佢有兩條MC做少咗,我就叫佢做返,好快佢就做好,以佢平時進度唔會咁快,加上係英文reading要睇文章先揾到答案,我再一睇佢個答案係同文章完全無關就知佢只係亂做hea我,想要我比答案佢改正.
我就發火勁惡鬧(係我最惡嘅一次,喉嚨都痛)發現佢之後有用心做返,同無再有唔專心行為.
由於我以前都係好曳嘅學生(會驚惡,鬧),加上今次經驗,發覺有啲學生真係要好惡對付先可以好好做嘢.
以前我媽好讚成我比補習社打手板.請問各位家長點睇呢樣教法?

王國熱話
大腸癌第四期
有關腸惡性腫瘤
生痔瘡唔想睇醫生
濕疹或者敏感可以吃以下的食物嗎?

大宅

國民生產總值:3793

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

社會唔同咗,打手板當體罰,犯法架,唔好滯呀~

洋房

國民生產總值:47

唔可以,依家社會係用緊高標準去對待老師,尤其是家長會用放大鏡去睇老師點對「每一位」學生,大細超先唔好理,仲要打手板,對現今家長而言無可能合理化,所以出於保護自己嘅立場,都係唔好掂

民房

國民生產總值:17

Belovedkiddy 發表於 18-12-8 10:23
唔可以,依家社會係用緊高標準去對待老師,尤其是家長會用放大鏡去睇老師點對「每一位」學生,大細超先唔好 ...

好啦唔該晒,我以前補習社成日都俾人打手板, 加上當時啲家長都好贊成咁做,可能依家時代已經唔同咗我唔可以用以前嗰啲方法去教啲跩嘅學生(emoji)(emoji)‍♂️

男爵府

國民生產總值:6679

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
絕對不同意。無論如何。

大宅

國民生產總值:3960

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
kentam_hk9738 發表於 18-12-7 04:58
我係一個part time 補習老師,外國放暑假返嚟.

事源:補習社有個學生(三年級),平時都好唔專心做功課(會玩筆, ...

唔好體罰,我都唔會體罰自己個仔,點會容忍外人咁做。

我覺得教仔要用體罰先得,係好差既教法。呢個世界有咁多方法唔用,係要用體罰先得?我歸咎係懶於思考,用強權令佢屈服,但必有反效果。

我認為體罰唯一有用既就係安全問題,例如佢想摸下個火爐,打佢手板,就有意思,令佢怕一些會引致佢安全問題既事物。但一般情況,如果唔係緊急到咁既安全問題,我連手板都唔會打。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.