意見反饋
義工

3歲或以上 今日: 2|主題: 5873

甲型流感第4日,仍高燒至40至41度,是否需要入院?

大宅

國民生產總值:1200

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

今個星期二晚上開始高燒,星期三朝早睇醫生,食藥,塞patpat仍不退燒,晚上高燒至有時41度,星期四朝早做流感測試,中左甲型流感,食特敏福,星期四分2次食左1粒特敏福,晚上仍高燒不退,有時高燒到41點幾度。請問是否要入院檢查一下?

王國熱話
HK Express 飛峴港 一千蚊有找!
【船票優惠戰】噴射飛航eBoarding訂票優惠 ...
中文版韓國地圖App面世
【如廁更EASY】日本決定統一廁所按鈕圖案

男爵府

國民生產總值:7974

BB20111102 發表於 18-12-7 05:29
今個星期二晚上開始高燒,星期三朝早睇醫生,食藥,塞patpat仍不退燒,晚上高燒至有時41度,星期四朝早做流 ...

如果咁高燒入院穩陣啲

別墅

國民生產總值:747

今個星期二晚上開始高燒,星期三朝早睇醫生,食藥,塞patpat仍不退燒,晚上高燒至有時41度,星期四朝早做流 ...

精神 吃 玩如何?
我家大女4歲中流感甲
無安排吃特敏福
但吃退燒水能退
之後又燒過
四天後就退曬 狂咳
兩個妹妹都發緊燒 反復退和燒 都只系在家觀察
但你孩子確實好高燒 如果脫水就要入院

大宅

moonlet 發表於 18-12-7 14:20
精神 吃 玩如何?
我家大女4歲中流感甲
無安排吃特敏福

尋晚半夜食退燒藥唔退,之後就塞patpat,好彩退左,今朝繼續食醫生藥,都無再燒。
其實中左流感,咩情況要食特敏福,咩情況唔使食?

大宅

國民生產總值:2333

去睇多次醫生喇,同醫生講下情況,睇下醫生點講。

男爵府

國民生產總值:6679

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

肯定要去睇醫生

民房

國民生產總值:4

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
我仔又係中左甲型流感今日係第二日
最高燒到40度
頭一日燒都仲好精神
今日就成個病樣
攰到一坐低就訓著咁
但係兩日以黎無論食退燒水定塞pp
都只係退到2次燒
一睇醫生就己經要開特敏福
醫生又話呢兩日會keep住高燒係正常
同中左甲型流感本新抵抗能力好低
好大機會會係呢段時間會再中其他箘
但燒到39.5都己經想同佢入院
有冇其他媽媽有類似經驗可以分享下?

珍珠宮

國民生產總值:39889

咁嘅情況,都係睇醫生穩陣D呱

大宅

Kayiu_2203 發表於 18-12-9 03:19
我仔又係中左甲型流感今日係第二日
最高燒到40度
頭一日燒都仲好精神

我女高燒左3、4日,都係多數唔退燒,第3次睇醫生,醫生話會燒幾日架,第5日開始無高燒,但都會燒,但唔再高燒,同埋開始會退燒,但就咳得好厲害,特別夜晚,咳到瞓唔到,肚都痛。仲有好無胃口,一日都食唔到一餐份量。我女都病到無咩精神,成日都想瞓,但又瞓得唔好。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.