3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

3岁小朋友 五中意接受新物品 例如新衣服鞋之类葛 陌生一样五肯着 然后好念旧 请问有无办法解决?

大宅

Ccclee 發表於 18-12-7 18:54
3岁小朋友 五中意接受新物品 例如新衣服鞋之类葛 陌生一样五肯着 然后好念旧 请问有无办法解决?
...

你試下將d新衫洗乾淨,同d舊衫擺埋一齊,等佢覺得係舊衫。

別墅

cookingbaby 發表於 18-12-7 19:09
你試下將d新衫洗乾淨,同d舊衫擺埋一齊,等佢覺得係舊衫。

已经系甘葛方法 但距立刻话五要 就选择翻距平时D衣服 (emoji)

別墅

...

試下收埋佢啲舊衫

別墅

vclk 發表於 18-12-7 23:08
試下收埋佢啲舊衫

哈哈哈 葛日逼距着啊 距情愿五脱套睡衣下来 情愿不出去玩 也不穿

侯爵府

回覆樓主

係因為小朋友秩序感開始形成

別墅

Joant 發表於 18-12-7 23:40
係因為小朋友秩序感開始形成

有无方法解决 距已经维持好久了 现在大冬天还没衣服穿

珍珠宮

我果個係,買左飲衫,就一定要即刻著

別墅

GCHK 發表於 18-12-9 08:28
我果個係,買左飲衫,就一定要即刻著

所以我呢个真系好头痛

珍珠宮

Ccclee 發表於 18-12-9 10:18
所以我呢个真系好头痛

可能佢好專一,念舊呱,都係好嘅

別墅

GCHK 發表於 18-12-9 10:20
可能佢好專一,念舊呱,都係好嘅

宜家甘冻 距要裸奔过

男爵府

...

2歲時我個仔會,接受唔到新鞋,我多數會將佢對舊嘅
洗乾淨,晾係度再同佢講,叫佢著新嘅,佢會摸摸濕鞋然後就著啦。

別墅

bchuma 發表於 18-12-9 13:27
2歲時我個仔會,接受唔到新鞋,我多數會將佢對舊嘅
洗乾淨,晾係度再同佢講,叫佢著新嘅,佢會摸摸濕鞋然 ...

(emoji)距情愿五出去都五着 要逼住距接受 距之后先肯着

男爵府

Ccclee 發表於 18-12-9 15:37
(emoji)距情愿五出去都五着 要逼住距接受 距之后先肯着

咁只能逼住佢接受啦 逼逼下就習慣

大宅

MommyPanel勳章

唔好介意,不過你可以留意埋小朋友其他方面會唔會有自閉傾向(因為stubborn 係其中一個sign),例如唔行一樣的路線/成日去既餐廳無得食等等佢會有咩反應?

別墅

sinam 發表於 18-12-10 08:10
唔好介意,不過你可以留意埋小朋友其他方面會唔會有自閉傾向(因為stubborn 係其中一個sign),例如唔行一樣 ...

会甘严重架?我以为只不过系强迫症 五行一样葛路线距无问题 成日去个餐厅无得食呢 解释下就都会听 一切体距当日心情 自闭症葛五系最大表现系不愿意交朋友咩?

大宅

MommyPanel勳章

Ccclee 發表於 18-12-10 10:00
会甘严重架?我以为只不过系强迫症 五行一样葛路线距无问题 成日去个餐厅无得食呢 解释下就都会听 ...

社交只係其中一項,固執的行為和狹隘的興趣亦是患者的特徵。

https://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/health_pro/files/SeriesII_ASD_Chi.pdf

自閉症是一種先天性的發展障礙,患者在社交溝通、語言及行為 〔固執的行為和狹隘的興趣〕三方面都有不同程度的困難。按其 嚴重程度和徵狀種類可分為自閉症、自閉症傾向和亞氏保加症 〔Asperger’s Syndrome〕。

如果有疑問,請正視。自閉患者係足夠訓練下可以同普通人一樣的。加油。

珍珠宮

Ccclee 發表於 18-12-9 10:20
宜家甘冻 距要裸奔过

哎呀,咁真係要諗計仔,等佢著多D衫

首頁

尾頁

跳至