家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想買,但乜sir曾經話以上風險比股票低好多!息又高d,咁點解仲咁多人買收息股?。

大宅

happybbhappymum 發表於 18-12-8 10:25
想買,但乜sir曾經話以上風險比股票低好多!息又高d,咁點解仲咁多人買收息股?。
...

因為股係投資公司,公司賺錢股價升。而債係借錢俾人,到期就係收本金(及過程中收息),公司賺幾多都唔關你事。

兩樣野,一個係買升值機會,一個係買現金流。

利申:兩樣都買

大宅

tigamama 發表於 18-12-8 16:57

因為股係投資公司,公司賺錢股價升。而債係借錢俾人,到期 ...

雖然中文都係叫息,英文一個係dividend,一個係interest,本義上不一樣。

複式洋房

tigamama 發表於 18-12-8 16:57

因為股係投資公司,公司賺錢股價升。而債係借錢俾人,到期 ...

唔該哂呀!tigamama! 咁即係想穩陣的話,唔望佢升值,都係買債?

大宅

happybbhappymum 發表於 18-12-8 17:32
唔該哂呀!tigamama! 咁即係想穩陣的話,唔望佢升值,都係買債?

當然債既買賣市場都有價格波動(最近尤其),但如果你係打算持有至到期,理論上佢唔執笠你就攞得返face value。

子爵府

投資米搞得甘複雜啦,做簡單D好D,一陣有咩事都吾知從何保障返自己D本金

大宅

kittykwok385 發表於 18-12-9 08:04
投資米搞得甘複雜啦,做簡單D好D,一陣有咩事都吾知從何保障返自己D本金

不能承受風險的人只能放定期(其實都唔係冇風險,就係銀行執笠,所以只能放50萬)

其實搵錢係辛苦既,所以知多啲投資方法,有效選擇合符自己承受風險能力既工具,最大化投資效益,係正途。

oliloo    發表於 18-12-10 15:50
oliloo    發表於 18-12-10 15:48

大宅

請問大家有冇買下啲內房債呢,超高息嗰種,可唔可以俾多少意見呢

男爵府

畀面勳章

POPOFUN 發表於 18-12-9 20:13
請問大家有冇買下啲內房債呢,超高息嗰種,可唔可以俾多少意見呢

我有幾隻內房債,想問甚麽意見?
風險承受能力每人都唔同,對A唔啱但可能對B好啱,唔會有一個對所有人都適用的投資组合。

大宅

wallshar 發表於 18-12-9 20:36
我有幾隻內房債,想問甚麽意見?
風險承受能力每人都唔同,對A唔啱但可能對B好啱,唔會有一個對所有人都適 ...
唔該你先,事緣在網上睇見嗰個咩乜sir,介紹話買債有成廿幾個percent回報,睇到心都紅埋,剛好E度有帖講開,從未買過債券,本身有買開/持有內房股收息,網上看見恆大地產及合景泰富都有十幾%,誠心請教,怎樣入場,喺邊度買,風險/回報有多高,而家買係咪時機?最好唔使成日睇,一大串問題,謝謝解答

大宅

POPOFUN 發表於 18-12-9 20:13

never

複式洋房

tigamama 發表於 18-12-9 13:19

不能承受風險的人只能放定期(其實都唔係冇風險,就係銀行 ...

請問你係邊度買債?。IB(interactive bxxx) 嗎?

大宅

happybbhappymum 發表於 18-12-10 17:34
請問你係邊度買債?。IB(interactive bxxx) 嗎?

ib可買美債

複式洋房

POPOFUN 發表於 18-12-10 00:04
唔該你先,事緣在網上睇見嗰個咩乜sir,介紹話買債有成廿幾個percent回報,睇到心都紅埋,剛好E度有帖講開,從未 ...

我見之前某專家講唔建議內房債喎

複式洋房

tigamama 發表於 18-12-10 18:01
ib可買美債

IB係咪手續費最平呢?或應該去城市銀行?因為全新手!煩請指點迷津

大宅

happybbhappymum 發表於 18-12-10 19:02
IB係咪手續費最平呢?或應該去城市銀行?因為全新手!煩請指點迷津

唔一定,case by case

大宅

回覆樓主:

城市銀行同ib買到既野唔係好一樣

男爵府

畀面勳章

POPOFUN 發表於 18-12-10 00:04
唔該你先,事緣在網上睇見嗰個咩乜sir,介紹話買債有成廿幾個percent回報,睇到心都紅埋,剛好E度有帖講開,從未 ...

interactive broker 入埸費比較親民,但以歐美債為主,公司名稱可能聽未聽過,要自己研究,佢地唔會比投資建議。
至於香港銀行可以買到中資或港資企業的債卷。
大部份最低入埸費都要us200,000.起。
因為監管規定,銀行只可以向有
us 一百萬流動資產的專業投資者發售債卷。

風險就好簡單一句講晒,息率越高,風險越大。
民企內房債恒大,碧桂園,雅居樂大約有10厘左右利息,視乎年期,評级而定。
至於由政府做控股大股東的內房好似中國海外,越秀等就相對無咁高息,大约4至5厘半左右。但呢類債卷因為控股大股東係各级巿政府或國企,當然亦相對較為安全。

首頁

尾頁

跳至