懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前生產後跟護士說多謝及就會分享經歷,依定BB5個幾月,就同大家分享一下.
話說嗰日係28號晏晝去東區醫院複診睇醫生,排期7月1號催生,嗰日嘅心情都唔係咁好,因為想自然生,驚催生好痛。去到半夜三點鐘,突然間覺得下面濕濕地,就去廁所睇下,發現有一大Pat水同埋血,就懷疑穿咗水,因為穿水怕有細菌感染,所以就立即去東區醫院,比醫生檢查後,都話係穿咗水,姑娘同醫生都建議嗰日朝頭早催生,咁就吹啦.

九點鐘左右就入到去手產房,一入門口聽到有個先生話BB缺氧,之後入到產房就係有另一個女人喺度生緊,佢嗰種絕望同好痛嘅聲音令到我好驚,之後我嘅心跳就加速,去到140。後來就等我老公嚟,我有開始打催生藥,嗰時係九點鐘左右,有一位姑娘話頭四個鐘係唔會開到數嘅,之後四個鐘呢就開到一至兩度,之後呢就每一個鐘開一度。咁我就等頭四個鐘,真係一度都冇開,而痛楚都係可以引接忍受得到。

咁我就等頭四個鐘,又真係一度都冇開,如是者又過咗四個鐘,護士你檢查,竟然一道都冇開,只係子宮頸鬆咗,鎮痛開始痛,不過仲可以用呼吸給去控制。東區醫院嘅護士助產士都好好,不停咁去鼓勵我,但係八個鐘一度都冇開,我真係有啲失望,亦都覺得生仔係好漫長,好似有啲悶,之後五點至七點左右,痛楚難耐就開始嚟啦,都仲可以忍受,用呼吸去控制,不過開始已經覺得好痛,之後我話要打無痛分娩,好似都要等左一個鐘,喺等待無痛分娩嘅時候,我問姑娘攞咗笑氣,吸第一啖,只係覺得好臭,減痛都冇乜幫助,呢個時間真係好辛苦,每一次鎮痛都想扻頭埋牆,或者直接叫醫生幫我開刀,如果去到九點鐘,仲係開得一度,我諗我真係頂唔住啦,真係想死,如是者又過咗兩個鐘,打咗無痛分娩,都好似冇乜減痛,可能減咗一至兩成,姑娘話BB頭仔落緊去產道,嗰個痛係減唔到嘅,只係可以減上腹同埋隻腳冇知覺,我兩個鐘真係生不如死,如果可以真係好想直接開刀種,去到九點鐘,醫生嚟咗,佢話見我咁痛,所以幫我檢查度數,我話我要加藥,一檢查,發現原來開咗八度,叫我要再等多兩個鐘再才可以檢查,嗰時都真係已經好痛好痛好痛,終於等到11點鐘,醫生再嚟檢查,話已經開到10度,話要等多一個鐘,等啲藥過咗先,嗰刻,我真係已經痛到唔可以再等

我話我一定要生,佢哋就比我試生,好彩有用到力,佢哋就比我開始生,我聽到姑娘嘅指示,佢叫我用力,我就用力,佢叫我唔好叫出聲,我就忍住道氣用力生, BB終於係18分鐘之後出左世,之後好彩有無痛分娩,所以剪陰道,連線都唔痛,BB一貼上身,我只係覺得佢好醜樣,有啲污糟,不過都幾得意,熱辣辣嘅一舊野。

我要高度讚揚東區醫院嘅助產士,係我生產過程入面,佢哋不停比正面嘅鼓勵,亦都非常非常非常之專業,如果你要求無痛分娩,佢哋都有二十四小時,不過亦都視乎麻醉科醫生得唔得閒,我可能打嘅係低劑量同埋太遲打,所以,都仍然覺得好痛。打完之後,第二日我有一隻腳知覺未完全返嚟,嗰時都有啲擔心,不過依家已經恢復啦,好彩副作用冇係我身上發生,真係咁因生產過程都算一切順利。

回想番,生左之後真係什麼痛都唔記得,因為有個bb係你身邊,注意力大部份都係佢身上,所以真係唔記得左痛. 到現在,傷口回復很好.多謝東區的助產任,但我唔記得佢個名..

水晶宮

babyyanyanpig 發表於 18-12-8 13:37
之前生產後跟護士說多謝及就會分享經歷,依定BB5個幾月,就同大家分享一下.
話說嗰日係28號晏晝去東區醫院複 ...

恭喜!我兩胎都喺嗰度生。佢地真係好好。

別墅

回覆 babyyanyanpig 的帖子

我黎緊都係東區醫院生呀, 想問下陣痛其間,老公可唔可以陪伴嫁? 定要入左產房老公先入得黎嫁?
同埋如果冇上佢地舉辦既分娩過程講座, 可唔可以借用生產球呢?

大宅

ying729 發表於 18-12-16 23:08
回覆 babyyanyanpig 的帖子

我黎緊都係東區醫院生呀, 想問下陣痛其間,老公可唔可以陪伴嫁? 定要入左產房 ...

要入左產房,老公先可以陪伴
無去產前講座,都可以借健身球,玩之前同姑娘講聲,佢初步指導下就ok
利申: 東區生左2個,真係好好!

別墅

soy_mama 發表於 18-12-19 12:12
無去產前講座,都可以借健身球,玩之前同姑娘講聲,佢初步指導下就ok
利申: ...

唔該晒呀!

大宅

soy_mama 發表於 18-12-19 12:12
利申: ...
多謝幫忙回答

大宅

ying729 發表於 18-12-19 13:03
唔該晒呀!

唔使客氣,祝生產順利

別墅

回覆樓主:

水晶宮

smileyuen 發表於 18-12-30 22:10
我來緊都打算東區生bb
好緊張啊

飲糖水有得你做當然做咗好。你係怕咩嘢?

特別房三千蚊左右一日。住唔住到要睇有冇位。

大宅

我來緊都打算東區生bb
好緊張啊
我高0,仲要飲2次。。。。我好怕痛,之前抽血都驚到想死。。但有BB之後就勇敢左好多。你唔洗怕,總之聽助產仕,叫你比力就比力,唔好亂叫,就OK。加油

大宅

我來緊都打算東區生bb
好緊張啊
我有住3人房,即特別房,我覺得好過大房。加油

洋房

因為我都係東區生,我想問問樓主係咪要用無痛分娩連針同剪都唔會覺得痛?

水晶宮

Carmen0913 發表於 19-1-7 11:58
因為我都係東區生,我想問問樓主係咪要用無痛分娩連針同剪都唔會覺得痛? ...

我唔係樓主,但喺東區生咗兩胎。雖然冇用無痛,但剪同聯針都唔痛,因為有打局部麻醉的。

大宅

Carmen0913 發表於 19-1-7 11:58
因為我都係東區生,我想問問樓主係咪要用無痛分娩連針同剪都唔會覺得痛? ...
可能我太遲打,同劑量低,所以打完都好痛,但係,又因為咁,我開夠度數就唔洗再等一個鐘,夠力生,剪同連針都唔覺特別痛,生都唔同,反而可以配合陣痛比力仲覚得舒服,生完有隻䁔蛋係心口,感覺很好,可能無痛都有幫助,但係之後,我有感覺一隻腳冇乜知覺,當時都有啲驚,幾驚有後遺症,好彩冇事

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-12-9 00:06
恭喜!我兩胎都喺嗰度生。佢地真係好好。

想問順產,係唔係全程唔可以食野同飲水?
我聽朋友講唔可以食野。。。咁小便大便點算?謝謝

別墅

EstrellaDamm 發表於 19-1-7 12:44
我唔係樓主,但喺東區生咗兩胎。雖然冇用無痛,但剪同聯針都唔痛,因為有打局部麻醉的。
...

嘩,無用無痛,好堅啊您

水晶宮

smileyuen 發表於 19-1-14 20:37
想問順產,係唔係全程唔可以食野同飲水?
我聽朋友講唔可以食野。。。咁小便大便點算?謝謝
...

我印象中,我生兩次喺產房張床時都有食醫院派嘅粥。如果有得派,就儘量食喇,痛都要食。我睇過本關於自然生產嘅書,話食嘢係有助生產的,會令產婦宮頸開快啲。我第二胎時,輕鬆入院後觀察完胎心喺產前房食咗啲嘢,即刻陣痛密咗,姑娘一check已經要話我落產房。喺產房一段時間後派粥,食完就又收縮密啲,冇幾耐就生得。

喺產房如果已經喺床唔行得,要解決就畀個盤你。小便如果出唔到就要放尿。我都試過,冇咩嘢嘅,唔好擔心。如果喺產床,感覺要大便,極有可能其實係BB嚟,如果助產士話未OK未開夠即未生得,就要忍忍了。

水晶宮

smileyuen 發表於 19-1-14 20:38
嘩,無用無痛,好堅啊您

唔驚就冇咁痛。呢樣我都係睇書講的。我兩次順產,心唔害怕,儘量保持冷靜,都確實唔覺太痛,絕非人地所講十級痛。

別墅

我黎緊都係東區生BB, 多謝你依個分享, 好實用

大宅

ruby0322 發表於 19-1-15 10:15
我黎緊都係東區生BB, 多謝你依個分享, 好實用
加油呀...

首頁

尾頁

跳至