產前產後

跳至

首頁

尾頁

民房

你好啊~我黎緊都係東區生bb, 請問3人房係咪一早要決定咖? 定係臨生入院做登記時睇下有無位 ? 第一胎好緊張啊~ 生完 bb係咪一直係媽媽隔離,比媽媽睇住咖? 同埋係咪要住3日2夜?

大宅

2019勳章

Mrslololo 發表於 19-1-24 20:04
你好啊~我黎緊都係東區生bb, 請問3人房係咪一早要決定咖? 定係臨生入院做登記時睇下有無位 ? 第一胎好緊張 ...
入院後要同姑娘講,醫生批才可以住。

BB生完之後幾個鐘就跟媽媽,特別係餵人奶,所以到時你什麼痛都唔記得,因為太忙

我好似住4日三睌,包括生產的1天

加油,留力比力生,聽助產護士說,比力就比力,加油,祝順利

別墅

babyyanyanpig 發表於 18-12-8 13:37
之前生產後跟護士說多謝及就會分享經歷,依定BB5個幾月,就同大家分享一下.
話說嗰日係28號晏晝去東區醫院複 ...

多謝分享,我全部睇哂,我都想自然分娩,想回復快啲,但唔知生產時有幾咁痛,我睇完你呢句笑咗,「BB一貼上身,我只係覺得佢好醜樣,有啲污糟,不過都幾得意,熱辣辣嘅一舊野」, 你描述好生動鬼馬。
產前要禁食嗎? 生產時係咪大小便都可能出埋嚟?
唔計陣痛,你18分鐘就生得出,好叻。係咪平時做開運動?

別墅

EstrellaDamm 發表於 19-1-14 23:01
唔驚就冇咁痛。呢樣我都係睇書講的。我兩次順產,心唔害怕,儘量保持冷靜,都確實唔覺太痛,絕非人地所講 ...

生兩胎都自然分娩,無用無痛,你真係好堅。
我都想自己生,最好咪打針,因為怕打針,又怕痛,但又鼓起勇氣自己生,快啲好。
你仲話唔似十級痛,係咪平時做開運動?!做開運動有幫助嗎?
好想聽你地分享幾痛同生產過程。thanks!

珍珠宮

2019新春慶豚圓

jesuis 發表於 19-2-3 21:50
我都想自己生,最好咪打針,因為怕打針,又怕痛,但又鼓起勇氣 ...

大把媽媽都咁生,冇咩特別。當然人人感受都不同。

我大肚之前都叫有做啲運動,但之後就好懶了。不過,雖然我冇話專登特別運動,我陀兩胎都係到到生都如常生活四圍走的,冇話避免外出活動等生。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

jesuis 發表於 19-2-3 21:46
多謝分享,我全部睇哂,我都想自然分娩,想回復快啲,但唔知生產時有幾咁痛,我睇完你呢句笑咗,「BB一貼 ...

正常順產冇話要禁食(除非醫生覺得你大機會要開刀)。我兩次喺東區生,都有喺產房是食醫院派嘅粥。如果有嘢食派,就點都要食啲,就算你覺得痛。一來要補充能量,二來進食會幫到宮頸開的。詳細可參考 Ina May's Guide to Childbirth 一書。我生第二胎時覺得食嘢呢點好 work。

小便你生之前通常都會嘗試去,如果太耐冇去姑娘可能會幫你放尿。生嗰時有可能會出埋大便,不過唔使擔心,醫護人員都應該見慣了,會識得處理。

大宅

2019勳章

jesuis 發表於 19-2-3 21:46
多謝分享,我全部睇哂,我都想自然分娩,想回復快啲,但唔知生產時有幾咁痛,我睇完你呢句笑咗,「BB一貼 ...
有時,生產係唔到你控制,特別係自然生,你一開始想係政府自己生,就好多野都靠自己,唔可以生到一半話唔生.

我未有BB之前都會做運動,有左會多行路,做YOGA, 到39周,我好想BB快D出來,因為怕佢太重,最後,到預產期佢都未出來,仲沒有動靜,下午看完醫生約一星期後做催生,佢半夜就穿水流血, 所以跟本就唔到你控制, 係BB話事, 到生產時, 唔知係咪催生,我4個鐘,由0至8度,真係好痛,每次的陣痛,我想死, 個頭撞去張床,什麼止痛對我來說都沒有用, 到可以生,不知幾開心,可以出盡力去生, 心想,一定要出力生,如果唔係,生到一半,仲煩.....

我之前都有擔心大便問題,所以生前,我都盡量有去左便便,不過,我估出力的時候,真係會有些, 不過, 醫護人員都無野,你都唔洗理太多,總之,STAYFOCUS,出力生,記得聽醫護人員指示。 

痛係一定,亦好痛,就算開刀都痛,總之,自你有左之後就係不歸路,最緊要平安生產,見到個BB就好滿足。

加油。。。。。祝順利,生個健康BB。

大宅

2019勳章

jesuis 發表於 19-2-3 21:50
我都想自己生,最好咪打針,因為怕打針,又怕痛,但又鼓起勇氣 ...
未生時,有得訓就訓,有得食就食,生完仲TIRED。

伯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

回覆樓主:

東區產科確實不錯 我兩胎相隔13年,服務同水準只有升無跌。我自己亦好好彩,兩次係產房生仔都無其她產婦,大部份人照顧我一個 安靜又舒服。
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

大宅

2019勳章

See 發表於 19-2-11 16:48
東區產科確實不錯 我兩胎相隔13年,服務同水準只有升無跌。我自己亦好好彩,兩次係產房生仔都無其她 ...
我都係,不過,一入去時,有一個生緊,聽到佢橙叫D聲,嚇死我.....

伯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

babyyanyanpig 發表於 19-2-11 16:56
我都係,不過,一入去時,有一個生緊,聽到佢橙叫D聲,嚇死我.....

我無緣感受呢種聲音啦。我頭胎打無痛,係產房瞓左八個鐘。第二胎淨係用笑氣,又痛又wing,原本以為的自己會永世難忘,但而家望下就兩歲既細仔 咩痛都唔記得啦!

複式洋房

Mrslololo 發表於 19-1-24 20:04
你好啊~我黎緊都係東區生bb, 請問3人房係咪一早要決定咖? 定係臨生入院做登記時睇下有無位 ? 第一胎好緊張 ...

請問最後有無坐3人房?有咩唔同?

複式洋房

我催生,係產房禁食,我都唔個點解(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)水都冇得飲
不過我人手穿水+落藥催生的

在4度時rq 無痛,最後8度時麻醉師黎左(emoji)

洋房

恭喜,多謝分享

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊