懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我高0第胎
但...8周幾冇左心跳...
即日星期五睇左兩個西醫和一個中醫 都确定冇哂希望
沉日星期六決定在家吃口服排胎藥
劇痛左6個鐘 瀉左幾次 仲差點休克
已經承受唔到 家人馬上送我去私家醫院
醫生再加止痛藥 照完 胎仍未排到....
今朝醫生黎到 就會問我做唔做手術刮宫
我想再等下 睇下會唔會排到 但已冇咩痛喇 可能流藥藥力已散...
我應該繼續食多次藥
定係直接做手術刮宫呢?
我6年不孕 今次終於成功 但就.... 好怕手術傷子宮
有冇同路人可以俾俾意見?藥力散左 再等下 自己會唔會排出呢 等幾耐呢.........

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

依家點樣喇,排出黎未?要好好休息。

男爵府

2019新春慶豚圓

你而家點啦?

複式洋房

haha748494 發表於 18-12-12 23:01
依家點樣喇,排出黎未?要好好休息。

好辛苦
見呢兩日都冇血
今日鼓起勇氣再食多次西藥
但份量減1/3。
點知痛左6個鐘 又發冷又發熱 又作嘔 又肚疴
都只係出到少少血.....
好灰 而家元氣大傷

複式洋房

bchuma 發表於 18-12-12 23:14
你而家點啦?

多謝關心....如下

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

人馬 發表於 18-12-12 23:27
好辛苦
見呢兩日都冇血
今日鼓起勇氣再食多次西藥

我諗口服藥流可能對你身體起唔到作用
醫生有冇比建議你,係咪仲適合口服?

複式洋房

KwongYuki 發表於 18-12-12 23:30
我諗口服藥流可能對你身體起唔到作用
醫生有冇比建議你,係咪仲適合口服?
...

我個醫生話 食完藥 觀察一星期再去照...
但我好肯定冇野流出...
佢話叫我自己決定刮唔刮宫...

大宅

人馬 發表於 18-12-12 23:33
我個醫生話 食完藥 觀察一星期再去照...
但我好肯定冇野流出...
佢話叫我自己決定刮唔刮宫...:ba ...

明你擔心啲咩嘅!
既然你去私家醫院刮宮,你同可以同醫生講話唔好刮到咁傷/深!
當然如果個醫生係好嘅話真係會就住黎刮!
不過好返之後你真係要好好調理身體先好再試,唔好心急!
Be positive

複式洋房

KwongYuki 發表於 18-12-12 23:38
明你擔心啲咩嘅!
既然你去私家醫院刮宮,你同可以同醫生講話唔好刮到咁傷/深!
當然如果個醫生係好嘅話真 ...

多謝你
私家刮宫要$2-30000
政府就怕學神醫生做 同你儘刮
我沉日再食西藥 仲攪到成晚出虛汗
我唸緊 會唔會試埋中藥排胎....

複式洋房

人馬 發表於 18-12-13 07:09
多謝你
私家刮宫要$2-30000
政府就怕學神醫生做 同你儘刮

你琴晚食咩西藥?止痛藥?脷底藥?好似見你斷斷續續食藥咁
我兩星期前都係8wk 左右冇左,第一胎,含脷底藥流產,第一日食左3次每次三粒,其間同你反應一樣,發冷又高燒肚痾,痛就可以接受啦,可能因為响醫院,一路坐响床度,到第二至四日就好似食兩次,每次兩粒,每次食脷底藥我都有食胃藥,止痛藥,組織就頭三日每日都有排少少,上星期照就爭血塊未清,要再食d抗生素加其他藥,希望下星期再照可以清晒。

醫生叫我唔好睇中醫,我都好爭扎,最後我都冇諗住睇,但諗住食晒西藥,等覆診果幾日 ,飲黑糖薑母茶,希望下次可以清晒,或者你可以試睇相熟中醫,因為我一段時間冇睇中醫,驚同時中西合壁會受唔到,同時你可以煲下木耳瘦肉湯和食木瓜,我見好多sis 都係咁去幫助排組織同惡露,我懶冇做,食清淡就算。至於刮宮,如果唔係淨返好多組織,我會問醫生可唔可以試多一次食藥,但每個醫生做法唔同,如果你唔信佢或者睇到感覺唔舒服就要轉醫生,如果真係要去到刮宮,我會選擇私家,安全d手勢又好d, 公立好似睇彩數咁,但私家應該唔駛咁貴,可能我果個醫生唔算係出名,印象中佢話預$16000左右,另外你有冇買保險,可能有得claim 喎

大宅

2019新春慶豚圓

我當時含脷底藥,幾個鐘頭後已排出組織,但2星期後覆診未清晒,醫生建議刮,我唔想,我想試多試藥洗,期間又飲中藥,又食木瓜,2星期後再覆診,始終逃唔過刮宮既命運,前後搞左1個月,身心煎熬,有啲後悔冇即時選擇刮

男爵府

2019新春慶豚圓

人馬 發表於 18-12-12 23:27
多謝關心....如下

我建議你直接刮宮,只要清理乾淨,對子宮傷害唔大嘅。

複式洋房

190702 發表於 18-12-13 09:23
你琴晚食咩西藥?止痛藥?脷底藥?好似見你斷斷續續食藥咁
我兩星期前都係8wk 左右冇左,第一胎,含脷底藥 ...

多謝你分享呀
我想像唔到你竟然可以一日食9粒藥
超勁... 我係食三粒已經痛到休克

我決定左做手術喇 我呢幾日連血連啡都冇 再等落去 或者試中藥 怕會拖到變發炎 幾個醫生都咁講.... 特別係我已經用左藥。

而再報左價 約18000-20000私家 不過因為係婦科野 保險claim唔到

希望手術順利 儘快從新上路。

你而家點呀 黎返m未?清乾淨嗎?

複式洋房

comeonbb001 發表於 18-12-13 09:54
我當時含脷底藥,幾個鐘頭後已排出組織,但2星期後覆診未清晒,醫生建議刮,我唔想,我想試多試藥洗,期間 ...

我都担心係咁...
咁你手術後 幾耐黎返m呀

複式洋房

bchuma 發表於 18-12-13 11:39

我建議你直接刮宮,只要清理乾淨,對子宮傷害唔大嘅。

已book左做手術 都冇其他辦法了

複式洋房

人馬 發表於 18-12-16 11:16
多謝你分享呀
我想像唔到你竟然可以一日食9粒藥
超勁... 我係食三粒已經痛到休克
我都係聽醫生指令,唔知原來9粒係多,可能同時食埋止痛藥,又响醫院冇走黎走去,所以唔算太唔舒服,之前我仲超擔心,因為我真係好怕痛。不過真係人人反應唔同,可能咁啱你受唔到

用咩方法都好,最緊要自己覺得舒服,總會有好番晒嘅一日

我上次覆診醫生話爭血塊未清,我唔記得問多定少,組織就清晒,佢開左藥俾我食,話食完之後就會黎假m , 順便清血塊,而家等緊黎,希望黎完可以清晒,我都唔知如果又清唔晒下一步點做,都唔諗咁多了

男爵府

2019新春慶豚圓

人馬 發表於 18-12-16 11:19
已book左做手術 都冇其他辦法了

希望你早日康復,bb快點翻來,健健康康

大宅

2019新春慶豚圓

回覆 人馬 的帖子

我刮宮後11日黎返M

複式洋房

comeonbb001 發表於 18-12-19 23:05
回覆 人馬 的帖子

我刮宮後11日黎返M

好快呀!!

我醫生話 手術後或者會流2星期血
跟住4星期後會黎m

即前後要6星期呀!

大宅

我果時係吸加刮,醫生話驚食完藥清唔晒仲煩,可能發炎,
所以手術一了百了,
我依家都陀緊28週喇,又唔洗太抗拒手術,
祝早日復元,坐返個小月仲強啲