自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

家人上星期嚴重腦出血中風, 不能做手術, 現已清醒返, 但右邊面及身完全無知覺。 請問大家
有經驗分享嗎?我們又有冇什麼要注意

珊瑚宮

回覆樓主:

問問中醫, 是否可以食安宮牛黃丸, 對某中風真係有效果的。
可以的話, 針灸亦對病程有幫助。

大宅

cbeyond 發表於 18-12-9 10:41
問問中醫, 是否可以食安宮牛黃丸, 對某中風真係有效果的。
可以的話, 針灸亦對病程有幫助。
...

已問左安宫只系對栓塞缺血性的有效, 但家人是出血性中風, 故不可服用

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

fafa101 發表於 18-12-9 10:24
家人上星期嚴重腦出血中風, 不能做手術, 現已清醒返, 但右邊面及身完全無知覺。 請問大家
有經驗分享嗎? ...

我爸爸好多年前試過,行不到,講不到野,後尾我們搵中醫上醫院做針疚,但要經醫生驗查過話ok先可以,我果時還日日寺用刷幫佢刷下手腳,郁下手腳,我不知有乜好處,但我諗好過乜都不做

最後我爸可以行得返,但不是行得好好,右手不靈活,醫生話佢行得返是奇蹟,因為佢腦部受損的範圍都好大

大宅

CrabPincers 發表於 18-12-9 10:46
我爸爸好多年前試過,行不到,講不到野,後尾我們搵中醫上醫院做針疚,但要經醫生驗查過話ok先可以,我果 ...

請問你爸爸當時針左几耐有好轉, 可以行得返?

我家人出血範圍也好大, 所以非常擔心。 我們也有日日幫佢按摩, 郁下手脚。 明天會试下問醫生可否針灸疚。

大宅

有經驗分享嗎? ...

針灸真係有效,同埋頭90日係黃金90日。哩段時間最緊要!我屋企人都係中風之後一半面同身體無法控制,雖然最終都搵到適合嘅針灸師父,但太遲開始。佢而家可以自行走3-5米,但冇fully recover。你動作要快!要夾到啱嘅針灸唔易,有機會要試多幾個先得。

男爵府

中風係表徵, 搵到身體到底咩原因未?

簡單講, 時間表大概係.....假設患者而家係政府醫院,

留3個星期由腦外科轉政府護養院
留4個星期由護養院轉私人復康中心
留12個星期由復康中心返家
2年在家康復

頭2年無再中風既話, 叫做穩定, 大概係咁, 有快有慢, 每一個階段都有特別原因, 呢個係我既經驗, 當年醫生叫我地預備報喪, 一般係叫"有心理預備", 你可以想像當時咩情況嗎? 患者7年後, 依然健在, 頭腦極之清醒.

大宅

ayakaya 發表於 18-12-9 11:27
針灸真係有效,同埋頭90日係黃金90日。哩段時間最緊要!我屋企人都係中風之後一半面同身體無法控制,雖然 ...

收到, 谢謝

大宅

rebreather 發表於 18-12-9 11:45
中風係表徵, 搵到身體到底咩原因未?

簡單講, 時間表大概係.....假設患者而家係政府醫院,

無錯, 第一天時, 醫生也叫我們要有心理準備。幸好一星期過去, 清醒返, 認得到我地, 同可講到單字。
佢系高血壓以致爆血管, 血壓现已稳定下來, 但就右邊身完全不能郁, 现仍在政府醫院, 以你經驗, 现階段我地可以做D乜帮佢?
另你说的, 私人復康中心又系什麽机構, 可以怎揾到?當時系你地要求去定政府要你地轉去?
谢謝

男爵府

fafa101 發表於 18-12-9 13:00

無錯, 第一天時, 醫生也叫我們要有心理準備。幸好一星期 ...

先問一吓,稍後一并答你。
今日12月9日,患者係幾時入院?患者出事至送院有無遲?

珍珠宮

fafa101 發表於 18-12-9 13:00

無錯, 第一天時, 醫生也叫我們要有心理準備。幸好一星期 ...

少心D喎! 腦出血未必適合針灸,或者只針手腳! 有D政府康復E院可以住兩、三個月,但通常會問你病人回家或住老人院,我見朋友因為要揾老人院,佢家人住咗康復E院都有三個月!

大宅

rebreather 發表於 18-12-9 13:30
先問一吓,稍後一并答你。
今日12月9日,患者係幾時入院?患者出事至送院有無遲?

因患者當時去左深圳, 病發時比人先送到深圳醫院, 醫生同佢打左降血壓針。由事發至我們送返香港急症室已差不多5小時。11月29晚入院

大宅

karshing 發表於 18-12-9 14:21
少心D喎! 腦出血未必適合針灸,或者只針手腳! 有D政府康復E院可以住兩、三個月,但通常會問你病人回 ...

多谢提醒, 真系吾知道, 到時會問醫師

男爵府

fafa101 發表於 18-12-9 14:23
因患者當時去左深圳, 病發時比人先送到深圳醫院, 醫生同佢打左降血壓針。由事發至我們送返香港急症室已 ...

今日係中風後,第11日,一般7至9日係關鍵期,要入深切治療部,要變化,要走既,都應該唔過10日,我相信患者由於中風引致既情況已經穩定。

呢個時間要搞清楚,咩原因引發中風?邊部份爆血管?邊條血管?對應身體受影響既位置,合唔合理?比如右腦出事,身體係左邊受影響,如果左腦有事,左邊身體有問題就唔合理,一定有呢事情未搞好。講嘢有問題,咩引致?吞嚥如何?
見左醫生,醫生講咩?11日嚟講,應該出晒報告,醫生一定知,家屬唔問,醫生唔會主動講,家屬一定要問,醫生一般處理急既事情先,患者已成定局,醫生唔會著急。但係患者仲有好長人生路要行,家屬亦大受影響,所以要急既係家屬。醫生認為救返一條生命已經完成,如果及早安排,對日後復康有極重要因素,醫生關心既,同家屬關心既,唔一樣。家屬要自己掌握,因為而家連起步都未算得上,將來我呢番說話,就會不時浮現出嚟,但係到時已經太遲。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

fafa101 發表於 18-12-9 10:55
請問你爸爸當時針左几耐有好轉, 可以行得返?

我家人出血範圍也好大, 所以非常擔心。 我們也有日日幫佢 ...

我爸轉去康復中心後,有一日我媽話夢到我爸行得返,於是的們兩個膽粗粗,試下扶佢落床, 慢慢扶佢企,佢果下企到,之後就日日去扶佢企下,慢慢行到,針左幾耐就真是不記得,因為太多年啦,但佢出院後我們仍然有帶佢去針

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

腦組織壞死左就返唔到轉頭, 要接受呢個事實,
而家最好先由西醫來醫, 穩定病情後, 就重新學行路, 學手腳活動. 盡量回復活動能力, 但係要有心理準備情況唔好太好.

大宅

rebreather 發表於 18-12-9 16:54
今日係中風後,第11日,一般7至9日係關鍵期,要入深切治療部,要變化,要走既,都應該唔過10日,我相信 ...

系,患者情況算已稳定下來, 每日都見到佢有小小進步, 例如今日佢就想坐直个身, 咁用枕頭攝住背部, 頭部完全冇支撐也可坐到一陣。 講野就講左成句, 但我地就聽吾明(emoji)。现只能用胃喉。
明天已约醫生, 我們會好好了解清楚,谢謝你的提醒, 有D問題我地真系冇谂到

別墅

fafa101 發表於 18-12-9 22:57
系,患者情況算已稳定下來, 每日都見到佢有小小進步, 例如今日佢就想坐直个身, 咁用枕頭攝住背部, 頭部完全 ...

我有相關經驗,你可以pm我,再同你分享

別墅

有經驗分享嗎? ...

我爸中左風三個月12日,係訓訓下教 有小小知覺要去痾尿 郁唔到 就call車,住院住左一個月5日,係缺血性中風,頭一二日好嚴重 完全唔清醒 第三日慢慢好,中得都大既 左邊完全唔郁得,咁兩星期左右 開始都吞到野就食牛黃啦 慢慢係醫院都 介左凝固粉 之後出完 即去針灸 針左幾次 面已經無事 口水都改善左,針左12次 而家已經無針,另外物理治療 出左院去左兩次就無去喇,因為佢自己都話無咩幫助,咁而家係屋企 姐姐幫佢拉根 扶住行 都ok既 中風呢家野 真係要靠自己 行下行下就行到,最緊要唔好比佢跌親 加油

首頁

尾頁

跳至