自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

若睇普通傷風、感冒急症室真過份!
政府真係要想辦法去增加人手及阻止濫用。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

redhot 發表於 18-12-9 14:14

我明白亦同情失救病患家人,但醫護只是人,能力有限,生死有 ...

我唔係怪佢地,只能講資源有限,好難個個入親去都徹底檢查,有時表面檢左無事,就有機會overlook左真正嘅大問題
好多野,真係講命。我99點解去急症,係因為出事2星期前做左私家手術,突然暈倒,我怕有事至去急症。其實佢私家做手術前已check左一大餐(買左保險無蝕底果種人)
私家check過,急症check過,咁都出事,真係無野講

珍珠宮

大力大力 發表於 18-12-9 18:53
家父因突然昏迷(腦充血)也在QEH R室急救過,4天後過身~

老人家中風是很危險,這些情況醫生都會盡力去救,但人難勝天!

今次這個情況出事似乎是斷錯症,人生無常

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bmuimami 發表於 18-12-9 15:13
原來係咁!
咁即係去急症室唔緊急嘅多數係綜援人士?

有d病人,如癌症病人,臨尾一年半載真係頻頻入院,突然出血、劇痛、不支跌倒、藥物反應等
私家唔會收呢d症,會叫佢地返急症

老人院亦經常call車去急症

呢兩種亦佔唔少人數

大宅

bmuimami 發表於 18-12-9 15:13
原來係咁!
咁即係去急症室唔緊急嘅多數係綜援人士?

GS,HA有職員診所
有小部份ha職员,只係小小事會自己医自己先,唔會等幾個鐘,睇A&E,同返一更無乜分别 ,大單例外

王國長老

二世龜 發表於 18-12-9 15:15
你急症到死就係

上次係醫院遇到一個紅班狼瘡既女仔

有時呢d case又係好無奈
唔係唔想彩私家,但每次refer又refer專科又專科,真係燒銀紙,最弊燒完銀紙幫唔到手

男爵府

2018復活節勳章

政府唔落資源

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wan_sosin 發表於 18-12-9 19:09
老人家中風是很危險,這些情況醫生都會盡力去救,但人難勝天!

今次這個情況出事似乎是斷錯症,人生無常 ...

這不是醫療人員的問題, 時間老父腦部出血範圍太大,做不了手術~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

青青河邊草 發表於 18-12-9 13:36
係囉…我覺得最大問題係醫護斷症錯
就算俾佢即時睇到醫生, 但依然話佢只係耳水唔平衡, 打發佢走, 結果一樣 ...

但仲好多人話佢地分流好專業tim, 斷錯一次症就已經死得了。佢地又唔係醫生,唔知點為之專業。

侯爵府

大力大力 發表於 18-12-9 19:17
這不是醫療人員的問題, 時間老父腦部出血範圍太大,做不了手術~

其實客觀講, 事主情況係好難救, 只睇可以拖到幾耐。我爺爺一樣, 突然中風, 嘔吐大作....即入ICU(在大陸). 拖左3日仍是救不了。

侯爵府

有朋友個爸爸,入急症室等左8個鐘,結果等到吐血先有人理,結果都係救唔返

珍珠宮

大力大力 發表於 18-12-9 19:17

出血性中風很難醫治,而我所指斷錯症是指樓主所講的新聞。

我媽也多次中風,佢是缺血性中風,所以生命較無嚴重威脅,我家族都有遺傳性高血壓和膽固醇問題,我哥早在3X歲就已要食血壓藥。

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-12-9 19:12
有時呢d case又係好無奈
唔係唔想彩私家,但每次refer又refer專科又專科,真係燒銀紙,最弊燒完銀紙幫唔到 ...

個女仔話私家急症室真係幫到手

入左院2日就check到
但之後keep住睇就太貴,所以refer返政府,而政府亦好快比到期佢
佢話之後既跟進,政府跟得好好

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 18-12-9 19:10
有d病人,如癌症病人,臨尾一年半載真係頻頻入院,突然出血、劇痛、不支跌倒、藥物反應等
私家唔會收呢d症 ...

好sad
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

禁止訪問

伯爵府

cocopig 發表於 18-12-9 13:23
其實如有突發病痛,除了入政府急症室,私家醫院有急症睇嗎?

當然有。
不同的是,全部逐樣計。
我爸爸上次去私家急症,見醫生、照x光,全部可以立即做,當然費用唔平。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

kenshiro18 發表於 18-12-9 13:15
d醫生唔肯開放外來醫生係最主要問題
根本唔夠醫生

已經好多國內醫生啦喎

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

狐朦 發表於 18-12-9 19:18
但仲好多人話佢地分流好專業tim, 斷錯一次症就已經死得了。佢地又唔係醫生,唔知點為之專業。
...

個分流以為自己好專業

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

首頁
45678...10

尾頁

跳至