母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下各位餵母乳嘅媽媽,係咪皮膚會特別乾?同埋小便好黃?
而家我坐月坐到一半,飲代茶飲到唔想飲了⋯想飲返水多啲,但呀媽又話我好飲水,唔飲代茶⋯

禁止訪問

水晶宮

bunny_sze 發表於 18-12-9 12:47
想問下各位餵母乳嘅媽媽,係咪皮膚會特別乾?同埋小便好黃?
而家我坐月坐到一半,飲代茶飲到唔想飲了⋯想 ...

小便黃即唔夠水分。

我兩胎生完坐月時炒米茶同水兩樣都飲(第一胎時炒米茶只飲了十日八日),另加其他飲品如奶類等等。只飲代茶的話個口會好辛苦,難以想像唔飲清水。總之我自己就唔OK了,一定要飲大量水。

別墅

KayiCheung 發表於 18-12-9 14:40
皮膚乾可能因為呢排凍左,小便黃我到依家都會 (都係餵人奶)
坐月一路都係飲代茶,一啖水都無飲過:fortuna ...

可能係掛⋯
但我淨係頸到心口位痕
冇紅
淨係痕
查左cream好啲
但好快又痕返(emoji)

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-12-9 22:15
小便黃即唔夠水分。

我兩胎生完坐月時炒米茶同水兩樣都飲(第一胎時炒米茶只飲了十日八日),另加其他飲 ...

頭果一個星期我真係淨係飲代茶
之後開始有飲水,因為真係頂唔順淨係飲代茶嘅口感
之後就比呀媽話我,飲熱水都比人話⋯傳統野唔係咁跟㗎嘛⋯
我自己覺得,其實要吸收真正嘅水份,唔係飲清水好啲咩?
今日朝早飲多左水,小便變左淺黃
但夜晚飲唔夠,即刻又變返好鬼黃⋯

大宅

回覆樓主:

坐月時幾乎都飲湯同代茶,試下煲多啲湯,交替咁飲下,無咁悶。
啱啱生完喺醫院都有飲醫院嘅暖奶。

水晶宮

bunny_sze 發表於 18-12-10 06:53
頭果一個星期我真係淨係飲代茶
之後開始有飲水,因為真係頂唔順淨係飲代茶嘅口感
之後就比呀媽話我,飲熱 ...

都係㗎。我奶奶都話只飲炒米茶,不過我地唔同住,佢管唔到我。

我媽自己就冇呢啲習俗。我日日飲大量水,冇尿黃。

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-12-10 16:10
都係㗎。我奶奶都話只飲炒米茶,不過我地唔同住,佢管唔到我。

我媽自己就冇呢啲習俗。我日日飲大量水, ...

我而家都開始唔理我呀媽
照飲水
第一次覺得水係咁好味⋯

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊