自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

twotigers 發表於 18-12-14 01:01
我個琴放琴書個架鬆鬆地,冚琴蓋果陣跌落嚟,揭琴蓋又跌落嚟,搞到次次冚琴蓋果陣都要用手頂住個架,我試 ...
地心吸力, 係跌架。 用手托住啦。 千其唔好上咁實呀, 太實木爆有條列痕架。 唔係鬆到甩就得。

男爵府

睛靈勳章

我個琴放琴書個架鬆鬆地,冚琴蓋果陣跌落嚟,揭琴蓋又跌落嚟,搞到次次冚琴蓋果陣都要用手頂住個架,我試 ...

tune開琴可以問下, 佢地應該識整, 不過你都就換琴啦

男爵府

yyki78 發表於 18-12-9 13:09
用數碼鋼琴考到六級 會繼續考上去 所以而家想換返部鋼琴彈 見Y牌YUS系列係仿三角琴 我想問下YS1 YS3 YS5有 ...

今年年頭搵代購係日本yamaha買左部全新YUS3
連埋運費都平過係香港通利買

男爵府

我部全新琴用左唔夠半年都跌,調開音叫師傅整埋

子爵府

kam825 發表於 18-12-14 00:29

我有諗過買二手琴, 所以做左少少功課, 但最後都係買左新琴 ...

我買二手琴之前都上網攞左好多資料,起碼部琴系堅定留自己都分到下,不過質量就真系信人,鋼琴音色信老師,鋼琴使用情況狀況信調音師!
你本身識人攞甘高折扣肯定買新琴喇!

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 18-12-14 01:15
地心吸力, 係跌架。 用手托住啦。 千其唔好上咁實呀, 太實木爆有條列痕架。 唔係鬆到甩就得。
...

地心吸力

珍珠宮

kam825 發表於 18-12-14 01:17
tune開琴可以問下, 佢地應該識整, 不過你都就換琴啦

未換,攞定料,知多啲,唔該晒

珍珠宮

sharebuy 發表於 18-12-14 03:30
我部全新琴用左唔夠半年都跌,調開音叫師傅整埋

我部就話老爺五勞七傷姐,你果部半年都跌

大宅

twotigers 發表於 18-12-14 00:07
二手琴係人哋用過,但裡面啲零件係原廠零件,翻新琴係換埋裡面啲零件,裡面啲零件唔係原廠。所以二手琴係 ...

完全明白曬!多謝指教!

寶石宮

2023年兔年勳章

twotigers 發表於 18-12-14 11:31
我部就話老爺五勞七傷姐,你果部半年都跌

請問係什麼型號

珍珠宮

Poyau 發表於 18-12-14 11:52
請問係什麼型號

雜牌琴仔

珍珠宮

baby_alpaca 發表於 18-12-14 11:51
完全明白曬!多謝指教!

你多謝42樓,我都係跟佢學嘢

寶石宮

2023年兔年勳章

twotigers 發表於 18-12-14 11:58
雜牌琴仔

雜牌琴音都可以出色

珍珠宮

Poyau 發表於 18-12-14 12:07
雜牌琴音都可以出色

被主人遺棄喺間空屋好耐,又唔知人家用咗幾耐,啲音色唔靚,初學用住先

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

twotigers 發表於 18-12-14 11:58
雜牌琴仔
雜牌琴仔唔等於差。

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 18-12-14 12:25
雜牌琴仔唔等於差。

佢被人遺棄,又唔知人哋用咗幾耐,其實麻麻哋,用住先

侯爵府

kam825 發表於 18-12-13 17:54
要吼一手買家放既, 要有tom lee單, 好彩既會搵到部2萬零蚊10年內既U1

無錯、我都幫朋友搵過2 部、有齊Tom lee單及cert, 10 年內2 萬五
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

sharebuy 發表於 18-12-14 03:29
今年年頭搵代購係日本yamaha買左部全新YUS3
連埋運費都平過係香港通利買

勁!
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

象牙宮

twotigers 發表於 18-12-14 12:27
佢被人遺棄,又唔知人哋用咗幾耐,其實麻麻哋,用住先
可以tune, 但若tune咗都盟, 走音, 唔掂。

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 18-12-14 12:32
可以tune, 但若tune咗都盟, 走音, 唔掂。

tune過,勉強用得

首頁
12345...7

尾頁

跳至