自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

見識過一家由長子出世攞綜援,父母後生已攞,理由係搵唔到工,到大仔出黎做野冇耐,冇份工做得長,結婚生左兩件,一家四口又延續攞綜援攞公屋,男嘅間中做出現金嘅散工,佢娶嘅老婆又勁勁懶,物以類聚

伯爵府

名符其實的下流賤格 ... ...

珍珠宮

回覆樓主:

正苦做成養懶人

侯爵府

畀面勳章

身教⋯有樣學樣

伯爵府

mandy952 發表於 18-12-9 14:01
見識過一家由長子出世攞綜援,父母後生已攞,理由係搵唔到工,到大仔出黎做野冇耐,冇份工做得長,結婚生左 ...

成家都有病,上代唔好點教下一代,窮也可以勤力,只是命運弄人

禁止發言

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我有d 唔明,可以唔做嘢攞綜援既咩?即係去社會福利署話自己搵唔到野做就攞到?亦冇期限?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

見識過一家由長子出世攞綜援,父母後生已攞,理由係搵唔到工,到大仔出黎做野冇耐,冇份工做得長,結婚生左 ...

垃圾

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

wuwucancan 發表於 18-12-9 14:08
正苦做成養懶人

又賴政府

大宅

回覆樓主:

唔系遺傳咁簡單,系個人尊嚴同人格問題

琥珀宮

魚兒小寶貝 發表於 18-12-9 14:16
我有d 唔明,可以唔做嘢攞綜援既咩?即係去社會福利署話自己搵唔到野做就攞到?亦冇期限? ...

應該有借口嘅,但實際就係唔搵工去攞綜援囉,佢父母好後生已經攞,理由係當年佢阿爸整親雙腳做唔到野,但好返之後都冇再搵工,一直攞綜援攞到而家,到仔女大左,個仔又繼續行佢條舊路

公爵府

回覆樓主:

查到三代拎綜援果D應該強制絕育!

珍珠宮

回覆樓主:

我都識家咁嘅人,父母只埋怨兩個仔懶,唔去做暑期工搵錢,又唔睇吓自己,兩公婆懶到40頭已工都唔返,又冇積蓄,飯又唔煮,攞綜緩,社工介紹工作,佢時就扮去見工,專登搞到人地唔請佢。宜家話等仔養喎 大仔快中學畢業了,仲有個細,有小小問題的 ,佢地應指意大嘅養全家。
我覺得佢大仔有能力搬嘅話,會諗辦法脫離父母 不過睇佢大仔,一份暑期工都冇做過,搵埋比佢都唔肯去,又話辛苦,應該同父母差唔得幾多

琥珀宮

waic 發表於 18-12-9 14:21
我都識家咁嘅人,父母只埋怨兩個仔懶,唔去做暑期工搵錢,又唔睇吓自己,兩公婆懶到40頭已工都唔返,又冇積 ...

大仔為左自己寫衰仔紙好過,反正父母都攞緊綜援
所以特登呃綜援嘅係會影響埋下一代
老弱傷殘嘅有需要當然冇問題啦

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

男爵府

2018復活節勳章

無咁好福利就唔會做成咁嘅現象

珍珠宮

點解貧窮會遺傳?我都思考過呢個問題,我覺得係因為某一種人,被困於消極、被動、懶惰、逃避責任嘅思想模式同性格,唔知上一代,連下一代都係咁,所以令到貧窮不斷伸延!

我亞爺自細係有錢仔、大地主,比共產黨共晒份身家,一窮二白,於是老豆由大陸偷渡嚟香港,簡直由負數開始,窮到冇地方住,瞓喺返工嘅工廠,結果死捱爛捱,中年以後咪一樣可以脫貧,而家老年,有樓有車有物業收租過活,點解佢可以由負數開始都可以喺新環境創出來?靠嘅咪就係要自食其力嘅人生態度囉

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

唔可以話你錯,但亦不是必然。
現在有幾層樓、有生意、有錢既仲慘,通常個仔都唔會點做野,食老爸。咪又係一樣。

睇年輕人既本質吧。

男爵府

做勤力的人辛苦過懶惰的人,我明。
除非份工給予挑戰、滿足感、高薪,否則難改陋習。

伯爵府

就算唔拎綜援果d, 一樣有懒人,我真係信遺傳㗎

首頁
12345...6

尾頁

跳至