自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

cattz288 發表於 18-12-10 18:05
果個年紀一早已到old seafood境地喇! 第一個約係賺左! 咁諗係咪舒服d
...
又唔係既
唯有想像佢識到啲懶蟲,學壞左,越做越冇心機做越衰!

水晶宮

cattz288 發表於 18-12-10 18:08
不過呢, 早3年既同家陣market既工人又唔同晒!勁揀擇! 所以我fd最後都揀左海外菲! 隔山買牛!
...

都係
好彩我唔急,可以慢慢搵適合自己嘅

我唔係要一個prefect姐姐,只要夾到我屋企practice就可以

大宅

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:35
JM
你誤會咗,我係大屋搬細屋,新居比舊居足足細40%

我覺得你「錯」在無係第一個版面數姐姐。我覺得你炒得啱,請工人係最需要佢嘅時候幫唔到我,仲會令我勞氣嘅話,留來做咩?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 17:26
其實我條命,點請都會請個好姐接返黎,你信唔信呀

我們就比較有彈性,以前走咗個姐姐有九十分, 佢真係管家级唔係工人级,所以人工我哋出多好多人工比佢,現在兩個加埋都冇90分,但我們都接受到~

當然舊姐姐回來,我哋會炒緊一個~

水晶宮

cannyfung 發表於 18-12-10 18:11
我覺得你「錯」在無係第一個版面數姐姐。我覺得你炒得啱,請工人係最需要佢嘅時候幫唔到我,仲會令我勞氣 ...

唔緊要

鍾意用順序法同埋真係兩面都要睇

JM講得啱,去到後期係會好勞氣,仲辛苦過湊仔

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 18:11
都係
好彩我唔急,可以慢慢搵適合自己嘅

真係睇你彩數,現在我估計三至四個,先會有一個好~

我出過貼文,之前的工人偷錢,我們叫了警察上屋企捉了她走~ (有相片)

子爵府

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 18:09
佢年紀雖然大

但係我第一張約,只係佢係香港第2份約
其實係可惜!佢用心做係可以做得好!
可能學壞啦!越做越冇心機,妹仔大過主人婆!
自把自為!懶叻!真係無謂留!

yiu_mimi    發表於 18-12-13 16:17

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

二十年間我們炒過2个工人,一個借財仔,收數佬打電話去屋企~ 另一個係公主,什麼也不識做,但係話在新加坡做過2年,我常常出海钓魚,竟然話唔識劏魚.......後删千字,初時想新工人到才炒,最後偷錢立刻便把她炒了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

我家姐姐
長期有兩個電話跟身同blue tooth

一個係接屋企人
一個係接friend 傾

來左一年比佢返左去兩次
第二次no show

以為佢唔返,又返
原來返泥
借財仔
揾我女比resign letter 我
話我女曳

但又話我唔識教

一時又話long hour
同家中小朋友無人照顧

大宅

無話可說 發表於 18-12-10 15:15
所以我唔信$700請到囉,朋友請新移民做工人都$2000!

$2000?有冇介紹?

我地請新移民照顧老人家(要溝通到),由幾年前既$5000,加到而家$9000

水晶宮

littlecar 發表於 18-12-10 16:25
幫B剪頭髮我明你既擔心。

不過買M巾算啦,就係你2公婆都係度佢又突然要用,你叫佢點係你老公面前講,大家 ...

coffee餅我地好少食
就算食都係我地自己買

M巾事件係得我同工人在場,我係突然聽到開門關門聲,佢返黎我先問返佢去咗邊

男爵府

circleda 發表於 18-12-10 15:45
你send " Pls come down stairs 5 mins later"

咁佢鬼知你係要佢拎野咩,見到你D朋友到咗,帶人上樓係咪好 ...

唔通應該留客人站門外,直到主子到時才開門讓客人入去?完全唔make sense 囉。工人有禮數,有sense 才會帶客人入去。

伯爵府

回覆樓主:

樓主,我明白你呀,你個姐姐已經變晒質,炒佢係遲早嘅事。切提子嗰啲不是小事,我有朋友是醫生,每年食提子同食果仁哽親,要入院做切喉手術嘅小朋友,都唔知幾多,佢千叮萬囑我哋,小朋友食提子同食果仁都要好小心。
其他嗰啲事,例如買餸不找錢,買餸順便買佢自己零食,已經係誠信嘅問題。羨慕人哋屋企有幾個工人幾隻狗,咁鍾意做狗,咪過去人地屋企扮狗叫人養佢囉!佢來做野是來嘆世界的嗎?低能!

伯爵府

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 15:52

我只係需要佢跟指示做嘢

我都不能接受
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

伯爵府

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 17:48
介紹俾你人地都未必會做你嗰度

你有無工人自己嘅房同廁所比佢呢?

如果呢啲都係好工人,咪益佢囉!
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔係要個叻,係要個可配合幫到手。細細碎碎下下激心,自把自為,仲要借錢,唔小心照顧小朋友!sorry,我會炒!

水晶宮

chillimom 發表於 18-12-10 18:39
唔通應該留客人站門外,直到主子到時才開門讓客人入去?完全唔make sense 囉。工人有禮數,有sense 才會帶 ...

第一次聽到屋主唔係度工人應該自己話事帶客人上去,咩歪理

禁止訪問

翡翠宮

spikenard 發表於 18-12-10 16:06
切提子小家到無得再小的問題……

帶你朋友上去,唔帶一陣比你話無嚟醒目,帶又比你話

睇到切提子我都笑咗,三歲自己食都得啦。

樓主一生肯定無風無浪,幸福到暈果種。
睇咗咁耐全部芝麻綠豆。

不過我都炒過一個非常能幹嘅工人嘅,
重要過咗好幾年之後先知道原來佢係咁幫得手。 可能整定冇命做呀mon。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

暫時未睇到要差到裸炒。

係我眼中,我係會嬲,但未到裸炒地步,
繼續留毛等你update.

首頁

尾頁

跳至