論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好嬲!姐姐話我唔畀足夠食物佢。呢兩日佢無啦啦喊,問佢咩事又唔講。今日畀封信我,講佢在我家點樣唔開心,話我成日話佢做錯野。呢d都算,最嬲係佢話每日早餐只有麵包,午餐晚餐只有白飯食!咩料呀?早餐我講左可搽花生醬、jam,佢自己唔搽。午餐得佢自己在家,我講過雪櫃有咩都可吃。我個雪櫃長期有蛋腸雞翼,佢話鍾意食魚,我特登買雪藏魚畀佢,我本身唔食魚煮餸唔會有魚,魚就係佢食的。後來佢話街市魚30元一兜想買,我都畀佢一星期買一次。晚餐我晚晚分一大碟餸畀佢,佢有時自己話唔要禁多。最近無端端話唔食豬肉(佢唔係回教),我都叫佢另外煮野食。講到我好無良,好嬲

男爵府

甘換左佢,吾需要理佢
佢博炒中
你同佢講不滿可以辭職

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

小心佈局屈賠償

大宅

Poyau 發表於 18-12-10 02:32
小心佈局屈賠償

我就係驚呢樣野,炒佢唔係問題,但驚佢反咬我一啖。現在應點樣保障自己?

公爵府

WinnieCatCat 發表於 18-12-10 02:38
我就係驚呢樣野,炒佢唔係問題,但驚佢反咬我一啖。現在應點樣保障自己?
...

同agent 報定案問意見?你工人幾歳?是否菲?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你留起諾你無比夠野食封信, 炒佢時, 一定要有証人, 錄起, 補足, 白纸黑字。 跟住投訴Immigration, 比埋佢話你唔夠野食封信。

睇來佢存心屈你, 一定會攪事。 你預咗唔好怕麻煩。 佢有佢屈, 你有你駁。

唔一定屈得入。 我以前肥廢人專攪事, 去投訴我炒佢無補足, 但我個陣未炒佢。 好啦, 好快揾到第二份, 唔夠2個月又比人掃把, 呢次話人扡 not enough to eat. 佢應該去告人, 但亦告唔入。

又話揾到第三份, 但Immigration唔批佢visa.

男爵府

WinnieCatCat 發表於 18-12-9 23:49
好嬲!姐姐話我唔畀足夠食物佢。呢兩日佢無啦啦喊,問佢咩事又唔講。今日畀封信我,講佢在我家點樣唔開心, ...

是否想要food allowance ?

大宅

OKC 發表於 18-12-10 06:48
同agent 報定案問意見?你工人幾歳?是否菲?

今晚約左agent傾,我自己都寫左畀agent睇我有提供足夠食物。好煩,唔通以後請工人要影低畀左咩食物佢

大宅

lily-of-valley 發表於 18-12-10 10:47
你留起諾你無比夠野食封信, 炒佢時, 一定要有証人, 錄起, 補足, 白纸黑字。 跟住投訴Immigration, ...

多謝你的回覆啊!呢單野令我心煩左成日。你點知你個舊工人被你炒左之後既野?係咪向入境處備案真係有用?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

WinnieCatCat 發表於 18-12-10 19:38
多謝你的回覆啊!呢單野令我心煩左成日。你點知你個舊工人被你炒左之後既野?係咪向入境處備案真係有用?
...
呢件肥廢人cornellia (nally )係我另一工人 man bun andy 的家姐, 因Pa當時老人痴呆, 得我同女工人vicky, Pa 6呎高, 16O磅, 舞佢唔掂, 不如請多個男bun andy.
Andy來到, 大食bun vicky扭計話我唔請佢老公, 玩野, 想勾andy, but too ugly, andy唔吼佢, 玩野, 到期唔續走, 又去告我比未夠, 告唔入, 介紹佢家姐陳衰寸彊屍幹老奶奶grace來頂佢。 grace陳衰寸, 迫我炒, 我唔炒, 同我哎大交, 4個月後比信我走。 andy想介紹佢老婆, 咁梗係唔想, 介紹佢家姐, 就係肥廢人。 咁多工人中, 最衰。 唔係來做野架, 出盡放法迫我炒。 衰法寫唔晒。 最衰係周圍教其他bun, if you have baby, you no need to work, your employer cannot teeminate you, need to give you holiday and money.

我2014 aug 5 炒, 好快andy said nelly find a job in Tsuen Wan. 2014 10月尾,andy said mamm, can I take half day holiday, I need to help nellt take the luggage to airport.

Nelly got holiday so quick? No mamm, she go back to philippine wait new visa.
She fired by new boss? No, she left, new employer not enough food for her to eat.

唔夠野食? 佢肥到行唔郁, pet pet 50吋。 仲唔去告人咩。 梗係又衰格比人掃把啦。

Andy said she fine new job, need go back philippine wait visa.

Ok, 2015 May 1, andy said mamm, can I have holiday May 2m3? My family have a trip to HK.

OK, your family, nelly come also? No, she still waiting visa. 即係Immigration 唔批visa啦。

唔好驚。 佢有佢屈, 你有你駁。 廢人去philippine consulate屈我唔知乜, 但佢细佬仲同我做緊。

公爵府

WinnieCatCat 發表於 18-12-10 19:36
今晚約左agent傾,我自己都寫左畀agent睇我有提供足夠食物。好煩,唔通以後請工人要影低畀左咩食物佢:igiv ...

希望你工人唔會屈你,明白你擔心,我新來工人初初唔太食野,我都驚佢屈我,所以報左䅁先;或許你帶工人一起見agent 傾下,等佢見證你工人好好地,我agent同我講過佢要屈你都要有證據,如營養不良,面青口唇白,見完後如情形無改善即刻通知agent!

大宅

回覆 WinnieCatCat 的帖子

姐姐黎左幾耐??

伯爵府

回覆樓主:

其實佢地對食都幾有要求架
我工人完全唔食家中冰箱既野
但同佢出街食佢又食喎
我心諗快餐店果d味又係冰豬排
有個直頭3餐都要食新鮮魚
我養唔掂炒左

男爵府

WinnieCatCat 發表於 18-12-10 02:38
...

廳,廚房有冇裝cam?搵次係廚房錄影低指住雪櫃食物提供比佢, cap 低佢食飯圖片。以防佢被炒果陣去領事館告你

首頁

尾頁

跳至