自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我唔介意,因為我年紀唔細

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

我十幾歲時已做人阿姨,所以從來都無介意人哋叫我姨姨定姐姐。

男爵府

回覆樓主

其實我細個對所有媽媽的朋友都叫auntie姨姨
但依家先知道我d朋友不想被我女叫姨姨
咁唯有叫姐姐

不過明白20尾打後又唔/未結/生的女人的諗法
所以都係一句無所謂

大宅

回覆樓主:

其實我結婚頭幾年都介意比小朋友叫EE

男爵府

sweetwins 發表於 18-12-10 08:15
姨姨叔叔係for 已婚朋友 咁如果朋友得20歲係米都係阿姨?我朋友話佢個小朋友係學校有個名dj 教佢地口才 話 ...

我教自己隻狗仔,所有人都叫靚女、靚靚,哥仔、哥哥、靚仔,我唔知好唔好,不過隔離屋個92歲阿婆,每次都笑到見牙唔見眼,我感覺自己日行一善左,連旗都唔洗買

其實一個稱呼又氹得對方咁開心,我覺得何樂而不為

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

都係一個稱呼,有禮貌就夠了,從來都唔會介意
套用星爺話語,廿歲但成個盧海鵬扮盧覓雪look,難道叫聲你姐姐會變李美鳳? 係我抵諗d叫夠十聲啦……

Poyau    發表於 18-12-10 16:22

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有咩好介意
真係學網友話齋,想做姐姐去街市,即時變靚tim呀

伯爵府

冇所謂,有禮貌已可。

子爵府

我c6接受唔到我d friend 仔女叫佢做叔叔
佢死都要d細路仔叫佢做哥哥

男爵府

姨姨叔叔係for 已婚朋友 咁如果朋友得20歲係米都係阿姨?我朋友話佢個小朋友係學校有個名dj 教佢地口才 話 ...

有時候都在諗怎樣教亞仔點稱呼人,又要得體又要誠實又要有禮貌

珍珠宮

通常對方喜歡咩就叫咩,但親友輩份就一定跟規矩叫。
最好笑係遠親表嬸要我仔叫佢姐姐,結果我仔叫佢“表嬸姐姐”

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

未有小朋友時=介意
有左小朋友=唔介意

子爵府

回覆樓主:

個個都叫哥哥姐姐就無問題
係人都鍾意俾人覺得睇上去後生啦
我覺得

別墅

HARRY哥哥 PURPLE姐姐

侯爵府

貓頭雀 發表於 18-12-10 08:25
其實,我真係唔介意 。
我廿歲時第一次比人叫姨姨,有些錯愕,但有人跟我說: 在小朋友眼中,你已 ...

同意呀...

伯爵府

25歲前會介意,25歲後都無所謂啦,咁我既年紀又真係生得佢地出,叫我姐姐我都唔自在啦

我有個朋友開頭都好想我小朋友叫佢姐姐(3X未婚),我話你同佢阿媽我一樣咁大,點叫姐姐呀,你要接受下被人叫姨姨啦

子爵府

回覆樓主:

無所謂 一個稱呼 不過近年反而麻麻姐姐 因為d賓姐都係叫姐姐

伯爵府

當年結婚幾個月,升級做嬸嬸,仲未夠三十,初初唔慣,但身份既象徵,欣然接受

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

我通常睇年齡教小朋友叫,一律25歲以下都叫哥哥姐姐,25-30結咗婚叫叔叔ee,未結婚都叫哥哥姐姐,30以上一律叫叔叔ee(除非個樣好young就例外)。另外30-60叫叔叔EE, 60以上叫婆婆伯伯(又係除非個樣好young就例外)

坦白講,我以前廿頭俾人嗌ee真係會黑面,但而家廿尾又已經有小朋友,就已經見怪不怪(當然,如果嗌我姐姐我更happy)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

以前介意,果時我d小朋友仲細,有個高過我半呎嘅鄰家男孩叫我 auntie, 當堂唔想應。

宜家當之無愧啦

首頁
12345...7

尾頁

跳至