懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

打死都唔想99幫手 幾辛苦都好 我都唔怕
有媽媽都係無人幫手自己照顧bb嗎?

大宅

Kumikumiso 發表於 18-12-10 20:34
...

點會無,實有架
加油

洋房

judy614chu 發表於 18-12-10 20:36
點會無,實有架
加油

有左真係好玻璃心!豬隊友只係識講我唔得 呀b都未出身就批我唔得

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

好多媽媽連陪月都冇請添,加油喇媽媽

大宅

上多D育兒班,你可以的,加油!

大宅

...

唔試過點知唔得呢。加油!你得嘅,俾信心自己。

子爵府

點會唔得,我陪月都無,一樣係咁
冇媽媽揍唔到自己bb嘅支持你自己揍

伯爵府

唔會唔得,只係初頭未上手,會唔知點做,但唔依賴有人幫手,會好快處理到,自己bb 自己湊,
我由未有已經決定自己搞掂,從來唔諗住有人幫手,宜家有左,99真係咩都唔會做,之後亦唔洗講啦,好在我咩都自己搞掂,佢唔理我中好

男爵府

想生BB熱投

我係呀! 嗰時請咗個陪月好唔掂,兩日已經叫咗佢走。之後我自己一個湊無工人,奶奶無理過我,我呀媽只係煮嘢煲吓湯俾我食/飲,其他湊b清潔家務自己做,老公幫手抱吓氹瞓覺,完全搞得掂無問題!之後都一直自己湊,BB意家好黏我同老公㗎 :)

已刪除用户

大宅

無野係攪唔掂,我咩都唔識都係陪月走左自已湊b,陪月走前一個禮拜叫佢教識哂你所有野。。

別墅

你同你老公講
邊有人一出世識得湊b!都係邊學邊做架啦

大宅

...

我第一胎就好似你咁,打死都唔比99湊,自己去學陪月,出世後陪月放工就我自己做曬,的確會好辛苦,但係唔想99插手就唔好同老公吐苦水,就算跪住行都要頂住,我個仔依家都6歲
依家第二胎22w

男爵府

...

自己湊無問題嫁,上網睇多d正確既育兒資訊,不過有時放手比99/婆婆照顧一陣,自己去剪個頭髮,同老公睇戲,落街買餸都好呀~
到時湊落你就明~無人幫係好攰奶辛苦,如果豬隊友唔幫手分擔家務照顧bb你一個死頂,到時仲大獲,適當時放手
我係Ftm ,無工人無長老幫手,間唔中婆婆泥我屋企陪bb 玩下,已經係幫輕我好多

大宅

...

肯定有, 我就是其中一個, 我住外國, 無99無媽媽, 由bb出世個刻已經全部自己搞定, 大b兩歲之後, 再生細b, 兩個都係由頭到尾都係自己一個搞掂, 以家細b 一歲半, 總算挨出頭了....
你都可以的, 加油!

水晶宮

回覆樓主:

係外國我自己湊孖寶
無99無媽媽無工人
係外國基本個個都係咁

別墅

puppydingo 發表於 18-12-11 05:37
係外國我自己湊孖寶
無99無媽媽無工人
係外國基本個個都係咁

係~ 外國冇工人冇陪月~
我哋連四大長老都冇... 啊B兩歲半~ 肚仔B22週~
係辛苦啲~但可以日日睇住、陪住佢地成長超值得!

別墅

alice1117 發表於 18-12-11 01:48
我第一胎就好似你咁,打死都唔比99湊,自己去學陪月,出世後陪月放工就我自己做曬,的確會好辛苦,但係唔 ...

我都係22週啊(emoji)

洋房

kakakwok716 發表於 18-12-10 22:31
唔會唔得,只係初頭未上手,會唔知點做,但唔依賴有人幫手,會好快處理到,自己bb 自己湊,
我由未有已經決 ...

我99好煩 佢勁想奏孫 我就係唔想佢奏 佢平日一見小朋友就俾糖佢又俾手機佢禁縱壞哂

洋房

Bella1121 發表於 18-12-10 23:15
我係呀! 嗰時請咗個陪月好唔掂,兩日已經叫咗佢走。之後我自己一個湊無工人,奶奶無理過我,我呀媽只係煮 ...

我係fb有加果個陪月黑名單,有睇佢d post ,有d陪月真係差到無朋友,我都打算用朋友介紹同用過果d安全

首頁

尾頁

跳至