想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

babylover53 發表於 18-12-11 16:41
如果單純排卵問題,有60-70%機會?我醫生無同我咁講過.....佢淨係話我個case應該食藥就有機會中......但我 ...

我係公院睇JAR

我地到時再一齊開估
醫生都敢咁同你講, 咁你應該都大機會啦..
最多埋試多1-2次

我有多LONG呀..所以本身就難..

大宅

missyb 發表於 18-12-11 16:47
如果你一直都有排卵問題, 咁即係可能冇排卵, 咁冇排卵自然就冇高温, 其他原因可能係黃體不足所以排卵後冇 ...

我今個月打完破卵針,塞緊黃體,醫生都話叫我要有心理準備個人會好熱,但我日日度體溫,都無高溫過.....

大宅

missdpig 發表於 18-12-11 16:50
我係公院睇JAR

我地到時再一齊開估

我都係多囊,下年32,好驚變高齡 醫生話我唔係嚴重多囊,不過醫生實話機會大架啦,講就咁講,但一日未中,就係未中

加油!希望我地一齊bingo

別墅

babylover53 發表於 18-12-11 16:50
我今個月打完破卵針,塞緊黃體,醫生都話叫我要有心理準備個人會好熱,但我日日度體溫,都無高溫過..... : ...

醫生俾你嘅黃體藥就係驚你黃體不足,
咁會唔會你枝温度計壞左/度温度方法有問題?
可以share 下: 我今年6月食排卵藥, 到6月尾打破卵針, 排卵日有 dodo, 但一直度體温都係得35.9-36.1 度, 咁我覺得都冇機,有懷疑冇排卵
去到7月中check 綠 d 發現中左, 咁但係體温都係好低喎, 原來我一直用耳探機 check 體温係唔準, 7月中換返口探先知體温係36.7

不過最後個 b 保唔住, 9月頭都冇左, 我懷疑粒卵唔靚

大宅

missyb 發表於 18-12-11 16:58
可以share 下: 我今年6月 ...

原來咁架?我未睇醫生之前,我平時都有度開基礎體溫,一直都知自己無排卵無M無高溫期,多囊,所以睇不育科,打完破卵針,我主動要求醫生開黃體素俾我,希望子宮環境keep得好D

你咁樣講一講,又可能係枝溫度計唔準,我係用耳探,㩒兩秒就出結果,顯示小數點後一個位,我長期都係36.2-36.4,咁可能我應該要買過一枝口深溫度計會準D......

咁而家你係咪再等bingo?

別墅

babylover53 發表於 18-12-11 17:05
原來咁架?我未睇醫生之前,我平時都有度開基礎體溫,一直都知自己無排卵無M無高溫期,多囊,所以睇不育科 ...

如果你本身黃體夠都唔需要塞藥了, 始終都係藥嚟
你是但去屈x士/萬x 買枝電子口探, 好平, 試下會唔會係耳探機唔準

我小產完醫生建議最好避孕, 之後又要再努力過

大宅

missyb 發表於 18-12-11 17:12
如果你本身黃體夠都唔需要塞藥了, 始終都係藥嚟
你是但去屈x士/萬x 買枝電子口探, 好平, 試下會唔會係耳探 ...

唔該晒你!你都唔好灰心,而家好好調理好身子,下次粒卵一定靚爆,一擊即中

大宅

babylover53 發表於 18-12-11 16:55
我都係多囊,下年32,好驚變高齡 醫生話我唔係嚴重多囊,不過醫生實話機會大架啦,講就咁講, ...

我今年29, 我應該係嚴重PCOS 啦..

IUI 完醫生叫我唔駛塞藥, 因為佢之前開左好高劑量既針俾我..
果陣照到左1 右2 TOTAL 3粒旦旦..

YES!要過版做媽媽~

大宅

missyb 發表於 18-12-11 16:58
可以share 下: 我今年6月 ...

我之前CHECK親都係35.幾度多..
唔敢再CHECK..

大宅

missdpig 發表於 18-12-11 17:24
我今年29, 我應該係嚴重PCOS 啦..

IUI 完醫生叫我唔駛塞藥, 因為佢之前開左好高劑量既針俾我..

PCOS問題就係無排卵,照到有旦旦就有機會架啦!我呢個cycle照都有3-4粒架,醫生仲話有粒勁大,可以當兩粒......當兩粒又點,都要中先得架!

另一方面,其實我C6精子型態得2%,我有D擔心,但醫生又話唔算大問題,其實好似要4%先合格囉!

別墅

missdpig 發表於 18-12-11 17:26
我之前CHECK親都係35.幾度多..
唔敢再CHECK..

你都好低温, 我有時會35.9左右,
咁唔好 check 體温以免有壓力, 寧願開開心心, 等 due date 直接check 有冇中獎

大宅

babylover53 發表於 18-12-11 17:30
PCOS問題就係無排卵,照到有旦旦就有機會架啦!我呢個cycle照都有3-4粒架,醫生仲話有粒勁大,可以當兩粒. ...

我有1粒2.X..2粒應該未到2但都大..醫生問我繼唔繼續, 話因為驚我多胞胎
我一口話好!

我見呢度好多人都話C6得<1..話者1-2%都成功~
4%係世衛既合格標準

我C6洗前4%洗後有6%..
如果唔中既話係我問題唔係佢

大宅

missdpig 發表於 18-12-11 17:45
我有1粒2.X..2粒應該未到2但都大..醫生問我繼唔繼續, 話因為驚我多胞胎
我一口話好!

我其實又唔會怪我C6,只係估唔到,我PCOS我就一早知,但估唔到老公丁丁都係勉勉強強

我結婚就快六年,一直無打算生BB,諗住遲D遲D都得,到而家準備生,先覺得樣樣都唔順利,好困難,早知就早D生,好彩你仲後生,仲有機會的,我地一齊等開奬

大宅

babylover53 發表於 18-12-11 18:00
我其實又唔會怪我C6,只係估唔到,我PCOS我就一早知,但估唔到老公丁丁都係勉勉強強

我結婚就快六年,一 ...

我都結左5年半, 一路唔避都無..
上年仲話有4粒瘜肉..等等下都就過30啦..

大宅

babylover53 發表於 18-12-11 18:00

我結婚就快六年,一 ...

我C6無食SUPPLEMENT, 不過介左煙幾年..
平時好鍾意食TOMATO.&ONION..
佢真係一年食365日都得...
如果你C6唔厭悶真係可以多D食試下

大宅

missdpig 發表於 18-12-11 18:07
我C6無食SUPPLEMENT, 不過介左煙幾年..
平時好鍾意食TOMATO.&ONION..
佢真係一年食365日都得...

我C6唔煙唔酒都係得2%,不過佢BMI係肥胖,又鐘意食肉,夜訓,我呢排都想叫佢試下食supplement,茄紅素果D,但諗諗下又驚俾壓力佢,所以唯有平時我煮多D蕃茄佢食,唔多覺

大宅

babylover53 發表於 18-12-11 18:12
我C6唔煙唔酒都係得2%,不過佢BMI係肥胖,又鐘意食肉,夜訓,我呢排都想叫佢試下食supplement,茄紅素果D ...

我老公飲架, 一星期4-8 CANS
BMI都超HAHAHAHAHAHAHHAA, 有肚腩不過又有muscle on his arms..

但佢由細到大都食TOMATO..基於佢咁多不良習慣但又OK..
我唯一搵到佢特別之處就係蕃茄王子..

大宅

beargwai 發表於 18-12-11 06:18
12月1打破卵針,醫生估計3號排卵,只係2號dodo一次,昨天check clearblue有淺十字,想知道係破卵針影響定有 ...

想follow up樓主有無bingo呀最後

大宅

babylover53 發表於 18-12-11 16:28
我同你同一日打破卵針,點解你醫生叫你21號驗,我醫生叫我17驗既......正常都唔會差咁多日......

我去仁 ...

你好, 我也想睇仁安不育科想試排卵藥同破卵針, 請問你睇咗幾次同用咗幾$?
先謝謝你
Actions speak louder than works

大宅

vvyy1016 發表於 18-12-20 18:14
你好, 我也想睇仁安不育科,想試排卵藥同破卵針, 請問你睇咗幾次同用咗幾$?
先謝謝你先
...

第一次去仁安,見醫生,照陰超,話係多囊,於是開排卵丸我食,呢次用左$2xxx

之後醫生建議我抽血 $16xx + C6 驗丁丁 $650

之後覆診,照陰超,話見到卵泡都好大,建議我打破卵針+塞黃體,呢次用左$2xxx

之後M到,唔bingo,又再返去拎排卵藥食,照陰超睇卵泡,呢次用左$16xx

我應該聽日M完,約左24號返去覆診,應該都係打破卵針+塞黃體........又洗一筆

首頁

尾頁

跳至