自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

所謂童言無欺,阿仔咁講我真係超hurt!都唔知佢邊到學"殘"呢個字同意思,今日幫佢整整下早餐,佢突然行過黎同我講"媽咪,媽咪,你...你好殘呀!"之後笑住走開,都唔知係咪c6教佢黎整估我!好唔開心囉!我40都未到架

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

chutaub 發表於 18-12-11 10:44
所謂童言無欺,阿仔咁講我真係超hurt!都唔知佢邊到學"殘"呢個字同意思,今日幫佢整整下早餐,佢突然行過 ...

童言無忌!我諗佢都唔知殘字點解,唔好上心

男爵府

點解要傷心、殘唔殘,你自己都知啦、不用亞仔特別講!如果你覺得ok,就更不應理人怎麼説、日日讃你靚又青春,但事實唔係,有鬼用麼!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

所謂童言無欺,阿仔咁講我真係超hurt!都唔知佢邊到學"殘"呢個字同意思,今日幫佢整整下早餐,佢突然行過 ...

年齡同殘,係冇直接關係

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

小朋友可能根本唔識殘字是表達什麼,不需上心
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

禁止訪問

男爵府

回覆 chutaub 的帖子

唔洗傷心,答阿仔
媽媽為左照顧你,照顧爸爸,照顧這個家先會殘,(或者c6係到講比佢聽仲好)
咁你/你同爸爸會唔會都咁照顧媽媽,錫媽媽嫁?

我囡拎住以前未生時的相成日話媽媽以前好靚,我都答,而家媽媽唔靚喇,因為要照顧你,冇時間扮靚靚,好攰呀,咁你錫唔錫媽媽,佢實話錫,雖然唔知佢明唔明

禁止訪問

瑪瑙宮

淨系聽過童叟

tansyneko    發表於 18-12-11 12:56

瑪瑙宮

佢未必明咩叫殘, 你不如問下佢殘字佢認為係點解.

水晶宮

回覆 lemontree 的帖子

我都係咁話
殘唔殘自己都知啦! 你唔覺咪唔洗理佢囉! 有咩咁HURT

好似我家人都話我肥, 我都冇理佢地, 自我感覺相當良好

公爵府

回覆樓主:

當提醒,保養吓唔係壞事

男爵府

lemontree 發表於 18-12-11 11:01
點解要傷心、殘唔殘,你自己都知啦、不用亞仔特別講!如果你覺得ok,就更不應理人怎麼説、日日讃你靚又青春 ...

你講得好搞笑 不過十分正確

伯爵府

唔好咁介意啦,我細佬個仔9歲成鬼日話我「姑媽你好肥」,但我係出名瘦,就算唔係瘦都同個肥字無關,佢次次講完我都得啖笑,細佬係咁,就算佢讚我靚我都唔係好信

象牙宮

回覆樓主:

幾大個呀?我仔都話我殘架喎,緊係啦又要返工搵錢,又要照顧屋企,唔殘至奇囉

禁止訪問

侯爵府

你問佢點殘法!睇佢識唔識答!
跟住笑住同佢講,以後放假唔會帶佢周圍去,費事咁攰攪到仲殘!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

lemontree 發表於 18-12-11 11:01
點解要傷心、殘唔殘,你自己都知啦、不用亞仔特別講!如果你覺得ok,就更不應理人怎麼説、日日讃你靚又青春 ...

我仔日日讚我又靚又後生
事實完全不符

你若盛開, 蝴蝶便來!

公爵府

回覆樓主:

一朝早未洗面,未化妝係人都殘啦 ?,

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

無話可說 發表於 18-12-11 11:59
幾大個呀?我仔都話我殘架喎,緊係啦又要返工搵錢,又要照顧屋企,唔殘至奇囉
...
其實唔一定嘅, 大家結咗婚都可以keep下嘅, 女人唔keep係確實老得快好多
每日望住佢哋就充滿力量啦!

首頁

尾頁

跳至