自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

KWHeidi 發表於 18-12-11 20:31
要我再綁緊信用卡或銀行卡呀

咁試下解咗之前嗰張信用卡再綁過,或綁過第二張信用卡

水晶宮

MsBusy 發表於 18-12-11 20:46
我幫朋友試過,唔可以呀,唔知係咪改左

我前幾日先幫朋友用呢個方法開通大陸錢包

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

ddkaka 發表於 18-12-11 21:54
咁試下解咗之前嗰張信用卡再綁過,或綁過第二張信用卡

想問,綁完是否可以解除架,我唔想綁張信用卡係大陸錢包,唔安全的感覺

水晶宮

KWHeidi 發表於 18-12-11 20:31
要我再綁緊信用卡或銀行卡呀

再唔得不如用大陸支付寶,dl個大陸支付寶做認證後就用得,簡單好多

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

KWHeidi 發表於 18-12-11 22:00
想問,綁完是否可以解除架,我唔想綁張信用卡係大陸錢包,唔安全的感覺
...

可以架!!
放下自在

水晶宮

KWHeidi 發表於 18-12-11 22:00
...

綁完可以解綁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

ddkaka 發表於 18-12-11 22:00
再唔得不如用大陸支付寶,dl個大陸支付寶做認證後就用得,簡單好多

大陸支付寶,我用到無問題呀

琥珀宮

cattz288 發表於 18-12-11 22:00
可以架!!

咁,我明日再試試,叫朋友發紅包比我睇下啦!

琥珀宮

呢個真係非常易

琥珀宮

但而家開新既支付寶都要銀行卡喎

水晶宮

KWHeidi 發表於 18-12-11 22:23
但而家開新既支付寶都要銀行卡喎

我同朋友做咗認證就用得,唔駛綁銀行卡

琥珀宮

ddkaka 發表於 18-12-11 22:27

我同朋友做咗認證就用得,唔駛綁銀行卡

剛剛同c6試左,唔得呀

水晶宮

KWHeidi 發表於 18-12-11 22:29
剛剛同c6試左,唔得呀

唔通宜家改咗?有冇做埋人臉認證?你點知唔得?

子爵府

KWHeidi 發表於 18-12-11 21:34
咁入左錢用到嗎?

佢之前本身可以用到所以有七十幾蚊剩、之後人地發紅包比佢按不到了、話要實名認證、我幫佢搞嚟搞去都係唔得現在只有支出冇得入錢

男爵府

KWHeidi 發表於 18-12-11 16:45
我咩都做晒, 就係無綁信用卡, 後來叫朋友發紅包時, 才綁一張, 就係(CSL tag n go),
先開到有切換錢包地區, ...

Tag & go 顯示果個信用卡號碼其實算係算係信用卡呢? 但我認證唔到

子爵府

jazzcode 發表於 18-12-11 15:41
前排有JM 提醒,叫朋友send RMB 1 俾自己就可以開通WEHAT 國內錢包,

收到RMB 1紅包 時, 系統要求你綁張香港 ...

我想問個錢包上限係咪1000人仔呀?

琥珀宮

milk1112 發表於 18-12-11 23:22
Tag & go 顯示果個信用卡號碼其實算係算係信用卡呢? 但我認證唔到

我之前係上網爬文,呢到有個post既jm話用tag n go口,我咪試下囉,但要tag n go 有錢先得囉,要扣起$0.30做手續費

琥珀宮

ddkaka 發表於 18-12-11 22:44

唔通宜家改咗?有冇做埋人臉認證?你點知唔得?

剛剛再試,都去唔到要人臉認證,只見要銀行卡呀

水晶宮

KWHeidi 發表於 18-12-11 23:51
剛剛再試,都去唔到要人臉認證,只見要銀行卡呀
...

認證係click上面,銀行卡係click下面,兩個唔同位置嚟

珍珠宮

我實名咗大陸支付寶, 先人臉認證再upload埋回鄉證, 然後喺香港揾找換店入錢去大陸支付寶.

微信支付我只得香港錢包, 前排見有youtuber講宜家微信支付除咗嗰四個apps可以用香港錢包, 仲有用微信喜茶小程式都得, 仲話有其他商戶都可以用香港錢包俾錢, 遲啲會有官方公布.

因此, 我上個禮拜去深圳食太二, 試咗用微信scan qr code點餐, 再試埋結賬, 發現可以用微信香港錢包俾錢, 計港幣, 扣香港信用卡. 再用喜茶小程式預先點飲品, 再去店舖攞, 用微信香港錢包俾錢, 得咗.

我諗一啲多香港人幫襯既餐廳可能巳可用微信香港錢包俾錢, 可以試下, 唔得咪用大陸支付寶或俾現金.

首頁

尾頁

跳至