自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

大把啦,有次見兩個幼稚園細路,掉D垃圾落地仲覺得好好玩,家長只輕輕好溫柔話掉垃圾唔啱,咁有咩用呢?點解唔即時叫小朋友執返D垃圾呢?
而家下下教細路美其名話要尊重小朋友,"尊重"到一個地步D細路以為任何人都唔可以對佢哋有意見。你唔比佢做佢想做嘅野就係唔啱。

大宅

2018復活節勳章

我會動手。但不是打佢,係會即刻抱佢去一邊,再做呢d行為就唔好行,企響度直指明白自己做錯先再行。

坐餐廳都係,細個已教 鄧係用來坐,呢度唔係遊樂場,一企響身我會即刻抱番低,再嚴肅認真講...鄧係用來坐。亦唔可以落地。

我地2個由細到大都坐定定,企定定。除了我到公園話可以了。你可以去玩啦。佢地先會跑去玩...

我覺得小朋友有好奇既時候,噴口水、跑呀。係可以...但適當場合做適當既事。我幫佢沖涼佢都會噴口水同我玩...我就教佢沖涼時同媽媽玩係可以。難得百厭一下無壞。出到街,番學校就唔可以。

好多野要由細教起佢曳你唔即時管教就變左佢認為你可以容許佢成日咁做。

珍珠宮

王國教室勳章

wan_sosin 發表於 18-12-11 13:07
大把啦,有次見兩個幼稚園細路,掉D垃圾落地仲覺得好好玩,家長只輕輕好溫柔話掉垃圾唔啱,咁有咩用呢?點 ...

放養!
我細女以前間幼稚園係國際學校,九成香港媽扮西人,乜都話放養。我小朋友如果有唔好我會要佢time out,冷靜左先可以再玩。但我就俾放養媽話我虐兒,唔尊重小朋友,話小朋友玩係大過天。係呀,佢哋小朋友打小朋友又得打父母又得,鍾意做乜就做乜?係呀又係鍾意掉垃圾,由佢唔執話有人執啦!不知所謂
仲有呀,永遠唔會打招呼,話西人係咁!真係打橫來

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 18-12-11 13:34
放養!
我細女以前間幼稚園係國際學校,九成香港媽扮西人,乜都話放養。我小朋友如果有唔好我會要佢time o ...

扮晒西人都幾好笑!西人就全部好人?最識教養?唔係掛!

禁止訪問

珍珠宮

王國教室勳章

wan_sosin 發表於 18-12-11 14:54
扮晒西人都幾好笑!西人就全部好人?最識教養?唔係掛!

係呀,乜都佢地講曬,最好笑學校大把外國人,又唔見人地小朋友咬人打人唔明呢d人乜心態!放養就話西方教法,到要另一種放養就話自己中國人係咁

寶石宮

2023年兔年勳章

Ashleycorina 發表於 18-12-11 15:12
係呀,乜都佢地講曬,最好笑學校大把外國人,又唔見人地小朋友咬人打人唔明呢d人乜心態 ...

呢啲咪見人講人話 ...

珍珠宮

王國教室勳章

Poyau 發表於 18-12-11 15:31
呢啲咪見人講人話 ...

所以幼稚園完左我都好開心

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 18-12-11 15:12
係呀,乜都佢地講曬,最好笑學校大把外國人,又唔見人地小朋友咬人打人唔明呢d人乜心態 ...

依D家長咩都佢講晒
我以前都識個家長,佢個仔做任何野(曳野) 都有原因,都可接受。佢仔成日無故打人,最初我仔都有同佢仔一齊玩,但明明無事都會打我仔推我仔,我仔都有還下手,但個媽唔話佢仔打人在先,反而話我仔"都唔少野喎!", 幾次之後佢再約我哋去玩,我都唔再去了,比人打完仲要聽人說話。
之後咁啱係興趣班撞返面,佢仔仍然蝦蝦霸霸,成日比導師罰,導師都叫其他小朋友唔好同佢玩。呀媽唔教,個仔變惡霸。

大宅

2024年龍年勳章

呢d家長佢想點就係點架啦,之後個小朋友都會學晒

瑪瑙宮

maymayY45 發表於 18-12-11 12:19
早幾日收工搭地鐵好好彩有位坐,點知坐左一陣隔黎就轉左個勁曳既小朋友坐
一坐落黎就大吵大鬧,又係咁踢腳 ...

咁人地係君子

禁止訪問

大宅

現在真係好多"丁蟹"型的家長

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

最怕呢類家長

男爵府

好多都係咁,最常聽到佢係好動啲活躍啲呢類藉口
我做活動義工見唔少,全部當正自己仔女公主王子,逐個幫完佢地真係唔該都無聲,有啲唔滿意仲話我整得唔好,我真係好直接叫佢地自己整返
不過有樣真嘅,仔女個格真係會似父母,各位要其身得正先

伯爵府

maymayY45 發表於 18-12-11 12:19
早幾日收工搭地鐵好好彩有位坐,點知坐左一陣隔黎就轉左個勁曳既小朋友坐
一坐落黎就大吵大鬧,又係咁踢腳 ...

有。。。我E+個佬細…只用口講,細路當佢耳邊風,佬細都繼續講。完全不出手控制/加強態度…

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

君子

首頁

尾頁

跳至