自由講場

跳至
del  

首頁
34567...11

尾頁

侯爵府

油麥麥 發表於 18-12-12 00:21
咁危險?!朋友的工人做咗8、9年,佢仲話要帶工人去日本玩1個月,叫佢上來睇下留言!
...

你朋友梗係好喜歡佢自己工人,睇乜都唔會影響到佢,因冇比人呃過係吾會感覺到。

侯爵府

KCWO 發表於 18-12-12 00:02
我只講左一句'現在請的外傭質素差左好多',就被朋友話我歧視外傭,她説你對佢好佢就會自然對你好啦,又話 ...

冇遇過衰工人或未請過工人嘅都會咁講-太天真吧!

公爵府

用戶要求終止服務

sasatt 發表於 18-12-11 20:56
我以前問過我舊菲律賓工人
佢話佢地文化係咁
唔可以直接拒絕人

笑左...直接拒絕人係冇禮貌,所以講大話,
哈哈哈哈,用一個大話去解釋佢點解講大話,
你舊工人講大話好高招好堅

佢哋講大話.....其實真係為呃人或攞到佢想要既野而講

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

fmf903 發表於 18-12-11 19:20
其實他一早打算轉工,但作故仔搏我地同情,我地知佢返菲,送好多野俾佢,同佢小朋友。佢想要埋張棉胎同羽絨 ...
若有新工, 有部分新僱主會 call 舊僱主, 問下工人工作態度, 有冇偷之類. 若你真係收到新僱主 call, 就如實講比佢知.

子爵府

回覆樓主:

我agent 一開始已經告誡我切勿同工人投放太多感情,總之你付出薪水,工人付出勞力。唔洗亦唔好同工人關係密切,知得工人私人事越多越自尋煩惱。因為通常真相都是醜陋的。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

Kitty1230 發表於 18-12-11 21:38
我之前有兩個工人都話死老公
所以要番印尼~
一個老公話比車撞死左

可能加盟 tbb 立即推到拎視后

水晶宮

venus219164 發表於 18-12-11 20:35
其實私人感覺啲工人係好鍾意講大話,我見好多都係咁,呢個關乎於佢哋本身嘅教育程度同文化
...

唔係好多都係天主教徒咩
轉工吧、搞咁多野

大宅

走就係走,咩原因都唔重要,合約關係,無咩感情

男爵府

namnamnamlolo 發表於 18-12-11 23:11
咪等於你辭職搵個藉口啫
何必太認真

同意!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

都有好嘅,少啲咁姐!
我朋友個做咗十年嘅工人嘅男友係印尼撞車死咗,應該係真嘅,因為佢喊咗好耐又瘦晒,返去處理完就回港,本來準備結婚架!
而家係我朋友度繼續做工人。仲話唔想再識男仔,仲係印尼收養咗個女。其實佢個樣唔差架。n年前我已同佢講實有香港男鍾意你呀!不過佢話唔鍾意同香港人一齊。佢自細跟啊爸係基督教,所以係香港返教會。

公爵府

回覆樓主:

好多時都係 agent 教的。我上個姐姐做左5年又係話結婚返鄉下,我同老公仲諗送咩禮物比佢。但冇耐後佢同我担白佢係去加拿大,agent 話有啲僱主會搞事,所以教佢講大話扮結婚。
佢信我唔係啲咁既僱主,所以老實同我講,希望過左去都可以保持聯絡。所以佢間中都仲有Skype 見下小朋友,Facebook 都add 左做friend。

樓主其實唔駛咁嬲,我相信佢都係錫你bb的,不過要轉工始終係要轉,跳槽唔想你知所以扮鬼扮馬。其實普通打工仔都會吧,resign時話要照顧家庭,事實係跳槽去對手公司,道理一樣,就係唔想舊僱主搞佢份新工。淨係呢度已經有人叫你「如果新僱主打黎check reference 要講衰佢」,就知點解agent 教啲姐姐要扮返鄉下。

男爵府

milk323 發表於 18-12-12 08:24
好多時都係 agent 教的。我上個姐姐做左5年又係話結婚返鄉下,我同老公仲諗送咩禮物比佢。但冇耐後佢同我担 ...

我工人應該係自己搵,我見佢fb 入左好多helper 搵工group

公爵府

fmf903 發表於 18-12-12 08:30
我工人應該係自己搵,我見佢fb 入左好多helper 搵工group

做visa 都要經agent的,同埋朋友間都會咁教。佢做既野都係自保,明白你會傷心失望,但佢都係打份工啫,佢都免傷你心做戲做全套,冇突然玩失蹤都算僱你感受了。佢應該唔知airline 同入境處會通知你佢冇離港。

男爵府

luckybaby2011 發表於 18-12-12 07:36
唔係好多都係天主教徒咩
轉工吧、搞咁多野

常常強調自己是敎徒先弊
我公司D敎徒粗口爛舌,可比美地盤工人。

面一套,底一套

侯爵府

回覆樓主

佢做場戲其中一個原因係如果份新工唔好嘅,佢可以食回頭草囉,你會唔會要番佢?

珍珠宮

namnamnamlolo 發表於 18-12-11 23:11
咪等於你辭職搵個藉口啫
何必太認真

X2。
有幾多人離職時對老板講“我揾到另一份更高薪好待遇嘅工”?講話一辭職返屋企做主婦的大把,轉頭去咗對手公司做的大把。

男爵府

princesscupcake 發表於 18-12-12 09:00
佢做場戲其中一個原因係如果份新工唔好嘅,佢可以食回頭草囉,你會唔會要番佢?
...

誠信有問題,唔用。

珍珠宮

milk323 發表於 18-12-12 08:41
做visa 都要經agent的,同埋朋友間都會咁教。佢做既野都係自保,明白你會傷心失望,但佢都係打份工啫,佢 ...

其實我都係咁諗,做開場戲唔識落台。確是文化差異⋯

首頁
34567...11

尾頁

跳至