自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

有啲人覺得趁後生應該去多啲見識下個世界,而且結婚後更難去旅行。
但有人又話應該儲錢買樓,鬧後生仔淨係掛住去旅行,大花筒。
真係睇你價值觀

男爵府

趁後生梗係周圍去玩吓,我讚成,年青人去多D地方旅行,讀萬卷書不如行萬里路吖嘛,只要不是問屋企攞錢去玩,冇問題!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有能力,遠離塵囂去放鬆下身心,咩年紀都需要,唔止年青人,不過年青可以窮人,經濟好多,年紀大就唔係好得

用戶要求終止服務

牛年勳章

無準則,個人喜好同選擇,身邊同事一年去 5、6 次旅行。

未經許可,請勿轉載

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

非常贊成趁未結婚生仔前見識多啲,到結咗婚生咗仔就冇咁自由,最緊要唔係借錢或者攞屋企錢去就冇問題。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

我不會多管其他人的事,年青又好,年長又好,都一樣,每個人為自己負責,取捨自己的錢、時間用於什麼事

男爵府

我會教自己仔女,人工分四份,四份有大有細自己安排:

一份駛費
一份家用
一份儲蓄
一份娛樂

至於旅行去幾次,應按自己能力,唔好人去你又去

珍珠宮

gm147 發表於 18-12-12 10:02
我會教自己仔女,人工分四份,四份有大有細自己安排:

一份駛費

珍珠宮

而家太多平機票,同去澳門差不多

水晶宮

回覆樓主:

我做女的時候每年最少2次旅行

男爵府

只要負擔得起同知道自己選擇的結果, 幾次都冇問題, 但唔好呢頭話今年去左幾多次旅行, 果頭就話冇錢買樓

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

又係想當年我都係70後,完全冇諗過依家啲後生做咩成日去旅行,佢地有錢咪去囉!有咩所謂?

tester5    發表於 18-12-12 11:28

翡翠宮

回覆樓主:

如果已經做嘢自己搵到錢,佢去幾多都唔係問題,大前題係要比左家用同養得起自己先好去。唔好去完返黎問屋企攞返幾千蚊。。。

珍珠宮

hebesiu 發表於 18-12-12 00:08
我係 70s , 年少時好難得先去到旅行

明白時代唔同 , 宜家去旅行好少事

讚成,不過吾系次次都享受型,有d艱苦行更可體驗文化,眼界都闊d

琥珀宮

拼命十三妹 發表於 18-12-12 00:12
其實一年去兩三次算少

我兩三年先去一次,所以我唔係年青人

子爵府

喧嘩 發表於 18-12-12 00:15
呢個年代去旅行好普遍啫, 又平, 唔怕你冇錢, 最怕你冇假

呢句真,窮有窮遊

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

hebesiu 發表於 18-12-12 00:08
我係 70s , 年少時好難得先去到旅行

明白時代唔同 , 宜家去旅行好少事
冇應唔應該,冇特定做法,每人選擇不同。互相尊重吧。

子爵府

我70後,一年都去6次旅行

水晶宮

航空交通, 已經平民化了好多年......., 仲用以前的思維!

首頁
12345...6

尾頁

跳至