自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

公爵府

2019新春慶豚圓

KCWO 發表於 18-12-12 00:37
好似退休後每月的長俸都是跟大圍年年加的,有邊份私人工咁好呀!

新入職的公務員沒有長俸啦!

大宅

回覆樓主:

借錢即批就知啦……公屋都有得你住,65才郁得你……住醫都住私家房就冇得輸……

男爵府

有幾難明?
經濟好, 出面好撈D咪多人做私人市場囉
反之亦然

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小肥豆 發表於 18-12-12 00:18
當你係私人公司折磨左十幾年不似人形後,政府工係冇得輸的地方。

政府工咪一樣折磨

*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bbsonyy 發表於 18-12-12 02:36
每日重覆做相同工作, 唔帶腦返工完全冇問題
日日準時收工, 零 OT
當你滿意自己已到達事業癲峯, 唔期望升 ...

我都諗起某jm話係中層公務員

公務員同政府工又要分返開
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

jadechant 發表於 18-12-12 00:34
加多一樣,大假多過私人公司,和容易申請休假。

又唔會炒

我打私人公司,真係做得一日得一日, 公司都冇阿婆,我諗50之後都好危

男爵府

回覆樓主:

如果唔係大學生,我覺得做clerical好,我見我對落嗰啲clerical好好做,雖然我都會俾野佢地做,但手板眼見功夫,做熟左就好似一部機器咁,而且佢仲惡過你大聲過你,有乜事唔鐘意就會投訴下上司,搞到上司怕下屬情況成日出現。
我地幾年轉一次位,所以都唔會對佢地苛刻,你好做時佢亦會識做。
頭3年最難捱。收入穩定,好少叫佢地ot,因為要簽文件好麻煩。
另外我發覺同女揀學校,啲老師好鐘意公務員(當然要提供埋入息證明),見幾間學校全部都有offer,但阿女面試表現真係中下咋。

大宅

goodbuyer80 發表於 18-12-12 00:16
身邊啲人成日叫我去考公務員,好似洗腦咁,乜真係咁好咩?其實一做就成世?好難轉去私人市場?
...

當你去到四十幾歲會明,stable 係一個好重要因素。

其實政府工未必悶,睇你咩崗位,亦可能有機會接觸到d以億為單位既大project, 試問呢d experience 有幾多私人公司俾到。

做文員就去邊到悶。

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

除在唔会比人抄之外,冇乜好,做野千遍一律冇bound double pay, 医療只可以睇政府,比人調去猪头骨位輪夜位都要硬食

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小肥豆 發表於 18-12-12 00:18
當你係私人公司折磨左十幾年不似人形後,政府工係冇得輸的地方。

睇性格啦,我如果入政府一定非癲即死

民房

2019新春慶豚圓 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

後生既梗係出去搏下啦, 但如果學歷唔高既, 咁政府工相對會叫人工好啲咁囉, 而且叫做安定, 又唔會減人工

講真大把後生都係走去考海關果啲之類, 成工既起碼兩萬人工起跳, 私人市場邊得呀(普通學歷計啦)

大宅

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

goodbuyer80 發表於 18-12-12 00:16
身邊啲人成日叫我去考公務員,好似洗腦咁,乜真係咁好咩?其實一做就成世?好難轉去私人市場?
...

最緊要耐得住寂寞

公爵府

2019新春慶豚圓

kwan1981 發表於 18-12-12 00:42
唔駛擔心失業

係,真係做得幾差都唔會炒。

老公朋友做公務員,話有個文職做得好差好差,但由於炒佢既程序太煩,但亞頭又唔想再對住佢,佢亞頭就升佢去第二個部門。做得差係升職原因,我真係第一次聽

siumak    發表於 18-12-12 08:48

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

miffyumiffy 發表於 18-12-12 07:51
又唔會炒

我打私人公司,真係做得一日得一日, 公司都冇阿婆,我諗50之後都好危

係喎,我公司只得一個亞叔今年退休,我估佢都係未夠60啦

珍珠宮

最主要係夠穩定,無犯大錯就得,無需要做得好

不過如果有能力又想博就唔好做政府,做死之餘仲無人工加

公爵府

2019新春慶豚圓

leng1999 發表於 18-12-12 08:02
睇性格啦,我如果入政府一定非癲即死

有次去稅務局交文件,有個個亞姐收件蓋印。我突然諗,如果成世人既工作就係坐counter 蓋印 我諗我會痴左線。

嗰一刻我覺得公務員都唔係易做,要頂得住千篇一律既工作模式,日日如是過幾十年,我真係頂唔順,幾高人工都係咁話。

禁止訪問

2019勳章

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

milk323 發表於 18-12-12 08:10
有次去稅務局交文件,有個個亞姐收件蓋印。我突然諗,如果成世人既工作就係坐counter 蓋印 ...

仲要d明明系一個step可以做既野,要做5個step。為既系證明自己既存在價值同保飯碗。d老細仲做埋嗮d老套野扮高級,其實系外面既世界唔需要咁黎證明自己

男爵府

除了穩定,其他無咩好
市道好外面多bonus不要羨慕
市道差可以都叫有份工
但好多時候太頹磨滅人的意志/鬥志,變得不夠上進,所以政府/私人各有各好

大宅

milk323 發表於 18-12-12 08:05
係,真係做得幾差都唔會炒。

老公朋友做公務員,話有個文職做得好差好差,但由於炒佢既程序太煩,但亞頭 ...

咁都得

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊