0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

[size=27.4556px]BB 34週早產[size=27.4556px]大孖三磅半,細磅四磅
[size=27.4556px]大孖住左十七日醫院
[size=27.4556px]細孖住左十日醫院
[size=27.4556px]兩個都係一夠2kg就出左院,其實望落都好輕磅細粒
[size=27.4556px]我有長期食藥,所以唔餵得人奶,餵全奶粉
[size=27.4556px]屋企得我一個人湊,同埋一個八個鐘既陪月
[size=27.4556px]陪月都好好,可以一打二,
老公無得放假,陪月走後只有我一打二
每日生活係家務,餵奶,同擔心bb
放完產假後6299 話幫我湊,但而家好似唔多對路,出院到而家,99都無哂影,完全無落手幫過我,62就得閒上黎睇,然后話個b好細粒,唔想掂等我放完產假先至湊,
所以我而家一路都唔夠訓,好似無坐過月甘
[size=41.9972px]而且,都好擔心,bb會唔會難湊,始終佢地又早產輕磅,又唔可以同其他同期比較,我又唔知佢地進度應該係點,好迷茫
[size=41.9972px]想問下有無同路人媽媽給予正能量

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

係咪佢地驚BB太細粒,唔敢掂?試下老公喺度時叫佢地上尼睇下你地點湊。

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

會唔會考慮請多個晚間陪月

複式洋房

2019勳章

回覆 momotang 的帖子

我有呀,佢地睇左幾次嫁啦,真係得個睇字,上黎我屋企,手都無意慾去洗,即係無意慾去掂bb

複式洋房

2019勳章

回覆 mmbili 的帖子

而家臨時臨急,可以去邊度請?

水晶宮

無人幫手辛苦d
我孖女36+4出世
一個2.22kg一個 2.72kg
頭3個月2個陪月一個24小時一個8小時
之後24小時果個做到孖女5.5個月
之後全自己湊。
到7個月就覺得佢地好好玩。

大宅

回覆 Twinsbabymommy 的帖子

我都一樣好辛苦,由開刀生完孖B之後出院一直都無得休息,我老公無開工個半月,我地兩個湊,完全無人幫手,到個半月後老公要開工,得返我一個湊,挨到我而家變左鐵人一樣,唔多洗訓同食,挨到而家4個幾月,開始叫做易湊左少少,因為飲奶時間隔耐左,初初頭兩個月好似最麻煩,成日呢頭飲完掃完風無耐又喊又要再飲,成日不停飲,呢個飲完果個飲,完全係無得停,真係痾屎都唔得閒,到第三個月開始好d,戒左夜奶,終於可以有多少少時間訓下囉............
所以而家半夜三更係我既私人時間,覺得最free唔捨得訓住,難得唔洗再理佢地,不過聽朝8點幾又要起身餵奶了~~~~~~

複式洋房

2019勳章

回覆 puppydingo 的帖子

好羨慕你夜晚有人頂下幫下手,個陪月又幾好,肯做甘多個月。但陪月湊孖b真係貴好多,要捨得洗依舊錢

複式洋房

2019勳章

回覆 lazy_baby 的帖子

我到bb到二月頭就要反工,其實都好爭扎,見到6299甘驚青又好擔心,而家唯有希望一月中工人黎,工人生生性性,始終唔係甘多工人肯湊孖寶,驚佢嫌辛苦唔做

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

媽媽,我覺得你咁樣真係好辛苦亞。你6299而家唔點湊既話,第日你放完產假,俾佢地湊,bb認人既話肯定會爆喊

水晶宮

Twinsbabymommy 發表於 18-12-13 17:04
回覆 puppydingo 的帖子

好羨慕你夜晚有人頂下幫下手,個陪月又幾好,肯做甘多個月。但陪月湊孖b真係貴好 ...

係呀
我呢個陪月只做24小時。
一早book佢幾多個月呢d係比錢。

複式洋房

2019勳章

回覆 我要做媽媽 的帖子

我就係驚依樣,一下子由陪月同我變左6299,驚佢地又唔上手,bb又唔適應佢地。老爺諗得好簡單,覺得到時大隻就會好湊d,一味叫我湊順左先交比佢

複式洋房

2019勳章

今日去完健康院,佢地有明顯增長,由十一月中出世,一個三磅半一個四磅,到而家,過左一個月度就一個有五磅,一個五磅半,我聽到真係好好好開心。雖然比起其他bb,依個磅數都仲係輕磅,但起碼我知bb有努力梗,我真係好開心。

侯爵府

回覆樓主:

記住用更正年齡計發展,唔洗追磅,唔洗比较,唔好標纖,少食多餐

複式洋房

2019勳章

回覆 李露眉 的帖子

明白明白而家只係想响自己放產假期間湊好d,
然后先放心交比6299湊自己反工

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

Twinsbabymommy 發表於 18-12-13 17:10

我就係驚依樣,一下子由陪月同我變左6299,驚佢地又唔上手,bb又唔適應佢地。老爺 ...

我覺得你老爺奶奶好似唔係幾想湊咁喎,你有冇條件做FTM

複式洋房

2019勳章

我份工到七月先完約,早走要賠好多錢我而家都無得做FTM住

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 大廚勳章

我都係孖媽,34w其實唔係早好多,小問題,我孖仔第一同三至五個月時老公請假幫湊,第二個月就帶返娘家同婆婆公公一起湊,之後第6789101112都係一打二,一歳開始mon-fri返育嬰院,放學放假都係一打二,而家就15個月大
---生命無價,請支持領養---

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 大廚勳章

同埋你晤好旨意6299,有心理準備請二個工人,我奶奶之前話幫,幫左幾日就叫腰骨痛冇幫了
---生命無價,請支持領養---

複式洋房

2019勳章

回覆 meko~ 的帖子

[size=27.4944px]真係長期戰爭,你老公都好好,可以拎甘多假幫你

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊