自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果計到條數,租一兩年啦。我家人早一年話買,我都叫佢先租一年,而家已經比早一年平,佢比既租仲少過樓價跌既錢,同埋出黎住同家人住係兩碼子事,住唔慣都可以返去,又可試住唔同既大廈,了解下大廈啲鄰居同大廈有無問題,無先買會安心好多

水晶宮

畀面勳章

究竟係佢真係有壓力,還是只是藉口,仲想倚賴屋企?

如果是後者,無論個市道點,應該也不會搬

珍珠宮

咁佢有無話咩情況先肯自組二人世界?如果話怕被炒,睇定d咁都ok吖。但話十年八載儲錢買樓等樓價跌呢d廢話就真係想車巴佢

子爵府

回覆樓主

男人唔想搬離自己父母
總有千百個理由

搵間細d嘅,負擔無咁大,或者佢會無咁抗拒啦

大宅

回覆樓主:

我令願住住擋房都會搬,順利咗又有能力先再租一間都得,都係一年租約之嘛,咁先有自己空間,同最緊要咁先真正二人相處,先知啱唔啱下一步生B

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 18-12-12 19:43
好明白你,但記得心平氣和同老公講。
我朋友一家三口同老爺奶奶,姑仔住,屋企三層有幾千尺,但佢住左七年 ...

呢個case,我呢個外人睇落似係老公想等姑仔嫁咗、兩老仙遊後,名正言順住落去
多數唔會搬架啦

我有個朋友又係類似個案
佢好嬲咁問老公,做乜唔肯買樓呢?
佢老公又鬼咁坦白
真係答 : 將來兩老走,層樓又咪佢地既
既然住得好地地,又照顧緊老人家
點解要走?
一走,層樓分分鐘冇
大家都明啦

翡翠宮

回覆樓主:

租樓係負擔好大
租之外仲有一切 utilities
我租樓所以我完全明白佢既憂慮
如果吾算寬裕
而老爺奶奶相處ok
我吾會搬
去多D旅行二人世界好過

伯爵府

唔買不如租啦,住一年真係唔鐘意都有後路

珍珠宮

王國教室勳章

yurijm 發表於 18-12-12 20:57
呢個case,我呢個外人睇落似係老公想等姑仔嫁咗、兩老仙遊後,名正言順住落去
多數唔會搬架啦

係呀,佢老爺其實一早講左間屋係俾個仔㗎,姑仔就成日响男朋友度住。佢老公好老實講有屋做乜唔住?又全包,工人都老爺俾錢請左三個,仲要老公係打老爺工,做乜唔一齊住。其實好多朋友都叫佢唔好嬲,你都好好,自己住一層,老爺奶奶又勁錫佢 (佢自己都話勁錫佢),但佢話好唔順氣無得一家一主,屋企成日有人。
但宜家攪到老公嬲左佢,好麻煩,佢又勁硬頸,所以叫樓主,唔好太嬲住,怕攪到我朋友咁就慘

珍珠宮

回覆樓主

只可以講男人話婚後暫時同住,遲下會搬出去係世紀大騙案
住住下就住一世.......
女人未嫁時個男人都唔肯搬,到你嫁咗佢更加唔願搬
有兩個女人服侍、唔洗煩家務、買日用品、
又多d錢洗........仲邊有動力搬......

好多以要孝順、要照顧父母為名,但d家務依然老人家做晒
根本無自立能力為實

翡翠宮

starer 發表於 18-12-12 12:29
回覆 mint2014 的帖子

因之前都得個講字,,,但有講限期比他話幾時搬我又費事成日提住好似好不滿他屋企咁... ...

比我自己都等咗三年,一定發佢爛渣!
就算唔肯搬,都要佢每個月畀舊租金我儲起,
到真係儲到咁上下嘅, 大家安全感又大啲。而且見到真係儲得到錢嘅,就冇咁驚承受唔到壓力。 如果過多一年個pool都草唔到錢嘅,咁你就死咗條心吧啦。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

其實好睇你地既收入同埋將來計劃! 如果係租,將來會唔會諗住買? 計咗水電煤同平日洗費/家用,仲會唔有錢淨? 每個月如果仲 5 位數既儲蓄,咁就可能會考慮。仲有樣要考慮既就係以前可能一年會去幾次既旅行會變成 annual!

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

如果講,點都要試租一年(死約)住體驗下兩口子生活,過了死約再重新評估回不回巢得唔得?

洋房

回覆樓主:

嘩嘩,好有共鳴呀,我初頭結婚戀愛大過天,見99到有間大房所以就聽話一起住,但住落覺得自己收工又反娘家食,只係反去沖個涼訓覺,星期六日唔反去食飯又要報導行綜,真係好冇夫妻的感覺,覺得咁樣不如我自己反娘家住,結婚黎好冇意思。再加上我不幸地有一個極之唔通氣的99,最後住左年半,我同c6 終於搬左出嚟二人世界了,而家都出黎住左年半啦,家務係多左,但係我覺得咁樣先係一個成年人咯!同99住兩公婆又唔洗分擔家務,又冇柴米油鹽,講真真係拍拖仲開心過結婚同99住!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

starer 發表於 18-12-12 14:42
回覆 tingting2200 的帖子

他成日覺得租樓好笨...而且又覺得他屋企有層樓(而家住0個到)所以唔想租....但我 ...

可以買層細細地的嗎?

水晶宮

starer 發表於 18-12-12 12:04
回覆 ayakaya 的帖子

關於份工......他藝術家性格...無論係咩工他都會有百般怨言......

咁結婚時點解唔開始租樓獨立自主? 而到現在3年後至搞?

其實你老公都自知自己性格(藝術家性格), 租樓主後就唔可以隨時話唔話就唔做。所以有壓力。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

回覆樓主:

果個係佢老豆老母, 你繼續住唔搬當然冇所謂

男爵府

及早離婚,香港人有邊個無壓力啊

子爵府

你已經好好,我識人係自把自為同人簽左租約先通知佢老公,佢老公俾人局上船!重點係佢自己冇正職,只係間中做下part time, 佢老公又唔搵得多,但仲有兩個小朋友! 佢老公死頂返兩份工先養到家咋。

首頁

尾頁

跳至