自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

樓主有冇打算將來買樓?有既話不如捱多一兩年儲多d錢先買,我一向唔贊成租屋,真係幫人地供樓。

如果樓主計劃會生bb, 最好堅持有樓先好有,我當年結婚後同男家同住左7年(間屋係我同老公買,6299姑仔因經濟問題過黎一齊住),我同6299關係好好,所有家務都幫我地做晒,但我同老公講明佢地唔搬番出去我唔會生bb,逼佢去行動。最後我老公終於肯同佢兄妹提出夾份買樓俾6299,件事先解決。

好彩當時我堅持,之後生b後老公搵99湊,管教問題令我地同99關係差左好多

樓主應該為之後有頭家舖路,直接買,唔好side錢租

侯爵府

starer 發表於 18-12-12 12:04
回覆 ayakaya 的帖子

關於份工......他藝術家性格...無論係咩工他都會有百般怨言......

唔搬!有折衷方法嗎?

PS: 都要儲錢!拿來去旅行,間中食好D.過時過節比D錢父母(人心肉造你好我好,大家開心)

世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

珍珠宮

租姐,有乜所謂,最多完約唔租返99度,就算冇嘢做,d積蓄應該都夠一兩年洗,到時揾到工就繼續,真係窮途末路咪搬返去囉

買就話要考慮多d姐~~

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我明,所以我話唔搬出去住就唔結婚
自己都有父母,做咩要同人地父母住,寄人籬下,就係想2人世界先結婚,就算住劏房都咁話
男家個度係獨立屋,絕對有位比我訓,但放工返屋企連響屁都放唔到,幾好都冇意思

但現實d黎諗,如果樓主搬左就儲唔到錢,其實真係冇條件搬,積極諗下點樣賺多d錢仲好

水晶宮

La......la........嗰時我剛結婚同老爺99住,層樓係我地供的,有三房市區,但住落我真係唔慣,要求搬走(我地會買多間), 我老公居然同我講唔想搬,因為佢工作忙,好想我多d陪佢父母,照顧佢地

我好嬲,一生人只講了一句:「你唔搬,咁不如離婚!」

佢呆了5秒,立即同我講:「搬,搬!我地搬出去!」

珍珠宮

回覆樓主:

2人世界,真係好開心

wcpcelia    發表於 18-12-16 09:12

伯爵府

Ashleycorina 發表於 18-12-12 21:06
係呀,佢老爺其實一早講左間屋係俾個仔㗎,姑仔就成日响男朋友度住。佢老公好老實講有屋做乜唔住?又全包 ...

你朋友個case真係搵黎嬲,屋又大,6299又好,又唔洗做家務。佢可以叫老公將每月唔租屋慳到既錢買隻鑽俾佢,或者個個月去旅行都得啦

珍珠宮

王國教室勳章

belgiumchoco 發表於 18-12-15 09:49
你朋友個case真係搵黎嬲,屋又大,6299又好,又唔洗做家務。佢可以叫老公將每月唔租屋慳到既錢買隻鑽俾佢 ...

佢老公話佢真係太得閒,叫佢咁多時間嬲不如試下返工吖
我有叫佢唔好去到咁盡,要體諒下老公,但佢d 朋友似想食花生,叫佢要爭取到底

大宅

只可以話錯失呢次搬嘅機會
以後想再搬都難
如果樓主真係頂唔順
要企梗
以後生咗b
仲難頂仲搬唔到

伯爵府

starer 發表於 18-12-12 11:43
回覆 spikenard 的帖子

始終唔慣多個人...而且同C6住間房太逼......

你老公當然唔會搬
因為屋企每一寸地方都係可以佢任用嘅comfort zone
但係你只係得半邊床位

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

佢點會明新抱對同6699住嘅唔方便,佢由細對住佢哋大。 再同佢傾多d,大家有個共識。

水晶宮

bunnypigpig 發表於 18-12-15 02:18
嘩嘩,好有共鳴呀,我初頭結婚戀愛大過天,見99到有間大房所以就聽話一起住,但住落覺得自己收工又反娘家食 ...

有類似經驗!
嗰時結婚同99住,好唔慣但為左等樓價跌,我忍耐!試過有幾晚去街夜返去,我99面有不悅,我老公鬧我不知所謂,好似仲話我不守婦道我相信是99哦老公,老公覺得煩所以咁話我!

公爵府

starer 發表於 18-12-12 12:37
回覆 c27cheun 的帖子

老爺99真係對我好好...但始終有種寄人籬下的感覺....

如果佢地都對你好 又唔覺得同住好辛苦喎。。

唔搬 當儲下錢 到時抽下居屋 有無得諗?

我自己就覺得一年慳十幾萬 去下旅行嘆下仲好。

大宅

.

男爵府

所以結婚就要搬,住落左個個男人都唔想搬
理由可以有十萬個

wcpcelia    發表於 18-12-16 09:13

珍珠宮

回覆樓主:

未搬都唔好同佢生仔
到時仲走唔甩
講好唔認數
無擔帶
jm俾多d時間再認清你老公

珍珠宮

王國教室勳章

annacckong 發表於 18-12-15 16:35
你個朋友蠢蠢地. 都唔知自己冇bargaining power, 明明就靠老公養, 老公靠屋企養, 憑咩一家一主.
...

呢個就係點同佢講佢都唔信的重點

用戶要求終止服務

有自己嘅家果種感覺男人唔會明,如果係我,冇小朋友,再傾下,唔可以再住落去,佢唔肯嘅話我會自己買層細細地,一個人重新開始生活

男爵府

starer 發表於 18-12-12 11:26
結左婚都成3年.....
一直同老爺奶奶住,但講好今年年尾會搬
我以為大家都會有共識....

我之前都係有咁嘅問題,其實搬出去,洗多好多錢㗎,你哋要計清楚條數先

首頁

尾頁

跳至