單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

太太過身了七年,囝仔今年9歳,我今年4x+, 上年識了年輕十年的她
初初都以婚姻前題交往,其實感覺都幾好,但她給我感覺和我囝格格不入。

但今年她家姐姐生了對孖囡,她説要經常去幫忙,其實我不是很介意的,最大問題是在我面前埋怨她姐姐姐夫沒有責任心,要她幫忙又自己去玩!已經和她說,她不喜歡就不要去啦!她又話她不去擔子就落在她爸媽身上!仲有她姐家是有工人的。
老實我真不喜歡這種要幫忙又要拉埋其他人仲要埋怨嘅態度!和她和囝一起也是這樣,通常都係和囝玩玩下又要拉埋我一齊,話和囝溫下書,又拉埋我一齊,結果係我一個湊多兩個!
所以我都很明白她姐夫點解比她埋怨,老實囝從兩歳開始都是我和工人帶大,尤其是只是bb 期,就算x2 我都唔明 公婆加父母加妹加工人 六個都話很忙很忙啦!
也可能啦!但不要在我面前埋怨!我母親退休了,在我太太離開了也來過幫忘一會,也覺得困身小了自由,咁我咪自己睇番叫她小來囉!我也是自己攪掂!

伯爵府

高達紅色 發表於 18-12-12 11:41
太太過身了七年,囝仔今年9歳,我今年4x+, 上年識了年輕十年的她
初初都以婚姻前題交往,其實感覺都幾好, ...

明白你既唔開心
我自己就唔太鍾意小朋友俾其他人湊
不過我諗你另一半都係想幫輕佢父母
唔好怪佢啦,始終仲後生

伯爵府

高達紅色 發表於 18-12-12 11:41
初初都以婚姻前題交往,其實感覺都幾好, ...

明白你既唔開心
唔好怪佢啦,始終仲後生

男爵府

SJ6 發表於 18-12-12 11:52
明白你既唔開心

我諗佢所謂湊都係同BB玩,其他厭惡工作都係比工人攪咁!我湊過真係知囉!只是一歳B,每日流水作業,玩食疴訓,但佢咁投訴個姐夫,真係唔難想像將來係點囉!

利申:支持祖國 反對移民

伯爵府

高達紅色 發表於 18-12-12 12:08
我諗佢所謂湊都係同BB玩,其他厭惡工作都係比工人攪咁!我湊過真係知囉!只是一歳B,每日流水作業,玩食疴 ...

其實你可以同佢慢慢傾
有啲人未係時候做人父母就係咁
俾佢慢慢諗清楚先
你都唔好咁灰心

我仔八歲都仲係要成日湊住佢架
你都要加油

男爵府

SJ6 發表於 18-12-12 12:13
其實你可以同佢慢慢傾
有啲人未係時候做人父母就係咁
俾佢慢慢諗清楚先

阿囝學校成績唔好,同佢傾,佢會諗到叫佢和他溫功課時怎麼爸爸會坐開做自己野?緊係成日都係咁!救命!我同佢溫咁妳又來做甚麼?

伯爵府

高達紅色 發表於 18-12-12 12:30
阿囝學校成績唔好,同佢傾,佢會諗到叫佢和他溫功課時怎麼爸爸會坐開做自己野?緊係成日都係咁!救命!我 ...

唔明!! 即係另一半想你同佢一齊同仔仔溫習?

男爵府

回覆樓主

請補習老師又係,佢話要爸爸親自教先得架喎!總知錯就是我啦!
真係拜托,唔想幫/ 幫唔到就行開啦!説三道四令人討厭

男爵府

SJ6 發表於 18-12-12 12:35
唔明!! 即係另一半想你同佢一齊同仔仔溫習?

係呀!會溫到一半走來拉我一齊溫!試過一次我都怕怕,我諗就算小學有正輔班主任,都唔會一齊教掛

男爵府

回覆樓主

搬番去佢姐孖女到,我諗佢都係諗要全部人一起湊先安樂!同歸於盡!

伯爵府

高達紅色 發表於 18-12-12 12:35
請補習老師又係,佢話要爸爸親自教先得架喎!總知錯就是我啦!
真係拜托,唔想幫/ 幫唔到就行開啦!説三道 ...

咁搞笑?? 咩補習老師唻??

伯爵府

高達紅色 發表於 18-12-12 12:38
係呀!會溫到一半走來拉我一齊溫!試過一次我都怕怕,我諗就算小學有正輔班主任,都唔會一齊教掛
...

會唔會係佢唔識點教小朋友溫書??

伯爵府

高達紅色 發表於 18-12-12 12:41
搬番去佢姐孖女到,我諗佢都係諗要全部人一起湊先安樂!同歸於盡!

咁驚嚇?

男爵府

SJ6 發表於 18-12-12 12:41
咁搞笑?? 咩補習老師唻??

唔係補習老師,係佢話囝成積追唔上係爸爸不努力,只識請補習老師
只是和她傾下我其實心裏面擔心咩,佢只係安慰下我可以了,但結果係踩多腳

伯爵府

高達紅色 發表於 18-12-12 12:50
唔係補習老師,係佢話囝成積追唔上係爸爸不努力,只識請補習老師
只是和她傾下我其實心裏面擔心咩,佢只係 ...

有冇考慮俾仔仔上補習班??

男爵府

SJ6 發表於 18-12-12 12:51
有冇考慮俾仔仔上補習班??

囝本身而家中英各一私補,其實補習不是問題的。我和囝生活都大概知佢程度,只是擔心囝比別人慢

伯爵府

高達紅色 發表於 18-12-12 13:05
囝本身而家中英各一私補,其實補習不是問題的。我和囝生活都大概知佢程度,只是擔心囝比別人慢

...

唔好咁諗
每個小朋友有自己既發展時間
千祈唔好同其他人比較
唔好俾無形壓力小朋友

男爵府

SJ6 發表於 18-12-12 13:11
唔好咁諗
每個小朋友有自己既發展時間
千祈唔好同其他人比較

妳講得很好呀!只係佢仲會同我講佢咁細個時,8-90分係要諗自己點解錯嗰喎!我真係頂佢唔住囉

伯爵府

高達紅色 發表於 18-12-12 13:20
妳講得很好呀!只係佢仲會同我講佢咁細個時,8-90分係要諗自己點解錯嗰喎!我真係頂佢唔住囉
...

仔仔講?? 小朋友係要錯誤中學習
點會自己知錯乜架

男爵府

SJ6 發表於 18-12-12 13:25
仔仔講?? 小朋友係要錯誤中學習
點會自己知錯乜架
...

Sorry 很混亂,是女友講佢自己細個咁!

首頁

尾頁

跳至