0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb夜晚瞓覺時,你地係咪會瞓覺?還是唔瞓,在stand by?

我的bb而家個幾月,晚晚睡覺同老公輪更睇住,驚bb 嘔奶或者其他安全問題,但是好累,好辛苦...所以想睇下大家的情況係點樣,你們點安排照顧?

侯爵府

yfhc 發表於 18-12-12 19:09
bb夜晚瞓覺時,你地係咪會瞓覺?還是唔瞓,在stand by?

我的bb而家個幾月,晚晚睡覺同老公輪更睇住,驚bb ...

佢訓我就訓,你放條毛巾係佢背脊,將佢個身側側地就唔怕嘔奶……我仔由出世到而家就快6個月無試過訓左嘔奶,你咁樣standby 有d多餘

子爵府

開頭我地都好似你地咁,但之後見佢根本唔會嘔奶,就有訓
但個個bb唔同,你bb平時嘔唔嘔架?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

熟睡 既話一般都唔會嘔奶架,最好有墊墊住張床。佢訓既話你地就做番自己既事情得喇,唔需要24小時及到佢實架

別墅

Bb訓左我地即刻訓,如果唔係冇時間休息。基本上如果飲完奶掃好風,bb唔會訓訓下嘔奶。

如果真係唔放心,半夜起一次身望下佢,都已經好足夠。

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

Daisywong313 發表於 18-12-12 20:33
開頭我地都好似你地咁,但之後見佢根本唔會嘔奶,就有訓
但個個bb唔同,你bb平時嘔唔嘔架?
...

有時會嘔,試過睡著左都嘔返出來

複式洋房

Yoyolee1234 發表於 18-12-13 08:42
有D防嘔奶嘅"三角枕"

多謝你話俾我聽,真係唔知喎

複式洋房

Yoyolee1234 發表於 18-12-13 08:41
我都係咁,就算嘔奶,都唔會倒流入鼻孔阻礙呼吸,再唔放心較鬧鐘起身睇吓佢
...

Ok, 等我試試

複式洋房

sfcbb 發表於 18-12-13 04:32
Bb訓左我地即刻訓,如果唔係冇時間休息。基本上如果飲完奶掃好風,bb唔會訓訓下嘔奶。

如果真係唔放心, ...

有時候就掃唔到風,有時即使掃到風都會吐返d出來,所以會有點擔心

複式洋房

freshrose 發表於 18-12-12 19:39
佢訓我就訓,你放條毛巾係佢背脊,將佢個身側側地就唔怕嘔奶……我仔由出世到而家就快6個月無試過訓左嘔奶 ...

有冇分側左邊,還是右邊?

大宅

我BB細個啲的時候都有嘔奶,所以嗰時都有啲擔心,雖然掃哂風,但係郁兩郁都會回少少奶。我就買個墊比佢瞓上去,佢上身斜少少就冇咁易嘔,再等多一陣等佢熟睡了我就瞓覺。再大啲就有改善㗎啦,加油(emoji)

侯爵府

回覆 yfhc 的帖子

無架, 今次左邊, 下次咪右邊, 咁樣仲可以唔駛訓到個頭扁哂tim, 其實bb 訓左回少少奶係正常, 但真係唔會失驚無神嘔奶, 我果時陪月教睇佢半個鐘就夠, 自己就去訓..........其實我睇左佢個半月都無見過佢嘔奶, 我連半個鐘都唔睇, 佢訓就直接訓

複式洋房

venuskobe 發表於 18-12-13 10:49
我BB細個啲的時候都有嘔奶,所以嗰時都有啲擔心,雖然掃哂風,但係郁兩郁都會回少少奶。我就買個墊比佢瞓 ...

你bb果時大約幾大會好d呀?

子爵府

yfhc 發表於 18-12-13 10:23
有時會嘔,試過睡著左都嘔返出來

咁真係要留意下,我有加個斜枕
掃左風,訓斜枕就算嘔都唔會入到鼻

大宅

回覆樓主:

我之前都好似你咁好擔心,瞓得唔好,後來發現有好多唔同款嘅呼吸探測器,我買咗勾喺尿片掂住肚皮嗰款,如果真係touchwood 探測唔到呼吸佢會響的,用咗我自己就瞓得安心啲,唔駛成日起身睇佢

複式洋房

我既擔心同你一樣,我屋企細,bb床要放响廳,所以bb出世後我就做廳長。阿b又會餐餐嘔奶,就算掃到風都嘔
想知道bb幾時會好d?
有無人同我差唔多情况?
bb不在自己房,放廳?
bb餐餐都嘔奶?

大宅

打側BB訓,背後用卷實的毛巾或者買個迷你長枕頭LONG住背脊,甘就算嘔都降低窒息風險~~

大宅

Twinsbabymommy 發表於 18-12-13 17:21
我既擔心同你一樣,我屋企細,bb床要放响廳,所以bb出世後我就做廳長。阿b又會餐餐嘔奶,就算掃到風都嘔
想 ...

我BB都係瞓廳, 我都會瞓廳呀, 有一段時間2個幾月, BB成日嘔奶, 到2星期後就冇呢個情況喇. 佢嘔完又舒服瞓覺喇, 飲完奶抱多15分鐘, 打側瞓, 佢瞓我瞓

首頁

尾頁

跳至