美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前曾經出過post講過自己既做機減肥經驗,但只係出到一半就冇再更新。

今次番黎其實係想同大家分享番我消失既呢段時間,究竟發生左咩事哈哈

就係除左做冷凍溶脂+RF之外,我結果都係跟埋營養師減肥!

可能有睇過我舊POST既人會覺得奇怪,

明明我話自己係d戒唔到口既人,點解依家又會走去乖乖地跟餐單減呢?唔繼續靠做機減?

係講落去之前,我先回顧返我本身個情況同做機既部份比大家聽先:

未開始減肥前既狀況

5磅、血液循環差、脂肪比例/內臟脂肪嚴重超標、水腫、下半身同中央肥胖特別明顯

做冷凍溶脂+RF經歷

我買左4格冷凍溶脂 + 3RF。咁冷凍溶脂主要係減脂肪,RFfor加快排脂既。

因為冷凍溶脂係會直情令脂肪細胞數量少左嘛,

加上可能我成日坐office啦,本身血液循環已經唔太好,

再配合埋RF,就可以加快新陳代謝,排脂速度快d,效果好d又快d見到效果~

咁我揀左肚腩位去做,因為個車軚太勁啦……似有左成5,6個月咁

第一次去做係做冷凍溶脂既!

做之前會先用右邊把尺去度位

而左邊個塊就係等陣for貼係機頭度用既,呢個係大機頭既size黎。

我係做打橫既4格,畫好要做既位,中間有overlap位置,目的係確保唔會miss任何一個位
目標係整走左舊call機肉先。而做個陣,治療師會先放塊凍膜上去我個肚位,然後再加機頭的。

呢個時候,機頭會啜住成舊脂肪去冷凍架!

中間既過程除左feel到凍之外,就係凍

而做機時間都唔會太長,我係邊睇雜誌邊等時間過。

因為我係分左前後兩次做,每次做左右各一格,一轉只需要7個字時間

所以搞掂晒4格既做機就用左1個鐘多d既時間,而個肚位呢刻係處於凍到麻痺既狀態!

為左令岩岩凍死左既脂肪細胞容易d經身體既新陳代謝排走,

個治療師就要做一個好緊要既動作──按摩!!

按摩可以加快脂肪細胞排走架!

按完個治療師會幫我用熱毛巾抹乾淨,再幫我搽返d cream保濕。

雖然個冷凍溶脂已經做完左,但效果唔會即時見到的。

因為要等新陳代謝排走d凍死左既脂肪細胞要時間

所以最明顯效果會係3個月時間後,最尾個張就當係before treatment既對照相啦。

第一次做機完~其實做完既一段時間後,我覺得個肚位係鬆左既,i mean係鬆泡泡個‘鬆’

點解?應該就係因為之前d凍死左既脂肪細胞終於排走左既原故吧~

做埋RF收緊返應該個Shape會出返黎

咁接住落黎就到講RF 啦~

暫時只係做左一次活化循環個隻,餘下落黎既次數我打算跟完營養師後再做埋佢!

係做RF既時候,治療師會一邊用按摩油幫我推一邊用機頭幫我做。

做既過程會feel到熱熱地咁,都幾舒服,大約半個鐘倒就搞掂

呢張就係第一次做完RFafter相,會見到有少少紅,但唔算好西利。

效果方面,我自己就覺得比起上次係瘦左少少囉,個call機位冇咁突。

希望做埋剩下既RF後,個線條會再明顯d

好,回顧完!接住落黎講番最新既update

就係營餐師既部份啦

複式洋房

話說我的起左心肝搵營餐師既原因

其實係因為keep住見到inbody個內臟脂肪數據over150 (即係比正常既超標左2),做左兩次機都冇乜點上落

於是有次我就問起我治療師,究竟內臟脂肪要點減

點知佢好坦白同我講:「做冷凍溶脂只可以幫到你減皮下脂肪,要減內臟脂肪始終都要靠飲食或者做運動啦,你個情況仲要咁誇張,其實點都要戒口啦,冇得避

聽到呢度,我自己番到屋企又再上網睇下d內臟脂肪超標既影響,原來內臟脂肪過多係會好易有心臟病同脂肪肝呢d我愈諗就愈擔心,遲下萬一真係出事,咪睇唔到小朋友長大

一諗到呢個位,知道自己冇得再多多藉口,但的確要減到正常水平好難,所以我都想搵個人好好咁督促住自己既飲食 (c6? 旨意佢算吧啦)

而我又曾經聽治療師提過,佢地有另一個brandVigene有營養師服務,所以我就搵左佢地幫手。

第一次見營餐師,佢要我做inbody同填左兩份超級詳細既評估表,都成6頁紙

咁寫完加咨詢完,佢都大約清楚我既情況,就開左個有助肝臟排毒既減肥plan比我啦一個月既Detoxtreatment

當中有27日就要跟餐單同食supplement,另外仲會有連續3日既斷食日for清腸胃!

個下聽到要斷食,心諗咪餓鬼死?!好彩佢話個幾日可以飲湯水,而且會加重supplement份量,一定夠頂全日咁話喎(希望真係啦…)

至於supplement方面,即係點?其實呢樣同之前我跟米施洛好唔同,因為米施洛係冇supplement呢樣野的

我問營餐師,咁究竟d supplement係有咩用?原來除左一般必需既營養外,主要就係用黎排毒!

佢話以我肝比較差,同長期夜訓又少飲水既case黎計,身體積積埋埋都已經好多毒,而毒素係要靠脂肪去儲存(呢樣真係佢唔講唔知!)

所以食supplement可以幫我將d毒素排走咁話,令減肥效果事半功倍喎!

聽係咁聽啦,但實際效果真係要試過先知~

拎左呢堆野番屋企後,就冇得番轉頭 真係要開始跟餐單啦!

遲d會番黎更新,未完,待續

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

加油呀jm!!支持你!!
要踏出第一步去節食真係唔易,要堅持落去呀!!
當係為左自己為左仔女都好!! 身體健康最緊要!!

大宅

呢間野所有營養師都要跑數,樓主遇著個大學畢業都好D,我聽過有些只是求求其讀左張cert 都入到去做

大宅

介意share一下個餐單嗎?
係咪真係要食咁多supplement架? supplement幾錢呀?
我都想減內臟脂肪,thx

別墅

JM 我覺得你隔離第1次療程張相已經見到d成績
個肚腩好似真係細左 等睇你最後result

子爵府

2019勳章 醒目開學勳章

我想旅行 發表於 18-12-12 20:58
話說我的起左心肝搵營餐師既原因…其實係因為keep住見到inbody個內臟脂肪數據over150 (即係比正常既超標左2 ...

呢間都好貴下

大宅

2019勳章

回覆樓主

揾營養師嘅話我覺得呢間麻麻
佢似sell plan sell product 多過真係營養師

大宅

做機加見營養師呢個組合好似幾work咁!想知駛唔駛做得好密?join左幾錢?

Yannie豬MaMa    發表於 19-4-2 00:54

複式洋房

fanyi02211990 發表於 18-12-31 20:35
介意share一下個餐單嗎?
係咪真係要食咁多supplement架? supplement幾錢呀?
我都想減內臟脂肪,thx ...

早:2隻恰蛋 (無蛋黃)
午:1.5-2份雞胸肉/豬扒 (可加鹽、胡椒粉、豉油)
晚:1.5份雞胸肉/豬扒
全日:瓜菇菜任食

不過我以前食過類似呢d餐都唔work,好餓
今次佢講明搭埋supplement食又幾好

複式洋房

可營媽媽 發表於 19-1-15 12:45
做機加見營養師呢個組合好似幾work咁!想知駛唔駛做得好密?join左幾錢?
...

做機既話,單買一格冷凍溶脂6600蚊,買得多會有折
我買左4格冷凍溶脂有7折 + 3次RF就2萬蚊囉~
冷凍溶脂好在效果持久,做一次就減到22%脂肪細胞,唔使keep住做架

營養師我就每星期見一次,單買一個月8千幾蚊 (但好似話買得愈耐就愈平)
個價錢係包見營養師、supplement、餐單同度inbody既~

複式洋房

licarol 發表於 19-1-15 01:02
呢間都好貴下

同意營養師個度單買一個月的確有點貴但好似話買3個月以上會平d
然後用EPS比錢又會再有折咁折折埋埋應該會抵做d
不過我都係諗住試左一個月先,真係有效果先再決定續唔續長d

至於做機個度,RF既價錢還好啦,我覺得合理。
係冷凍溶脂貴少少囉不過問過通常每個位只係做2-3次已經夠,算係永久性減脂~
咁我做之前都認真諗過,覺得都值得做既~
始終少數怕長計唔駛keep住做既話,圍番條數應該都差唔多

複式洋房

lenareina 發表於 19-1-15 01:25
揾營養師嘅話我覺得呢間麻麻
佢似sell plan sell product 多過真係營養師

咁我暫時又未有呢個感覺
product佢都冇特別sell我呀,我諗係因為個plan本身已經包埋\
btw講咩都假,效果大於一切 最緊要都係睇最後有冇效果
等我黎緊既更新啦

子爵府

2019勳章 醒目開學勳章

我想旅行 發表於 19-1-16 17:39
同意營養師個度單買一個月的確有點貴但好似話買3個月以上會平d
然後用EPS比錢又會再有折:surpri ...

我內臟脂肪都好高,所以我有去問過

複式洋房

archerbears 發表於 18-12-31 01:25
呢間野所有營養師都要跑數,樓主遇著個大學畢業都好D,我聽過有些只是求求其讀左張cert 都入到去做 ...

咁又唔知喎,我果個治療師就有大學畢業
不過我自己覺得佢都好專業,又好解釋到我點解難減肥
仲講左好多我以前減肥既謬誤!次次見完都覺得學到野架

複式洋房

licarol 發表於 19-1-16 22:34
我內臟脂肪都好高,所以我有去問過

你內臟脂肪幾高呀係?都係超標嗎?有冇我咁高?

大宅

我想旅行 發表於 18-12-12 20:58
之前曾經出過post講過自己既做機減肥經驗,但只係出到一半就冇再更新。今次番黎其實係想同大家分享番我消失 ...

總共大約要幾錢?

複式洋房

hummingbirdy 發表於 19-1-25 09:39
總共大約要幾錢?

我係#11答左啦, 黎緊呢幾日會更新營養師進度, 等我

複式洋房

好!又係時候講下我跟營養師到底跟成點啦~

咁當然,跟得營養師,就梗係要跟餐單架啦。我呢段時間都好乖,每日都有自己煮3餐!

一起身同臨訓前,各食兩粒益生菌~

早餐 (2隻蛋白, 瓜菇菜任食) 雖然食既份量比較少,但supplement既沖劑份量係最多既!

午餐同晚餐食既份量差唔多,而supplement既份量就適中,只係丸比較多dd。

午餐 (1.5-2份雞胸肉/豬扒, 瓜菇菜任食):

晚餐 (1.5份雞胸肉/豬扒, 瓜菇菜任食):

望落看似係白恰,其實我有落鹽/胡椒粉調味既
你問我會唔會好口寡,我覺得還好啦,可能係因為知道只係要跟一個月,唔算話好耐,
再加上見到自己內臟脂肪真係明顯有跌到!所以戒口既意志就燒到好旺hum hum聲,哈哈
同埋我都會係揀食物上,花多少少錢去買靚少少/有味d既野~
例如我會買車厘茄/西蘭花/秋葵/粟米芯,會去惠康買六七十蚊盒個d冰鮮有機雞胸 (發覺貴價肉d肉真係唔同d,就算咩調味都唔落,本身已經好甜!),
甚至會去街市買冰菜 (好味+去水腫效果超好!推介推介!但要撞手神搵下,唔係成日有)

咁除左跟正常餐單,我咪有講過話仲有幾日係要斷食gei~
事前我以為真係會餓鬼死,但點知真係到斷食個陣,原來冇想像中既難捱!
因為全日既supplement份量係平時既幾倍 (尤其係朝早,食完supplement已經勁飽),
再加上中間仲多左份tea time既supplement要食,所以真係完全唔會覺得餓。
不過唔餓既前堤,當然係我都唔會比自己有太多既郁動啦 盡量避免能量消耗嘛

結果就係咁,聽聽話話跟左一個月,成績見到啦!!
就係內臟脂肪跌!皮下脂肪跌!磅數都減左唔少呀呀呀!!!!!

內臟脂肪:151.0 -> 131.9 (跌左19格!!)
皮下脂肪:28.9kg -> 25.5kg (跌左7.5磅!!)
磅數:70kg -> 66kg (跌左8.8磅!!)

同時,腰圍同臀圍都有大變化!
腰圍:90cm -> 85.5cm (減左4.5cm!!)
臀圍:109cm -> 104.5cm (減左4.5cm!!)

雖然同標準尚有段距離,但只係一個月就咁樣,已經勁勁勁開心啦!

見到肚側兩邊由當初向外凸,變到依家向內凹!終於出返少少條腰線~~
咁條腰明顯地瘦左,我相信多多少少都同冷凍溶脂有d關係 (始終跟餐單係全身瘦,唔會局部瘦得咁覺眼,仲要係肚腩呢d難減位)

同埋,經過呢一個月既調整飲食+喪飲水下(由以前唔鍾意飲水,變到依家一日要自己飲3L)

連帶去廁所順左,水腫消左,同全身皮膚都明顯地好左,仲滑左好多添!!

呢樣真係bonus黎!甚至跟左我咁多年既腳龜裂都消失埋
(可惜呢part之前冇影過相黎做對照,因為冇預計過會有咁既效果呢)

所以大家記得要不時飲水、飲水同飲水呀!!(重要既野講3次!!!)

哈哈,咁今次分享完營養師,黎緊又到講返RF (仲有2),做完再返黎update大家啦~

同埋,經過呢一個月既調整飲食+喪飲水下(由以前唔鍾意飲水,變到依家一日要自己飲3L!),連帶去廁所順左,水腫消左,同全身皮膚都明顯地好左,仲滑左好多添!!^^
呢樣真係bonus黎!甚至跟左我咁多年既腳龜裂都消失埋 (可惜呢part之前冇影過相黎做對照,因為冇預計過會有咁既效果呢)
所以大家記得要不時飲水、飲水同飲水呀!!(重要既野講3次!!!)

哈哈,咁今次分享完營養師,黎緊又到講返RF啦 (仲有2次),做完再返黎update大家啦~

公爵府

我想旅行 發表於 19-4-2 00:35
好!又係時候講下我跟營養師到底跟成點啦~

咁當然,跟得營養師,就梗係要跟餐單架啦。我呢段時間都好乖, ...

3L 水

係清水定湯水、茶都計?

另外內臟脂肪係百幾?
因為我都度過
但個scale 無咁大
個位數
話去到10以上已好誇張

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊