時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

Mm233 發表於 18-12-13 20:05
中國人崇拜當權者,覺得當權者做咩都支持就係愛國既表現,只要受害者唔係自己同自己家人。

漢武帝開始獨尊儒術, 就是穩定國家。現在就是搞愛國主義一樣

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

ian723 發表於 18-12-13 20:54
報導咗乜呢 ?

護照問題真係要咁大陣仗嗎 ?
你講呢句就知你根本無留意過單新聞...無睇唔緊要,唔好又唔睇報紙又要評論好唔好

唉 都唔知 自己google 孟晚舟 華為 skycom 下啦

侯爵府

Mm233 發表於 18-12-14 12:28
你講呢句就知你根本無留意過單新聞...無睇唔緊要,唔好又唔睇報紙又要評論好唔好

唉 都唔知 自己goo ...

原來你有睇新聞架?咁你一定知制栽依朗係美國既事,聯合國無同意!

男爵府

woodpecker 發表於 18-12-13 21:28
而家西方傳媒做新聞話中國捉咗三百萬(!!!!!) 新疆人,囚禁喺集中營接受再教育。

想令世界各地回教徒仇恨中 ...
又係收美國錢?佢d相有得作?你自己去睇d相點可能做假

你地成班人愛國情操就係如此?中國政府做任何踐踏中國人既事 唔係外國老屈就係受害者唔抵可憐

你地既愛國係愛政府定係愛國家人民,我只希望你可以睡覺前反思一下咩為之愛國,其他唔講咁多了

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

又有中國人被捕?
https://cn.nytimes.com/opinion/2 ... sing-china/zh-hant/

據紐約時報報導:盧廣和他的妻子徐小莉以及他們的兒子麥可一起住在紐約,他們是美國永久居民。

雖然,國藉唔係事件重點。但唔知盧先生介唔介意“被”中國人?

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Mm233 發表於 18-12-14 12:37

你地成班人愛國情操就係如此?中國政府做任何踐踏中國 ...
不用睡前諗~而家都可以答你。愛自己國家同愛自己人民,係無衝突的。愛國家唔代表愛她的所有;愛人民亦唔代表愛所以人。

新疆時有街上亂斬民眾的恐襲時件,大陸不時在新疆有大規模的反恐行動。而盧先生當中有冇涉及同敏感人士的接觸,大家都唔知吧!(包括你)

我就唔肯定~盧先生係未一個值得我去愛的人了!

珍珠宮

2019新春慶豚圓

自己睇

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

2019新春慶豚圓

離地新聞發神經 扭曲新疆再教育營問題 踢爆散播謊言歪論 |芒向編輯部

講得好客觀,批評共產黨之餘,理性分析新疆再教育營嘅新聞真偽。

...........................
你憎恨中國ok,但係唔好咁盲目,凡事諗吓合唔合情利先!

強力部門釘書健,3本特區護照事件,起高鐵係方便解放軍嚟香港,唔通指出呢d指控唔合理就係盲目愛國?

另外,唔好咁天真,以為外國就代表正義,好關心中國人至得㗎,佢地對中國嘅指控一定係事實?

補充內容 (18-12-14 19:04):
Youtube search: 離地新聞發神經 扭曲新疆再教育營問題 踢爆散播謊言歪論

珍珠宮

2019新春慶豚圓

自己睇

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aeanews/20181214/bkn-20181214150000510-1214_00912_001.html

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

手無寸鐵學生???https://youtu.be/ZQfOfIAexzw
https://youtu.be/KSkZ3yEFQsw
暴徒圍毆市民 https://www.youtube.com/watch?v=X-rqpvHzk48
過百暴徒圍毆4個警察 https://www.youtube.com/watch?v=xJRszru0jYU

侯爵府

2019新春慶豚圓

mln 發表於 18-12-13 23:52
我只能說同情他,也同情樓主的一片熱愛人權之心。 但是我們也要明白中國人口眾多, 凡事見不滿, 覺得不合心 ...

同意! 就算點都好,我地都係慢慢將佢改變,唔可以亂,改變過程中仲有好多問題要處理。
一間大公司,要改變任何嘢都好慢,越大嘅機構就越慢,何況一個國家。近20年已經改善咗好多,D人係咪為咗一己之私,想扮偉人,就想一下次搞亂佢。
某D人只係睇到一點,實際上成個問題係大到不得了,好似香港一個咁細嘅地方,有班人收錢搞事,已經搞到社會撕裂,班暴民又打遊客,又打警察。
當一個咁大嘅國家,到時點算,想搞到出動軍隊,血流成河?
到時其他卑鄙嘅所謂民主大國,又有借口圍堵中國,瓜分我地嘅資源,簽埋D不平等條約,唔通果班人就係想咁?

男爵府

拎幅九唔搭八既相做乜野 用日本記者影雪來證明你既中國同胞被中國政府拘捕係合理

咁我用你呢張相來解釋中國同tvb傳媒妖魔化美加捉太子女一事你應該都接受啦

我之前以為可以同你講下道理。原來都係咁..咁無野好講,我只希望世上少你呢種人。

美加有證據又合法地捉人又准保釋你就鬧得咁用力。中國人係中國被警察捉左5個星期都唔公報,咩原因都唔知連家人都唔俾見你就搏晒命搵d風馬牛不相及既相去幫警察解畫?

你既良心真係無小小唔舒服?你唔駛答我,我都唔會再回你,希望你係鬧完之後靜靜下諗下。

禁止訪問

2019新春慶豚圓

珍珠宮

2019新春慶豚圓

牛子 發表於 18-12-15 15:15
美加有證據又合法地捉人XDDDDD

佢偏見造成盲目。

又係佢唔信照片可以做假嘅,俾d例子佢睇佢就話唔明我post d相有乜用意。

我原post都講左,如果個被拉嘅攝影師係揭露事實就ok, 但係如果佢係另有目的,影d做假相去同西方傳媒做媒,屈中國我就唔幫佢啦。

事實我地而家未知,就屈我唔鬧中共亂捉人,問題係我唔知詳細內情。佢可能係被冤枉,亦可能真係做d危害國家安全嘅嘢。

如果做假相令全世界回教徒仇恨中國,搞到果d 海外恐怖分子要喺中國發動恐怖襲擊,你估佢地去大陸搞定嚟香港搞容易d呢?d人唔認係中國人,但係外國人覺得搞香港=搞中國㗎。

喺知詳情前,我唔會支持或反對拉呢個攝影師。

禁止訪問

2019新春慶豚圓

大宅

2019新春慶豚圓

請講吓你認為咩為之愛國

大宅

2019新春慶豚圓

mrsir 發表於 18-12-14 09:45
漢武帝開始獨尊儒術, 就是穩定國家。現在就是搞愛國主義一樣

尋你的答案
1/ 儒學 (術) 與穩定國家嘅關係
2/ 邊一個國家沒有搞愛國主義

大宅

2019新春慶豚圓

wasabikingdom 發表於 18-12-27 18:18
尋你的答案
1/ 儒學 (術) 與穩定國家嘅關係
2/ 邊一個國家沒有搞愛國主義

外儒內法, 叫人民講道德論理, 君君臣臣父父子子。對外就打外族。人家搞愛國主義, 但不會要人民只要信, 不要問。所以子女就愛他國, 叫人地愛國。

大宅

2019新春慶豚圓

mrsir 發表於 18-12-28 08:46
外儒內法, 叫人民講道德論理, 君君臣臣父父子子。對外就打外族。人家搞愛國主義, 但不會要人民只要信, ...

請舉實例

大宅

2019新春慶豚圓

wasabikingdom 發表於 19-1-1 23:38
請舉實例

外儒内法是一种中国从汉代到清代长时间内国家政权实行的一系列国家政策的内在指导思想。即表面上推崇儒家思想,但是实际操作上也依赖法家的思想,往往是儒法结合、儒法互济。政治事功与伦理劝导,是历代统治者稳固其统治的两大核心手段,也是构成外儒内法这一中华文化的重要成因。一般而言,儒学重仁政,讲究以伦理劝导实施统治,而法家讲法制,重在政治事功。但这两种思想在汉代时即彼此糅杂,形成了互补的统治术。

首頁

尾頁

跳至