自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

stopBB 發表於 18-12-12 23:22
總之離婚後唔洗靠佢過活啦

你意思係離婚後可以靠自己養掂個仔同自己?

我朋友佢父母當年離婚,官判咗佢阿爸每月俾幾多譫養費,但佢老豆走數,一蚊都唔俾,你去單親版睇下,耐唔時都有人講俾人走數。

如果離婚,前夫再無負任俾地方你住。所以,要計劃清楚。

而小朋友,如果平時你自己照顧開而小朋友又係親近你多d, 應該好大機會判俾你,但有經濟考慮。

珍珠宮

stopBB 發表於 18-12-12 23:28
離婚後還可以一齊住,直至我申請到公屋為止

你真係諗錯隔離 屋係佢亞媽,離婚後,你當然要搬出啦!

子爵府

回覆樓主:

其實想問咩原因離婚呢?

子爵府

Poyau 發表於 18-12-13 00:52
公務員俾贍養費 政府會扣應該收到

唔好意思,我想問係唔係真,一陣講錯左就害左小朋友,樓主講明冇錢冇地方住的

大宅

回覆樓主:

我都係單媽,可能我講野會唔啱聽,希望唔好介意。男人諾言聽下就算,佢呢頭可能為求你肯離,會話照俾屋你住,照家用咁俾贍養費你湊,但簽時一定唔會落低或會期限,到時佢媽得閒單打下,你忍唔住既,一樣可以趕你走。至於贍養費,佢可以幾期唔俾,等你一追再追先俾。至於照顧,嬤嬤都可以係照顧者 唔一定要你。另外,贍養費係判左離婚後先會有,未判前可以唔俾。

子爵府

回覆樓主:

冇錢無屋搞咗離婚先嚟諗呢?
你有無諗清問楚先去離婚?
咁大個人咁好兒戲喎
小朋友或者跟爸爸爺爺嫲嫲更好
起碼基本有食有住先

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

你諗住靠贍養費生活養兒,
男人遷出讓公屋比你

侯爵府

2024年龍年勳章

stopBB 發表於 18-12-12 23:26
我冇錢架,冇收入靠佢家用的,也沒有地方住

甘你又話唔使靠佢, 一時一樣

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我識得個朋友,
離婚超過20年,
當時對仔女判了給我朋友,
男的承諾每月給一筆贍養费(我忘了幾錢),
但個男的當然斗零都沒給過,
又告過個男的幾次,
次次都係要個男即付贍養费,
但最终都沒俾到,
好在女的有家人幫忙,
自己出去找野做養起2個細路,
如你沒這條件就不要爭,
真係唔係你想像咁完美的

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

冇太多意見。 不過佢係公務員,要追佢膳養費、生活費就相對容易
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

先攞個仔
然後順理成章攞埋間屋
樓主你如意算盤打得好響下
話唔使佢照顧但又真係睇唔到你憑咩
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

為乜離婚?

子爵府

回覆樓主:

反而覺得你搬出去先,等自己有屋有錢,先搞離婚,接個仔走,可能到時個仔都18歲……
你預左佢地會單打獨鬥,係咁講你壞話,等你個仔憎你。

瑪瑙宮

大廚勳章

lingfu 發表於 18-12-13 08:30
先攞個仔
然後順理成章攞埋間屋
樓主你如意算盤打得好響下

肯定唔得啦。。。人哋個阿媽住邊啊?如果個戶主係奶奶。。唔通你離婚雀巢溝佔?

佢前晚話諗住離婚後仲一齊住。。。跟住自己又話可能單親兩個人申請公屋掛。。。佢諗到好美滿話俾佢着到申請到公屋先走。。。人哋點解要咁做呢都行到離婚呢步。。如果同奶奶本身關係唔好日日單打三個人困獸鬥都幾痛苦。。

離婚好現實冇能力係冇say。。。係公務員最多咪攞到贍養費但係嗰舊所謂贍養費捉唔足夠你出去外邊租屋住呢?憑咩咁口響離婚後唔使靠個男人?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

或者我補充多一點資料:雖然99系戶主,但我地一直冇同住,出世後仔係我全力湊,冇任何人幫手。我有些存款,佢零存款。我有一份兼職,主要系電腦工作,每完成一個交易我就有一份佣金,不過這工作沒有合約,是朋友的公司出現金嘅,c6唔知哩件事,亦都唔知我有幾多存款。我所講嘅離婚後唔洗靠佢嘅意思係,即使佢唔比我住唔比錢我洗我都可以過活(可以租屋)不過佢可以比我繼續住係間屋直至等申請新公屋我點解唔繼續住落去呢?不過唔知佢公務員可否咁賴賬唔比贍養費。再唔係實在唔(emoji)申請綜援可否有(emoji)一掙?

子爵府

你又話鐘意清清楚楚,但離婚後又要同住咪聲大大冇貨賣啦!講就兇狠,做就.....

翡翠宮

只要經濟上你完全唔洗靠佢
咁你想幾時離都得
小朋友你照顧開; 多數跟媽媽

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

stopBB 發表於 18-12-12 23:22
總之離婚後唔洗靠佢過活啦

平心靜氣諗解決方法
我系過來人 衝動有情緒吾會解決到問題
既然要行到離婚呢步 相信你亦諗清楚
我們只能在離婚問題上
張對身邊人傷害減到最底

水晶宮

stopBB 發表於 18-12-13 08:47
或者我補充多一點資料:雖然99系戶主,但我地一直冇同住,出世後仔係我全力湊,冇任何人幫手。我有些存款, ...

都忍左咁多年,點解而家提出離婚?
既然有本錢離,即入紙,出去租屋,官實判你,但膳養費好多俾俾下唔俾

水晶宮

行唔通的,你唔滿意佢冇溝通定出面有女人?

首頁
12345...7

尾頁

跳至