自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

stopBB 發表於 18-12-13 08:47
或者我補充多一點資料:雖然99系戶主,但我地一直冇同住,出世後仔係我全力湊,冇任何人幫手。我有些存款, ...

如意算盤都打響左,有幾頭痕

珍珠宮

回覆樓主:

襯後生決定左既去馬啦

珍珠宮

或者我補充多一點資料:雖然99系戶主,但我地一直冇同住,出世後仔係我全力湊,冇任何人幫手。我有些存款, ...

離婚後佢冇責任俾錢你,佢有責任養仔。
依家佢有穩定收入、居所、條件撫養個仔,你冇。
公屋屋主係99,佢本來應該回來住,你有冇名?冇名冇權住。
細路唔一定要跟媽媽,最緊要邊個能俾佢安穩環境成長。

瑪瑙宮

大廚勳章

既然講到自己都有實力。。。之前又話冇錢無住。。。即刻入紙申請離婚唔好理佢攞唔攞到贍養費。。。驚咩喎。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

stopBB 發表於 18-12-12 23:22
總之離婚後唔洗靠佢過活啦

你靠佢住及贍養費即係靠佳佢,離婚後大把唔比贍養費case, 到時你也奈他唔何!如你堅決要離婚,你要有心理準備自食其力及放棄養育權。不然,你要盡量先忍讓,到你真係有自立能力才離婚!

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

真心唔明,離左婚仲一齊住,同唔離婚分別有幾大
鍾意清清楚楚就更加應該搬走,離左婚都無哂關係仲住埋一齊係唔清唔楚
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

睇唔出頭痕係邊喎...
幾年無感情分房訓都養你咁耐, 離婚之後都係一樣模式, 有乜野要諗呢?

珍珠宮

newspaperhang 發表於 18-12-13 09:05
鍾意清清楚楚就更加應該搬走,離左婚都無哂關係仲 ...

算啦⋯佢離晒地。

如果「離婚」呢個動作唔會俾到個活得更好更自在既機會佢,咁「清清楚楚」既價值係邊度呢?

男爵府

newspaperhang 發表於 18-12-13 09:05
鍾意清清楚楚就更加應該搬走,離左婚都無哂關係仲 ...

我都唔明樓主做緊乜睇到我一頭冒水

大宅

mei524 發表於 18-12-13 08:24
我識得個朋友,
離婚超過20年,
當時對仔女判了給我朋友,

呢d 男人超賤,自己仔女都可以唔理,枉為人。 我係對仔女,大過如果個男既有咩事,唔駛旨意我去探佢,因為呢d 人只係付出左條精蟲出黎。

男爵府

如果決定離婚唔會再一齊住囉

珊瑚宮

2024年龍年勳章

既然你自己都搞得掂,咁仲有咩煩呢

珍珠宮

回覆樓主:

通常判比媽咪,尤其你一向全職湊

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

stopBB 發表於 18-12-12 23:28
離婚後還可以一齊住,直至我申請到公屋為止

佢要爭小朋友就唔離住喇
你係全職媽媽喎

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 stopBB 的帖子

佢系公務甘膳養你不用擔心!但你甘既情況申请公屋 仲話同佢住就吾知。
你等官批判仲好

伯爵府

回覆樓主

樓上好多人講錯哂,樓主唔洗理。不過你最好搵社工/機構幫你,如風雨同路人,了解多d離婚既影響同考慮。

官唔係睇邊個有錢就判俾邊個,係睇小朋友跟邊個最好,對小朋友影響最細。

你個仔一直由你照顧,好大機會會判被你,而ex要俾錢養仔。佢係公務員更好,因為會由佢薪金直接扣起膳養費。

不過,樓主有冇信心一個人可以撐起成個家,好好照顧阿仔?都係果句,搵專業人士幫你啦

珍珠宮

你有冇發覺你自己講野好矛盾?
既然唔駛靠個男人生活, 你覺得個官點解會判膽養費比你?
現金出糧即係無證明, 咁你又點有實力去令個官判個仔比你(純粹財政上)?
仲有, 邊個話膽養費一定係男方比女方?

我諗起前排有個離婚post, 女方同樣係FTM, 擔心分唔到層樓,
但後來自爆, 原來自己本身亦有一層物業,
JM提醒佢, 婚後物業都可以平分/按比例分,
佢大叫, 分女方資產咪好唔公平囉,
分男方資產就大條道理, 分女方資產就唔平公?
呢個世界邊有得公就我贏, 字就你輸,

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

睇嚟,大家為樓主擔心……又多餘了。

男爵府

stopBB 發表於 18-12-12 23:28
離婚後還可以一齊住,直至我申請到公屋為止

申請期間起碼三五七八年,其間你肯定佢肯一直比錢,一直比屋你住,一直單身唔帶女朋友返屋企訓?
以我理解係離婚=分開住,至少要有地方住,有能力養到自己及細路,否則真係要認真考慮,當然視乎情況。

男爵府

回覆 stopBB 的帖子

我記得公司有個同事,出糧公司會扣起法庭要求嘅一部份,直接轉賬俾佢前妻。
公務員唔俾仲易trace,你研究吓

首頁
23456...7

尾頁

跳至