心聲留言

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

珍珠宮

回覆樓主:

早晨

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

已刪除用户

已刪除用户

珍珠宮

叮妹 發表於 19-1-20 12:11
我訓晏左,本來十點去吾知醒

瞓得都好嘅,下星期再去囉!
今日我老公同仔去做義工,新年前探下獨居長者,送福袋。
我以前都會去,但暫時唔得

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

已刪除用户

珍珠宮

小傑媽媽 發表於 19-1-20 12:22
好有意義呀

老人家好簡單,有人睇下佢哋就已經好開心,佢哋怕被社會遺忘,知道有人仍然關注佢哋,佢哋已經滿足。
順便會睇睇老人家有無特別需要,有需要會幫佢哋轉介房署社署跟進。

珍珠宮

叮妹 發表於 19-1-20 12:26
有心人

社會大家都有份嘅!
我哋嗰代講獅子山下的精神嘛

已刪除用户

珍珠宮

叮妹 發表於 19-1-20 12:35
我去過博愛老人院做義工两次冇去了,因冇乜耐性对老人家,而果兩次去系佢地打麻雀我地邦佢叠牌
...

我哋做獨居屋村嗰啲case, 一個人或兩夫婦住,早十幾廿年前我哋係主力做家居油油清潔,但現在好多機構做,佢哋嘅家居環境已比以前好咗好多,所以現在主要做探訪,或同佢哋行街飲茶,當然如果佢哋需要家居服務仍然會安排。

男爵府

sambebe 發表於 19-1-19 23:58
我PM你吧

好吖,謝謝

男爵府

回覆樓主:

婚前,時間多,有同男朋友一齊做義工,主要係幫助兒童,例如,去醫院探佢哋同節日報置,或到園舍陪佢哋玩,但人大了,覺得老人家先係最容易俾人遺忘的一群,睇了咁多有人心, 真係唔可以再畀藉口自己, 多d 參與老人義工活動

大宅

wan_sosin 發表於 19-1-20 12:52
我哋做獨居屋村嗰啲case, 一個人或兩夫婦住,早十幾廿年前我哋係主力做家居油油清潔,但現在好多機構做, ...

好有意義喎
:-D :-?

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

jwy2 發表於 19-1-20 16:17
婚前,時間多,有同男朋友一齊做義工,主要係幫助兒童,例如,去醫院探佢哋同節日報置,或到園舍陪佢哋玩, ...

可以有能力去付出是種福氣!

我以前會去捐血,現在接受輸血。
以前去探訪長者,也帶過重度智障人士去玩。
我之前在醫院渡過聖誕新年,有不同團體來醫院報佳音,送小禮物。農曆新年時,我病床邊貼了個人家送來的福字,之後我要轉醫院,護士叫我帶埋個福字走,我答佢話要貼係心口成個超人咁樣
少少的事情,對於一些生命中擁有不多的人來講,都已經是一種溫暖。

莫以善少而不為!做義工又好,平常見到身邊有人有需要而幫個小忙都好。都一樣使心靈富足。
聖經講,滋潤人的必得滋潤。

男爵府

熱血金章

濼濼媽 發表於 19-1-19 21:54
Hi bob

我近排都成日肩頸膊手都痛,可能我返工長期對住電腦我,想請教你做什麼運動可以減輕痛,謝謝

Hi~~濼濼媽,妳好!

以下是一個物理治療師教導的強化肩頸膊的肌肉運動:先企直(或坐直),放鬆膊頭,眼望前方,然後鎖緊肩胛骨,下巴盡量貼近自己身體,這時你會感到肩胛和頸後部肌肉會拉緊,hold住10-15秒;然後慢慢以水平方向將下巴和頸部向前伸,就像雞頭的移動方法,再hold住10-15秒,然後重覆向後將下巴貼近自己的身體。這套動作會幫助肩頸膊,尤其是頸部的肌肉,以緩減頸椎退化的速度。

另外網上都有好多教導如何做肩頸膊的伸展、強化肌肉和舒緩痛楚的運動,妳可打「肩頸膊運動」參考一下。

希望可以幫到妳喇!

男爵府

熱血金章

我都話好多人都好有心㗎喇!呢度嘅媽媽好有愛啊!有愛的人好事自然來!

男爵府

wan_sosin 發表於 19-1-20 18:09

可以有能力去付出是種福氣!

好欣賞你 我女細時,我專登買了一系列的感恩書比佢睇,因為我覺得懂得感恩的人才是最幸福。

首頁

尾頁

跳至