產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

32週bb大咗3禮拜 臍帶繞頸一圈 未調頭.頭仔就9.11cm 醫生話頭仔大好難調到 多數要開刀 但要去到36週都未調先可以出醫生紙去醫院約期開刀.想問如果36週之前bb調咗頭 但頭仔size過咗10cm 政府是否會俾開刀?好驚頭仔太大又無得開刀 去到政府食全餐 麻煩有經驗或者知道既話聲我知 等我個心有啲準備都好

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆 廷廷@ 的帖子

如果淨係頭大,政府都係要你試咗生先,唔會開刀住

我個朋友個仔都係頭大同重,都要佢試生咗先,最後都係生唔到先緊急開刀

複式洋房

2019勳章

HOPEFORBB 發表於 18-12-13 19:26
回覆 廷廷@ 的帖子

如果淨係頭大,政府都係要你試咗生先,唔會開刀住

咁即係調咗頭我好大機會全餐

2019新春慶豚圓

回覆 廷廷@ 的帖子

Hi 廷廷@ ,醫生會因應BB大細、位置、落盤情況、媽媽同BB嘅身體狀況黎選擇邊種方式分娩,下次產檢時,媽媽可以先向醫生講出您嘅意願,政府醫院一般會評估媽媽順產成功率,醫生決定是否需要開刀,順產雖然要面對陣痛到BB出生的痛楚,但媽媽唔會留下疤痕,傷口容易處理,一般身體復原較快,值得媽媽嘗試。媽媽下次幾時查檢呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

2019勳章

[email protected] 發表於 18-12-20 13:11
回覆 廷廷@ 的帖子

Hi 廷廷@ ,醫生會因應BB大細、位置、落盤情況、媽媽同BB嘅身體狀況黎選擇邊種方式分 ...

聽日健康院檢查 目前33+2週 擔心bb頭仔太大生唔到又要開刀

2019新春慶豚圓

廷廷@ 發表於 18-12-20 17:11
聽日健康院檢查 目前33+2週 擔心bb頭仔太大生唔到又要開刀

通常醫生會根據媽媽整體狀況,比較少只因為一個因素而決定分娩方法,健康院醫護人員點講呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

2019勳章

[email protected] 發表於 18-12-21 14:38
通常醫生會根據媽媽整體狀況,比較少只因為一個因素而決定分娩方法,健康院醫護人員點講呀?

...

頭仔大太多 都係未調頭 要轉介我下個禮拜返醫院再睇過

複式洋房

2019勳章

回覆樓主:

當時我都係喺私家產檢發現未調頭,問醫生可唔可以寫紙叫政府幫我開刀,佢寫完紙之後拎去醫院,但當時我個肚係有小小唔舒服,但應該唔係陣痛 因為姑娘用機check唔到我痛,不過好彩地隔2日醫院照幫我開刀了。

2019新春慶豚圓

廷廷@ 發表於 18-12-20 17:11

通常BB係36週前通常都有足夠空間/機會調頭,明白您嘅心情呀~ 媽媽放鬆啲,懷孕後期體重維持每星期重唔多過0.5kg (1.1 磅),每曰維持適量體能運動,對管理體重和睡眠質素都有幫助。加油

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊