懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

16 週 返左工三個月左右,開頭因為morning sickness 前前後後請左總共三日病假,其他日子頂到都儘量死頂。政府產檢都儘量就到我係無野做既下午先去。
今日負責處理病假既同事一早打黎(今日早上產檢,下午計劃返公司的),懶係關心既語氣,跟住係度話我係咪好唔舒服,不如叫醫生寫一個禮拜假,好過逐日請。跟住一輪嘴話我都係為你好啊點點點,食x 啦!!!我話我唔係高危產婦,只係有時嘔到/暈到出唔到門口我先請,唔係咩長期病。醫生唔會無啦啦寫一星期假比我。跟住佢仲一輪嘴係度話我請得太多假啊。。。
嬲到我!!!!連我老細都非常明白事理叫我好好休息!工作上既野唔趕!呢條xx 係度嘈乜野!嬲到我今日決定唔返公司!返家養胎

大宅

有時係老細唔想做醜人,叫個hr出手。
而家16週孕反應有減輕嗎?
唔舒服時要休息下,唔好夾硬捱喔。

子爵府

16 週 返左工三個月左右,
即係一返新工就有左....
新同事即有左,
咁唔難理解在於公司和同事來講係難有同理心D.....

複式洋房

mapamia 發表於 18-12-13 13:08
16 週 返左工三個月左右,開頭因為morning sickness 前前後後請左總共三日病假,其他日子頂到都儘量死頂。 ...

呢d公司都唔洗理佢,鍾意咪sl,1日/2日/7日,關佢x事咩,生完咪唔撈

洋房

puipuizaza 發表於 18-12-14 22:00
呢d公司都唔洗理佢,鍾意咪sl,1日/2日/7日,關佢x事咩,生完咪唔撈
...
講得岩!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咪放係心度亞,反正唔舒服就休息

別墅

16 週 返左工三個月左右,開頭因為morning sickness 前前後後請左總共三日病假,其他日子頂到都儘量死頂。 ...

大肚婆唔舒服請假好正常!下次你問個HR同事叫咩名,然後問佢係咪因爲懷孕要請假所以依家覺得做唔到野歧視大肚婆?
好嬲呀!作嘔反胃已經好唔舒服,仲要受HR氣(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

回覆樓主

多謝各位jm 明白 我要學習唔好理呢d人,唔好上心

別墅

我十週個陣一起身就好辛苦 連行返工嗰段路都心跳加快 忍一忍 好快就過去 我份工要追數 有時候集中唔到做嘢 條數甩左要追 又唔可以同上司講我有左住

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

唔好嬲,唔好激親自己,唔舒服就要休息。

大宅

回覆樓主

真係好憎呢d 人,先個時又係成日暈又見紅,醫生都叫我休息,請大多假又唔好意思,但公司班女人講野真係無譜,成日講,我都生過啦,又唔見個時我會甘甘甘,有無甘辛苦呀。。。。 每個人既體質都唔同,你無事唔代表人人都無事架,我d 野又唔使你做,甘多野講做咩喎,真係咩人都有!

別墅

Dodoww 發表於 18-12-15 09:57
我十週個陣一起身就好辛苦 連行返工嗰段路都心跳加快 忍一忍 好快就過去 我份工要追數 有時候集中唔到做嘢 ...

仲要追數真係加倍壓力(emoji)頂住!我而家16week 已經無嘔無暈

別墅

blackfish 發表於 18-12-15 18:39
真係好憎呢d 人,先個時又係成日暈又見紅,醫生都叫我休息,請大多假又唔好意思,但公司班女人講野真係無譜 ...

係!最憎呢種人!持住自己生過就以為好有道理!!

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

我上胎頭三個月都成日請假,兩三日兩三日咁請,阿頭就話不如叫醫生寫個長假,咁佢安排人手會好d。即如果佢知我要放兩星期,咁果兩星期既野就搵人頂左先,如果只係兩三日,咁可以等我返黎做就等下先~如果我講左兩三日、但之後又兩三日,咁變左d 野原先想等我處理,到時可能變左好急搵人頂手。
我阿頭係真心關心我,陀b 都俾左好多經驗分享我,所以我都聽佢講請長假休息
如果你有熟既同事,不如問下佢公司情況點樣、d 野係咪好趕但唔夠人手之類,唔好自己係度激心,懷孕期開心好重要架
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

算啦,唯有睇開d! 我開刀前一日上司都唔想俾我放假,我唔明點解咁克薄!大家都係女人。

珍珠宮

唔好理得佢咁多,最緊要係你自己要好好養胎。

珍珠宮

manie_man_man 發表於 18-12-16 12:53
算啦,唯有睇開d! 我開刀前一日上司都唔想俾我放假,我唔明點解咁克薄!大家都係女人。
...

開刀前一日?即係要你做到臨生前一刻!

大宅

RubyYu07 發表於 18-12-16 12:59
開刀前一日?即係要你做到臨生前一刻!

首頁

尾頁

跳至