懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

防窒息枕頭有用嘛?

大宅

回覆樓主:

我仔識反身後,就一直趴睡,我見佢識轉返個頭抖氣,就由得佢,因為就算反返轉,佢轉頭都會再趴過

最好床仔上就唔好有枕頭或毛巾或被舖或公仔,只係得bb一個就最安全,咁先可以減少窒息機會

大宅

emmmacyk 發表於 18-12-13 13:45
我仔識反身後,就一直趴睡,我見佢識轉返個頭抖氣,就由得佢,因為就算反返轉,佢轉頭都會再趴過

最好床仔 ...

如果要蓋被,會唔會用固定夾夾住張被防走位會好D呢?其實BB幾多個月會識翻身?因為阿b就嚟3個月,新手媽媽所以問定先

大宅

apple0426 發表於 18-12-13 14:00
如果要蓋被,會唔會用固定夾夾住張被防走位會好D呢?其實BB幾多個月會識翻身?因為阿b就嚟3個月,新手媽媽 ...

我仔4個月反身,當時著被袋,因為佢由初生開始已郁得勁,所以一路床上只得佢,冇其他嘢

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我系用個枕頭放系佢身邊咁阻住佢翻身

大宅

emmmacyk 發表於 18-12-13 14:02
我仔4個月反身,當時著被袋,因為佢由初生開始已郁得勁,所以一路床上只得佢,冇其他嘢
...

睡袋幾好方法

大宅

我要做媽媽 發表於 18-12-13 14:23
我系用個枕頭放系佢身邊咁阻住佢翻身

係咪防翻側嗰d枕頭?

侯爵府

apple0426 發表於 18-12-13 14:31
係咪防翻側嗰d枕頭?

無用架,我bb 翻唔到會勁喊,我由得佢翻,佢自己識擰轉面呼吸

大宅

apple0426 發表於 18-12-13 13:38
防窒息枕頭有用嘛?

Bb 通常四個月左右就開始會返身, 有d bb喜歡返身趴睡, 無需要阻止, 因為佢自己會搵到最舒服的睡姿, 你返正佢, 佢一陣又會再趴過. 只要Bb 床上無任何物件, 就可以了. 太細的Bb 可以著睡袋咁就可以唔用被仔.
我有兩個小朋友,一個仲意正面睡, 一個仲意趴睡

水晶宮

bb 反得身即係頸有力,甘佢會識打側面訓,唔使改正佢。不過你整個cushion 喺到可能仲衰,打側面都仲有野頂住。 agree 個個bb 唔同,睡相唔同,呢 d 野(e.g. 枕頭,被袋)唔使甘早買,你睇下到時bb 係點先啦。
(我女超反訓又踢被又唔中意被袋,我total 有 8 個被袋全部人地送既都無用,捐晒去。 我一路都只係幫佢著厚 d 既睡衣,好凍就著埋襪)

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

apple0426 發表於 18-12-13 14:31
係咪防翻側嗰d枕頭?

我嗰時候冇專門買枕頭架,就係用自己大人平時瞓嘅枕頭

男爵府

apple0426 發表於 18-12-13 14:00
如果要蓋被,會唔會用固定夾夾住張被防走位會好D呢?其實BB幾多個月會識翻身?因為阿b就嚟3個月,新手媽媽 ...

我仔一直趴睡,趴到依家3歲半都仲會趴,之前一直冇用過枕頭。三歲先買枕頭俾佢,但佢訓到半夜會翻黎翻去最終個枕頭都係冇用。驚被走位我都係俾佢用被袋,好好用。

大宅

Bubeau 發表於 18-12-13 20:40
我仔一直趴睡,趴到依家3歲半都仲會趴,之前一直冇用過枕頭。三歲先買枕頭俾佢,但佢訓到半夜會翻黎翻去最 ...

被袋定睡袋

水晶宮

apple0426 發表於 18-12-13 13:38
防窒息枕頭有用嘛?

唔好用嗰啲枕頭,因為反而更危險,增加意外窒息風險。佢識轉身趴就由得佢,只要習慣放佢落床時面向上,床上避免放任何物件包括公仔、枕頭、被、床圍等,而且確保床單包緊、床褥唔過軟,就較安全。太凍就用睡袋或厚睡衣,開暖爐。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 我要做媽媽 的帖子

me too.防止BB跌落床。

首頁

尾頁

跳至