3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章

心情好底落,半年前返健康院,已同姑娘反應咗,但姑娘話叫我哋等埋仔仔返學(k1),1月返健康院做評估,睇下佢同其它同學仔接觸多咗,會唔會好快講多咗嘢,開學到e+系比以前講多咗嘢,但系同同齡或細過佢嘅小朋友差好多,佢對我哋同佢講嘅嘢理解唔到,你我都唔系分得清楚,想帶佢去出私家做言語治療怕錯過咗黄金時期,但系私家好貴,我根本付擔唔起

男爵府

拉比2018 發表於 18-12-13 15:16
心情好底落,半年前返健康院,已同姑娘反應咗,但姑娘話叫我哋等埋仔仔返學(k1),1月返健康院做評估,睇下 ...

我仔三歲半時候都分唔清你我,一樣語言發育遲緩,而家好左好多! 無做治療。

男爵府

牛年勳章

bchuma 發表於 18-12-13 20:50
我仔三歲半時候都分唔清你我,一樣語言發育遲緩,而家好左好多! 無做治療。
...

你有冇同你仔仔做訓練,我仔仲有好多嘢唔明

男爵府

拉比2018 發表於 18-12-13 20:57
你有冇同你仔仔做訓練,我仔仲有好多嘢唔明

我仔唔係唔明,係唔識表達 三歲 連好定唔好都唔識答 翻左一年幼稚園識講左好多野。

男爵府

牛年勳章

bchuma 發表於 18-12-13 21:25
我仔唔係唔明,係唔識表達 三歲 連好定唔好都唔識答 翻左一年幼稚園識講左好多野。
...

同我仔情况差唔多

大宅

心情好底落,半年前返健康院,已同姑娘反應咗,但姑娘話叫我哋等埋仔仔返學(k1),1月返健康院做評估,睇下 ...

如果你仔個case 係明顯有遲緩健康院通常會refer 你個case 去見醫生,好少會叫你等到佢開學。。
你仔會否有整體遲緩? 如果認知有落後對語言發展有影響的

男爵府

牛年勳章

monictw 發表於 18-12-13 22:39
如果你仔個case 係明顯有遲緩健康院通常會refer 你個case 去見醫生,好少會叫你等到佢開學。。
你仔會否有 ...

點先算叫做整體,前2個月港大有班學生來我仔幼稚園同啲有些少語言問題嘅學生做治療,包括我仔,啱呢個月結束,系有進步咗,但明顯仲有好多未識講,同好多嘢唔識理解,老師都有同我反影呢個問題

男爵府

拉比2018 發表於 18-12-13 21:44
同我仔情况差唔多

後期會好 放心啦

大宅

拉比2018 發表於 18-12-13 22:58
點先算叫做整體,前2個月港大有班學生來我仔幼稚園同啲有些少語言問題嘅學生做治療,包括我仔,啱呢個月結 ...

整體即大小肌,認知,言語等
協康會有家長資源中心,你可以上網search 下,佢地有啲好平既course 同 有啲書可以借黎睇

大宅

快d做評估同上堂啦,我女都有言語遲緩,訓練左約大半年,由只識好少單字,以前仲要唔識講中文,現在識講好多野,識講句子了,治療係好有幫助

男爵府

牛年勳章

曉如1312 發表於 18-12-15 13:34
快d做評估同上堂啦,我女都有言語遲緩,訓練左約大半年,由只識好少單字,以前仲要唔識講中文,現在識講好 ...

啱啱聽講排政府做評估都要等半年

複式洋房

拉比2018 發表於 18-12-15 14:31

咁你排左CAC做評估未?

男爵府

牛年勳章

Miku1029 發表於 18-12-15 19:51

未啊,我都唔知去邊做評估

男爵府

牛年勳章

Miku1029 發表於 18-12-15 19:51

港大有啲學生同我仔做治療,啱啱做完個療程,佢哋會同我整理啲資料,話我有乜機購可以做評估

大宅

拉比2018 發表於 18-12-15 14:31

政府係好耐,私人就快d, 不過起碼一千蚊做一次語言評估。

如果你小朋友理解差,更加要快去早訓練,怕影響學習進度

男爵府

牛年勳章

曉如1312 發表於 18-12-15 22:08

政府係好耐,私人就快d, 不過起碼一千蚊做一次語言評估。 ...

喺私人做完評估,之後可以即刻在政府排期治療嗎?如果喺私人做完評估,要喺翻私人做治療恐怕我負擔唔起

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

拉比2018 發表於 18-12-15 23:50
喺私人做完評估,之後可以即刻在政府排期治療嗎?如果喺私人做完評估,要喺翻私人做治療恐怕我負擔唔起
...

等政府比治療係需要有評估信轉介,唔洗諗政府1定係最耐,你可以去搵啲機構係唔過入息或幫低收入家庭嘅就會有得平嘅訓練做,而家你可做嘅係盡量同小朋友講野簡短,因小朋友唔太理解,你問佢咁長嘅句子佢都唔會明你問咩,要教佢點分你我呢?好簡單,如佢想食糖,你可問佢邊個要?佢答唔到我時你可以教佢用手拍吓自己心口嚟認我呢個動作

男爵府

牛年勳章

wai0824 發表於 18-12-16 02:07
等政府比治療係需要有評估信轉介,唔洗諗政府1定係最耐,你可以去搵啲機構係唔過入息或幫低收入家庭嘅就會 ...

唔該晒你寶貴意見

大宅

我小朋友今年3月4歲時去健康院,護士問我有冇擔心佢邊方面發展唔理想,我就同姑娘講,佢發音唔多準確,個姑娘立即同佢做個初步評估,都認為佢發音係比較差,於是好快就再約期做詳細評估,再次評估後健康院就出封信轉介我去政府醫生度做言語治療。我去醫院排期,要去到2019年1月先可以第一次做治療,但期間健康院姑娘仍然有教佢做d簡單嘅發音治療,嘅健康院治療期間,已經有明顯進步。到11月頭,醫院打嚟話最近有期,可以安排早3個月,我當然話冇問題啦!到而家已經做咗幾次,亦有好大進步。所以,如果小朋友有言語方面嘅問題,可以照排政府,可能比想像中快。

男爵府

牛年勳章

羅宋湯1999 發表於 18-12-16 13:25
我小朋友今年3月4歲時去健康院,護士問我有冇擔心佢邊方面發展唔理想,我就同姑娘講,佢發音唔多準確,個 ...

我會排㗎啦,唔該晒

首頁

尾頁

跳至