論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

珊瑚宮

查下屋企有無吾見财物先。巢下佢D物件
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 18-12-13 20:03
查下屋企有無吾見财物先。巢下佢D物件

我真係後知後覺原來佢將所有嘅衫褲鞋襪拎走晒我都唔知

大宅

wwk88217 發表於 18-12-13 20:18
我真係後知後覺原來佢將所有嘅衫褲鞋襪拎走晒我都唔知

我暫時未發覺自己冇唔見野,咁使唔使報入境處同埋勞工處或者報警?

珊瑚宮

鄧你慘。撞著個瘟神
玩具萬歲!

子爵府

一定要報。報勞工處備案向工人追討一個月代通知金和半個月糧的借款,同樣也報入境處,等工人下次再入境時入境處會考慮是否批簽證,萬一工人返港你也可以保留追討的權利。

子爵府

wwk88217 發表於 18-12-13 19:52
菲律賓姐姐上個星期二話老公死咗,當晚即刻買左機票回菲律賓,我借了半個月糧給她買機票,今日佢send咗個信 ...

又係死老公!
即係你工人只做咗6 個月,係海外工人,還是香港old seafood ?
可能借咗財仔走佬
一定要報勞工處,入境處話工人走佬
留起同佢嘅message, 俾埋勞工處同入境處

大宅

細姐姐 發表於 18-12-13 22:27
又係死老公!
即係你工人只做咗6 個月,係海外工人,還是香港old seafood ?
可能借咗財仔走佬

想請問你哋報入境處係Fax定係郵寄過去?通常幾耐會收到確認信㗎?謝謝回覆因為個心真係好亂

大宅

細姐姐 發表於 18-12-13 22:27
又係死老公!
可能借咗財仔走佬

其實佢已經係做到第三個約,我先咁信佢,佢今年二月先續第三個約

子爵府

wwk88217 發表於 18-12-13 23:41
想請問你哋報入境處係Fax定係郵寄過去?通常幾耐會收到確認信㗎?謝謝回覆因為個心真係好亂
...

我係自己寫信寄去

入境處有張form, 你可download, fax or 寄也可以

大概两,三星期,入境處會回信acknowledge

子爵府

wwk88217 發表於 18-12-13 23:42
其實佢已經係做到第三個約,我先咁信佢,佢今年二月先續第三個約

咁即係做到2019,2 月,已夠5 年,有長服喎!
佢點解而家走咗唔返,奇怪!
佢執晒嘢走,係一早諗好部處好,有計劃的

大宅

細姐姐 發表於 18-12-13 23:49
咁即係做到2019,2 月,已夠5 年,有長服喎!
佢點解而家走咗唔返,奇怪!
佢執晒嘢走,係一早諗好部處好,有 ...

甘佢send message 比我話自己吾番即係連長服都吾要。 佢朝頭早話俾我聽老公死咗就馬上買夜晚班飛機走了,係一個下午pack 哂d野,早上通知,晚上飛走,仲買埋下星期機票番

寶石宮

2023年兔年勳章

wwk88217 發表於 18-12-13 23:42

走得敢急 好過博炒攞長服

子爵府

wwk88217 發表於 18-12-13 23:53
甘佢send message 比我話自己吾番即係連長服都吾要。 佢朝頭早話俾我聽老公死咗就馬上買夜晚班飛機走了, ...

佢自己辭職,係冇得收長服㗎!

大宅

細姐姐 發表於 18-12-13 23:56
佢自己辭職,係冇得收長服㗎!

甘我明天download 入境處form fax 終止合約信去入境處。 再請教下要帶咩文件去勞工處?我打了好耐都冇人接,只有電話錄音,想問都問吾到

子爵府

wwk88217 發表於 18-12-14 00:08
甘我明天download 入境處form fax 終止合約信去入境處。 再請教下要帶咩文件去勞工處?我打了好耐都冇人接 ...

我未去過勞工處,打電話冇用,最好親自去,我諗一定要帶contract, 工人passport copy,你是否contract 上的僱主?

大宅

細姐姐 發表於 18-12-14 00:13
我未去過勞工處,打電話冇用,最好親自去,我諗一定要帶contract, 工人passport copy,你是否contract 上 ...

是的,那我再試下打電話問,謝謝你

wcpcelia    發表於 18-12-14 14:33

寶石宮

2023年兔年勳章

wwk88217 發表於 18-12-14 00:08
甘我明天download 入境處form fax 終止合約信去入境處。 再請教下要帶咩文件去勞工處?我打了好耐都冇人接 ...

問咗勞工處點做先 遲一步再去入境處
避免工人將來反咬僱主解約要求長服賠償

大宅

Poyau 發表於 18-12-14 01:04
問咗勞工處點做先 遲一步再去入境處
避免工人將來反咬僱主解約要求長服賠償
...

但佢自己send 信息比我話吾回來我家做野,甘是否可證明是她自己放棄吾做?

珊瑚宮

咁神奇做足5年走左吾要長服?
一係家鄉真的有事發生
一係佈局跣你炒尤魚加長服拿二萬元
一係大陸有笋工要即刻上工返左大陸
你唯有報入境處劳工處警署(我会带齊文件親自去)
費事佢失蹤期間出了事入我数
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至